CookiesSamsung Gear VR S6 review

18 mei 2015 13:47 door Hans Wind

Samsung Gear VR S6In deze Samsung Gear VR S6 review bekijken we hoe deze nieuwe Virtual Reality bril in de praktijk bevalt in combinatie met de Samsung Galaxy S6. De Gear VR is overigens ook geschikt voor de Samsung Galaxy S6 Edge.

De vorige versie van deze VR bril was alleen geschikt voor de Note 4. Deze nieuw Gear VR voor de S6 smartphones is nu zo’n 15% compacter en 20% lichter dan zijn voorganger en is daardoor comfortabeler op het hoofd te dragen.

Zoals wellicht bekend is de Samsung Gear VR S6 ontwikkeld in nauwe samenwerking met Oculus, het bedrijf dat bekend is van de Oculus Rift VR bril. Samsung gebruikt nog steeds de toevoeging “Innovator Edition” om aan te geven dat het product nog in ontwikkeling is.

De Samsung Gear VR S6 is alleen te gebruiken in combinatie met de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Dat maakt de combinatie tot een zeer kostbare wanneer het om VR gaat. Wanneer u echter toch al een Galaxy S6 smartphone hebt aangeschaft betaalt u ongeveer 200 euro extra voor deze Virtual Reality oplossing.

Wanneer u wat meer wilt lezen over Virtual Reality oplossingen kunt u een blik werpen op ons eerder gepubliceerde artikel: De VR bril of Virtual Reality bril – wat is de status.

Ingebruikname van de Samsung Gear VR S6

Samsung Galaxy S6 in Gear VRIn de doos van de Samsung Gear VR S6 treffen we de volgende zaken aan: de VR bril met hoofdbanden, een garantiekaart en beknopte gebruiksaanwijzing, een doekje om de lenzen schoon te maken en een foedraal om de bril in op te bergen. Daarnaast wordt een extra schuimrubberrand meegeleverd.

Na het bevestigen en afstellen van de hoofdbanden (via klittenband) kan de S6 smartphone eenvoudig in de bril geklikt worden waarna de benodigde software op de S6 geïnstalleerd wordt. Hierbij wordt de gebruiker keurig via een stem aan de hand genomen. Wanneer de bril daarna op het hoofd gezet is verschijnen instructies en oefeningen voor de bediening van de bril.

Via het wieltje boven op de bril kan het beeld scherp gesteld worden. Een gewone bril kan helaas niet in combinatie met de Gear VR worden gebruikt.

In de bril is een kleine, stille fan opgenomen om te zorgen voor de afvoer van warmte en vochtige lucht. Aan de rechterkant van de bril bevindt zich een touchpad voor navigatie door menu’s (schuiven en klikken) en daarboven is een “back” toets aanwezig om terug te gaan naar een vorig menu. Ook zijn aan die zijde volumeknoppen voor het regelen van de geluidsterkte te vinden. Dat geluid komt standaard uit de telefoon. Via de audio aansluiting van de Galaxy S6 kan een koptelefoon worden aangesloten. Eventueel kan dat ook via Bluetooth.

Via een micro USB port aan de onderkant kan de smartphone in de Gear VR worden opgeladen met de USB kabel van de telefoon.

De Samsung Gear VR S6 in gebruik

Samsung Gear VR storeHet 5,1 inch grote AMOLED scherm van de Galaxy S6 bewijst in de Gear VR goede diensten. Dankzij de hoge resolutie van 2560×1440 pixels levert de Gear VR display een goed beeld waarin de individuele pixels – dankzij de hoge resolutie – minder opvallen dan bij de Oculus Rift DK2. Ze zijn nog wel zichtbaar maar tijdens gebruik valt dat nog nauwelijks op.

Het beeld krijgt diepte doordat het scherm van de Galaxy S6 in twee delen wordt gesplitst. Daarbij wordt op het linker deel het beeld voor het linker oog vertoond en rechts staat dan het beeld voor het rechteroog. Beide beelden hebben tijdens de weergave een soort groothoek vervorming die wordt opgeheven door de lenzen in de Gear VR. Op die manier ontstaat in onze hersenen de illusie van een 3D beeld. Op de illustratie is het gesplitste beeld te zien.

De navigatie naar content op het web of in de smartphone gebeurt via een hoofdmenu dat logisch in elkaar zit. Via dat menu kunnen ook demo’s en spellen worden geïnstalleerd op de telefoon. Dat werkt allemaal behoorlijk intuïtief. Wel valt op dat nog niet alle content is aangepast aan de hoge resolutie van de smartphone maar er is al heel wat interessante content te zien via de Samsung Gear VR. Een slimme optie op het apparaat is de mogelijkheid om via de bril even de echte wereld te bekijken via de camera van de S6.

De Galaxy S6 heeft een behoorlijke rekenkracht maar kan natuurlijk niet op tegen een desktop PC of zware laptop met een goede grafische kaart. Dat betekent dat niet alle spellen gedraaid kunnen worden die via de Oculus Rift kunnen worden getoond. Het zou de moeite waard zijn als de Gear VR met S6 ook als display zou kunnen functioneren voor een laptop of desktop om op die manier zwaardere applicaties en spellen weer te geven. De registratie van bewegingen is goed maar minder uitgebreid dan bij de Oculus Rift waarmee via een extern apparaatje de voor- en achterwaartse bewegingen beter kunnen worden geregistreerd. Afhankelijk van de soort content kan dat van belang zijn.

We vinden de Gear VR een stap vooruit ten opzichte van de vorige versie en het geheel is prettiger in gebruik dan de Oculus Rift DK2. Bij de Gear VR moet al het zware rekenwerk door de smartphonegebeuren. De Galaxy S6 wordt dan ook duidelijk warm al heeft dat in de praktijk geen problemen opgeleverd tijdens deze Gear VR review.

Samsung Gear VR S6 review conclusie

De Samsung Gear VR S6 is een duidelijke stap vooruit en de bril is comfortabel in het gebruik. Het mooie, hoge resolutie-scherm van de S6 toont hier zeker zijn waarde. Er is nog wat werk te doen om meer content in deze hoge resolutie beschikbaar te stellen.

Wanneer u al in het bezit bent van een Galaxy S6 of S6 Edge smartphone is dit een mooie optie om kennis te maken met de boeiende wereld van Virtual Reality als u daar tenminste 199,99 euro voor over heeft.