CookiesSamsung HomeSync review – een persoonlijke Cloud oplossing

26 november 2013 12:28 door Hans Wind

Samsung HomeSync review - een persoonlijke Cloud oplossingIn deze Samsung HomeSync review gaat de spotlight op een Samsung product dat nog maar weinig bekendheid geniet. Je kunt de Samsung HomeSync (typenummer GT-B9150) zien als een soort persoonlijke Home Cloud oplossing waarmee je in staat bent om films, muziek en foto’s op te slaan, te delen en te streamen.

De Samsung HomeSync draait op een dual-core 1,7GHz SoC en heeft 1GB RAM, 8GB flash, een 1 terabyte harde schijf en een draadloze of vaste netwerkverbinding. Het besturingssysteem is Android Jellybean. De Samsung HomeSync kan allerlei content opslaan op één centraal punt, dat is de ingebouwde harddisk, waar iedereen die toegangsrecht heeft met zijn Smart HD TV, notebook, tablet, smartphone en Smart camera gebruik van kan maken. Dat kan niet alleen thuis maar ook onderweg.

De Samsung HomeSync is voorzien van NFC(Near Field Communication), waarmee een eenvoudige aanraking tussen een geschikt apparaat en de HomeSync voldoende is om een verbinding te maken en – indien nodig – de benodigde Samsung HomeSync App te installeren. Op die manier kun je en gemakkelijk een film uit HomeSync vanaf een tablet vertonen op een Smart TV of vice versa. Het mediacenter biedt bovendien toegang tot videodiensten en apps, zoals Google Play, YouTube en de Samsung Hub waardoor ook een “domme” TV kan gaan fungeren als een Smart TV. De Samsung HomeSync ondersteunt Full HD 1080p resolutie.

Samsung HomeSync installatie

Samsung HomeSync App

In de doos van de Samsung HomeSync treffen we het volgende aan: de HomeSync box (18,3 x 13,6 x 3cm), de voedingsadapter met snoer, een netwerkkabel en een HDMI kabel en handleiding. Het compacte kastje bevat nauwelijks knoppen: een aan/uit knopje aan de zijkant en daarnaast een functietoets. Er wordt ook geen afstandbediening meegeleverd. Het idee is dan ook dat dit apparaat via een smartphone of tablet wordt bediend. Wel kunt u eventueel een Bluetooth toetsenbord of muis aansluiten op de HomeSync.

Op de achterkant treffen we de volgende aansluitingen aan: stroom, micro-USB, HDMI 1.4, 2x USB 3.0, S-PDIF voor digitale audio en een Gigabit netwerkpoort. De HomeSync ondersteunt ook WiFi, NFC en Bluetooth 4.0.

Na het downloaden van de HomeSync App voor Android kon de HomeSync simpel gekoppeld worden met de smartphone. Via die App is dan alle content meteen beschikbaar op de smartphone. Wel is hiervoor een Samsung account vereist. Dit verliep allemaal probleemloos. In die App zit meteen een afstandbedieningsfunctie opgenomen waarmee de HomeSync te bedienen is. De HomeSync App draait overigens niet op alle smartphones en tablets. Ook zijn sommige functies zoals “screen-mirroring” niet beschikbaar op apparaten van andere merken.

Nadat we de HomeSync via de meegeleverde HDMI kabel (Bravo Samsung) hadden gekoppeld aan de TV konden we via de afstandbediening op de smartphone de nodige instellingen maken en Samsung account en Google Account opzetten. Ook deze stap was eenvoudig uit te voeren. Daarmee was de Samsung HomeSync klaar voor gebruik.

Wanneer u de handleiding van de Samsung HomeSync al eens wilt bekijken dan kan dat op de Samsung website (PDF)

Samsung HomeSync in gebruik

Samsung HomeSync hoofdmenu

Op het hoofdmenu van de Samsung HomeSync verschijnt een scherm waarop alle content en Apps op de Homesync worden getoond. De opzet heeft wel iets weg van de carrousel zoals die op Samsung Smart HD TV’s wordt gebruikt. Dat laatste zal geen toeval zijn ;-). Hoofdgroepen zijn “Aanbevolen” met video en films, “Mijn inhoud” met de eigen content en demo materiaal, “Apps” met de Android Apps die op de HomeSync staan. Het is wel wat vreemd dat de “Instellingen” onder de Apps categorie opgeborgen zijn. Via het instellingenmenu kan de HomeSync aan een draadloos netwerk gekoppeld worden. Ook is daar de toegang voor de “leden” in te stellen. Op een simpele manier kunnen nieuwe gebruikers worden aangemaakt en beheerd waarbij de toegangsrechten voor die gebruiker door de beheerder kunnen worden vastgelegd.

Als HomeSync is geactiveerd, worden foto’s en video’s die zijn gemaakt met geregistreerde apparaten (zoals smartphones en camera’s) automatisch geüpload naar het apparaat. Je kunt ook een USB opslagapparaat aansluiten om mediabestanden over te dragen.

Met Samsung HomeSync kun je ook thuis bijvoorbeeld ook je eigen monitoringsysteem aanleggen. We hebben een Acti D32 IP camera gekoppeld aan ons netwerk en vervolgens de gratis Tinycam monitor App geïnstalleerd. Dat werkte prima in de praktijk. De Pro versie van deze App heeft overigens nog wat meer mogelijkheden. Wat dat betreft blijkt het een groot voordeel dat de HomeSync draait op Android (4.2.2) waarvoor veel Apps beschikbaar zijn.

Er is een optie aanwezig om het beeld van uw HomeSync te “spiegelen” naar uw tablet of smartphone. Die functie werkt overigens alleen op Samsung apparaten. Iets om rekening mee te houden.

De volgende bestandsindelingen worden ondersteund(afhankelijk van de App):
• Muziek: mp3, m4a, 3ga, wma, ogg, oga, aac, wav en flac
• Afbeelding: bmp, gif, jpg en png
• Video: avi, wmv, asf, flv, mkv, mp4, 3gp en webm
• Document: doc, docx, dot, dotx, rtf, xls, xlsx, xlt, xltx, csv, ppt, pptx, pps, ppsx, pot, potx,
pdf, hwp, txt, asc en wachtwoordbeveiligde MS office-bestanden

Alle gedeelde content is ook onderweg op een smartphone of tablet te raadplegen en het is natuurlijk mooi dat tijdens uw vakantie de foto’s al vast gesynchroniseerd kunnen worden met de HomeSync thuis.

De HomeSync heeft een enkele harde schijf. Om uw kostbare content veilig te stellen is een backup functie beschikbaar waarmee u de content kunt dupliceren naar een externe harddisk.

We hebben de Samsung enkele weken gebruikt met diverse smartphone en tablets en zijn zeker positief over de mogelijkheden en het gebruiksgemak.

In de originele specificaties konden we het energieverbruik van de Samsung HomeSync niet vinden. Volgens Samsung is dat maximaal 6,5Watt. We hebben dat zelf niet kunnen meten maar dat is een uitzonderlijk laag energieverbruik gezien het feit dat de HomeSync een 1TB harddisk aan boord heeft.

Samsung HomeSync review samenvatting en conclusie

De Samsung HomeSync uit deze review is een veelzijdig apparaat waarmee eenvoudig een eigen cloud server beschikbaar komt die thuis of onderweg te benaderen is. Het Android besturingssysteem maakt de HomeSync geschikt voor veel beschikbare Apps.

Samsung HomeSync prijs en beschikbaarheid

Samsung HomeSync is in Nederland verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 299 euro.