CookiesHeeft Samsung de Apple iTV al gemaakt?

12 januari 2012 10:31 door Hans Wind

Heeft Samsung de Apple iTV al gemaakt?Er wordt al jaren gespeculeerd over een op handen zijnde Apple HD TV of iTV en de recent verschenen biografie van Steve Jobs bevestigde dat Apple nadenkt over de ontwikkeling van een zeer gebruiksvriendelijke HD TV. Zou het kunnen zijn dat Samsung inmiddels die iTV al heeft gebouwd?

Wanneer we kijken naar de vermeende eigenschappen van de komende iTV dan moeten we wel onderscheid maken tussen hetgeen Jobs daarover verteld heeft en de talloze interpretaties van Apple watchers en anderen.

Volgens de originele tekst in de Steve Jobs biografie citeert de auteur Isaacson Jobs als volgt: “I’d like to create an integrated television set that is completely easy to use… It would be seamlessly synced with all of your devices and with iCloud… No longer would users have to fiddle with complex remotes for DVD players and cable channels… It will have the simplest user interface you could imagine… I finally cracked it.”

Uit die tekst kunnen we in feite niet veel meer opmaken dan dat Jobs:
• de TV wilde integreren met andere computers en draagbare apparaten in huis en met de Cloud op zo’n manier dat synchronisatie of het gebruik van content transparant zou worden
• een eenvoudiger alternatief zocht voor de afstandbediening
• een veel eenvoudiger user interface wilde zien op de TV dan nu het geval is
• dat Jobs wist hoe hij het wilde aanpakken met de Apple HD TV

Vervolgens kwamen natuurlijk de eindeloze speculaties op gang en werd onder meer verondersteld dat Jobs doelde op het bedienen van de TV via de menselijke stem en dat op dezelfde manier content opgezocht zou moeten kunnen worden. Daarbij wordt vaak verwezen naar de mogelijkheden die Siri van Apple nu biedt op de iPhone 4S.

Wat betreft de user interface wordt nogal eens verwezen naar het besturingssysteem en de menu structuur van de huidige Apple TV 2 en dat apparaat wordt ook vaak als voorbeeld gesteld als bron voor de streaming mogelijkheden vanuit diverse bronnen zoals die in de nieuwe iTV zouden moeten worden geboden.

Apple hult zich natuurlijk volledig in stilzwijgen over niet geannonceerde producten met als gevolg dat de hype al vast wat op gang komt voordat er zelfs sprake is van enig product.

Wanneer we kijken naar de nieuwste TV’s die Samsung onthulde op de laatste CES in Las Vegas dan zien we een aantal interessante eigenschappen:
• De nieuwste Samsung Tv’s zijn simpel te bedienen met stemcommando’s en ook het zoeken naar content op de TV, gekoppelde apparaten of in de Cloud kan op die manier
• De TV heeft standaard een ingebouwde camera met gezichtsherkenning waardoor de kijker kan worden herkend en bijvoorbeeld voorkeursinstellingen kunnen worden ingesteld of wachtwoorden in Apps worden vervangen door deze gezichtsherkenning
• Via de ingebouwde camera kunnen ook gebaren worden herkend en op die manier kan de TV worden bediend via arm- of handgebaren. Stem- en gebaar bediening gaat bij Samsung door het leven als Smart Interaction
• Via Smart Content geven de nieuwe Samsung Tv’s ook direct toegang tot content op andere devices en content in de cloud, zodat je op je eigen TV ook heel eenvoudig van je eigen foto’s, filmpjes en muziek kan genieten.

Deze Samsung TV’s zullen in het voorjaar beschikbaar zijn.

Dat zijn uiteindelijk toch wel opmerkelijke overeenkomsten met de geruchten die de ronde doen over de mogelijke Apple HD TV of iTV maar we zullen pas weten of Samsung Apple op TV gebied een stap voor blijft wanneer de Apple HD TV er uiteindelijk is.

Gerelateerd artikel: Samsung Smart TV 2012 te bedienen via stem en gebaren