CookiesSamsung KE55S9C review – een 55 inch OLED TV

3 februari 2014 08:39 door Hans Wind

Samsung KE55S9C review - een test van deze 55 inch OLED TVIn deze Samsung KE55S9C review nemen we deze OLED TV met 55 inch gebogen scherm onder de loep. OLED TV in grote beeldformaten is vele jaren een belofte geweest maar nu zijn er dan toch productiemodellen in 55 inch formaat leverbaar. Voldoende reden voor deze Samsung KE55S9C OLED TV praktijktest.

We hebben al eerder aandacht besteed aan de specificaties van deze OLED TV. Wanneer u die nog eens rustig na wilt lezen dan kan dat in ons artikel Samsung KE55S9C Curved OLED TV.

Samsung KE55S9C installatie

De Samsung KE55S9C zal vooralsnog vaak door een gespecialiseerde leverancier geïnstalleerd worden en dat lijkt een verstandige keus gezien het prijskaartje van 7.999 euro op het moment van deze review.

Samsung One ConnectNet als bij haar Ultra HD televisies heeft Samsung er ook bij de KE55S9C voor gekozen om de zogenaamde One Connect Box toe te passen. Dat betekent dat in een extern kastje – de One Connect Box – alle aansluitingen zijn ondergebracht. Vervolgens loopt dan vanaf de One Connect box maar één kabel naar de TV. Daarnaast gaat er nog wel een stroomkabel naar de TV. Dat is een handige oplossing omdat daarmee eigenlijk alle kabels, behalve de genoemde twee, uit het zicht kunnen worden aangebracht. Op die manier kan de One Connect Box, uit het zicht, bijvoorbeeld in een kast worden geplaatst mits daar voldoende ventilatie is. Bovendien heeft de One Connect box het voordeel dat die in de toekomst eenvoudig kan worden vervangen wanneer de technologische ontwikkelingen dat vragen.

Voor de meegeleverde accessoires kunt u een blik werpen in de Samsung KE55S9C specificaties.

De Samsung KE55S9C heeft een bijzonder ontwerp. Het licht gebogen beeldscherm hangt in een ruim metalen frame waarin ook de luidsprekers zijn ondergebracht. Hoewel vormgeving altijd een kwestie van persoonlijke smaak blijft vinden wij het ontwerp geslaagd dankzij de moderne en strakke uitstraling. Wel is het zo dat de 55 inch TV door het frame in de breedte wat meer ruimte inneemt dan een standaard model met dezelfde beeldgrootte.

De installatie van deze OLED TV wijkt niet af van de rest van de Samsung TV serie en verliep vlot in combinatie met een Ziggo interactieve TV CI+ module.

De papieren handleiding is beperkt tot een aantal basis onderwerpen. Voor meer instructies kunt u het e-manual (in het Nederlands) raadplegen zoals dat in de Televisie is ingebouwd.

De afstandsbedieningen

Samsung KE55S9C afstandsbedieningen

De Samsung KE55S9C TV uit deze review wordt geleverd met twee afstandbedieningen: een klassieke uitvoering en een touch versie. De klassieke afstandbediening is fraai uitgevoerd en heeft verlichte knoppen voor alle functies. Hij maakt een degelijke indruk en ligt goed in de hand.

De touch afstandsbediening of Smart Touch Control heeft een afwijkend ontwerp (zie de afbeelding). In het bovenste deel van deze remote vinden we de microfoon voor spraakbediening met daaronder een knop om de microfoon in te schakelen. In het midden vinden we dan het touchpad deel dat gebruikt kan worden om de cursor op het TV scherm te verplaatsen. Dat deel kan ook dienst doen als een soort vervanging van de pijltjestoetsen op klassieke remotes. Ook kan het touchpad gebruikt worden om na een korte klik het gewenste zendernummer te “tekenen”. Die tekening verschijnt gelijktijdig op het beeldscherm waarna de Tv naar de gekozen zender springt. Dit werkt in de praktijk uitstekend. Naast deze speciale functies zitten er een aantal knoppen op de touch remote voor een selectie van basisfuncties zoals: aan/uit, volume, kanaal omhoog/omlaag, Return/Exit, SmartHub, EPG en kleurtoetsen.

In de praktijk gebruikten we vaak de touch versie maar af en toe vielen we toch nog wel eens terug op de klassieke uitvoering.

Beeldkwaliteit en geluid

De beeldkwaliteit van de Samsung KE55S9C OLED TV kunnen we in één woord samenvatten, schitterend. We hebben nog nooit een TV getest met zo’n mooi beeld. Dat is te danken aan het OLED scherm waarvan elke pixel afzonderlijk in- of uitgeschakeld kan worden. Naast een hoge helderheid betekent dit ook dat elke beeldpunt volledig zwart kan zijn zonder dat eventueel heldere naastgelegen beeldpunten het zwart kunnen overstralen zoals dat vaak bij achtergrondverlichting van LCD schermen het geval is. De OLED techniek levert daardoor zeer contrastrijk beeld met een veel betere scherpteindruk dan we tot nu toe hebben gezien. Full HD vanaf Blu-ray hebben we nog nooit zo mooi kunnen zien als op deze TV. Er lijkt duidelijk meer diepte in het beeld te zitten. Ook valt op dat het kleurbereik aanzienlijk groter is waardoor meer nuances in het beeld kunnen worden weergegeven. Huidtinten worden bijzonder mooi en realistisch weergegeven. Zowel plasma- als LCD techniek verbleken naast deze OLED techniek.

Samsung Multi ViewDe lichtverdeling over het scherm is volledig gelijkmatig dankzij de OLED techniek en ook de kijkhoek is bijna onbeperkt waardoor geen kleur- of contrastverschuivingen waarneembaar zijn op het licht gebogen scherm. Hoewel we nog steeds niet overtuigd zijn van de meerwaarde van een gebogen scherm was die vorm bij deze TV niet storend.

De film modus, wellicht met enkele kleine persoonlijke aanpassingen, is naar ons idee de instelling die het meest optimale beeld kan produceren in huiskamer lichtomstandigheden.

Naast de al genoemde voordelen van OLED is ook de schakeltijd zeer kort en dat maakt het mogelijk om snel bewegende objecten vloeiend weer te geven. Ook Full HD 3D wordt hierdoor duidelijk beter weergegeven dan bij een LCD scherm. De Samsung KE55S9C heeft zelfs een mogelijkheid om twee beelden tegelijk weer te geven. Met behulp van actieve brillen kunnen twee kijkers of gamers daarmee ieder hun eigen Full HD beeld bekijken op hetzelfde beeldscherm. Samsung noemt deze techniek Multi View. Het bijbehorende geluid wordt dan in stereo via de actieve 3D bril weergegeven. Dit is mogelijk doordat de TV razendsnel de twee beelden afwisselt en de bril één van die twee beelden aan de kijker doorgeeft. Ook de kwaliteit van dit beeld is verrassend goed al gaat door de bril wel iets van het contrast verloren.

Het geluid van de Samsung KE55S9C is behoorlijk en daarbij speelt zeker een rol dat de luidsprekers in het frame zitten en daardoor direct op de kijker gericht zijn. Toch blijft ons advies, zeker bij een TV in deze prijsklasse, om de TV aan te sluiten op een externe geluidsinstallatie.

Menu’s en Smart TV functie van de KE55S9C

Samsung Smart Hub

De menu’s voor de TV instellingen zien er op de Samsung KE55S9C keurig verzorgd en duidelijk uit. Op zich wijken de menu’s nauwelijks af van de standaard zoals we die in andere Samsung Smart TV’s al hebben gezien. De Smart Hub indeling is ingedeeld in de hoofdgroepen: Op TV – Films en Tv programma’s – Foto’s, video en muziek – Social – Apps. De hoofdmenu’s kunnen snel naar links of rechts wisselen als een soort doorlopende carrousel. Dat werkt allemaal soepel en de menu’s zien er nog strakker uit dankzij de perfecte beeldkwaliteit.

De Samsung KE55S9C heeft ook een S(mart)-recommendation functie waarin na enige tijd gebruik een aantal aanbevelingen gedaan worden die zijn afgeleid uit het kijkgedrag in de voorgaande periode. Deze voorkeuren kunnen zelfs per gebruikersprofiel worden opgebouwd. Voor wie dit misschien wat te ver vindt gaan: deze functie kan ook uitgeschakeld worden.

Er is een zeer ruim aanbod van Apps en andere content beschikbaar via het Samsung platform. Zoals we al eerder in reviews hebben opgemerkt is er nog wel ruimte om de bediening van de Apps onderling meer consistent te maken.

De EPG (Elektronische Programma Gids) ziet er keurig uit. Zoals we dat van Samsung gewend zijn wordt de huidige zender in een klein venster weergegeven en ook het geluid van de actieve zender blijft hoorbaar.

Samsung KE55S9C review samenvatting en conclusie

De samenvatting en conclusie van deze Samsung KE55S9C review kan kort zijn. De Samsung KE55S9C is zonder meer de beste TV die we ooit hebben mogen reviewen. De OLED TV levert een schitterend beeld waarbij Full HD scherper en mooier wordt weergegeven dan we ooit bij een TV hebben gezien.

Er is eigenlijk maar één nadeel te noemen van deze fraaie OLED TV en dat is de prijs. Laten we hopen dat daar in de komende tijd ook nog wat aan gaat veranderen.