CookiesSamsung ontwikkelt eerste LCD scherm met DisplayPort aansluiting

25 juli 2007 10:18 door Hans Wind

Samsung ontwikkelt eerste LCD scherm met DisplayPort aansluitingSamsung Electronics Co., Ltd. annonceert vandaag dat het bedrijf het eerste LCD scherm ter wereld heeft ontwikkeld waarin de zogenaamde DisplayPort aansluiting wordt toegepast. DisplayPort wordt beschouwd als de opvolger van de huidige DVI en VGA aansluiting.

De DisplayPort koppeling van het nieuw ontwikkelde 30-inch LCD HD scherm transporteert grafische informatie met een snelheid van 10,8Gbps. Een dergelijk snelheid maakt beelden mogelijk met een resolutie van 2560×1600 beeldpunten zonder een enkele kleur vervaging. Door toepassing van deze snelheid, die meer dan het dubbele is van de huidige standaard, kan de nieuwe Samsung LCD werken met een enkele DisplayPort aansluiting, in plaats van twee DVI aansluitingen die nu nodig zouden zijn voor soortgelijke prestaties.

Samsung ontwikkelde het nieuwe scherm, dat een vier maal 2,7Gbps chip gebruikt, in samenwerking met Genesis Microchip Inc. (Santa Clara, California). Deze chip kan grafische data tot resoluties van 2560×1600 beeldpunten verwerken met een kleurdiepte van 10 bits of 1,07 miljard kleuren, een prestatie waarvoor normaal gesproken minstens drie DVI chips nodig zouden zijn.

‘We zijn verheugd dat we de eerste LCD fabrikant ter wereld zijn die in staat is om een scherm met DisplayPort aansluiting te bouwen,’ zei Inam But Samsung Marketing Manager KSA.

Brian Berkeley, Vice President, Samsung LCD Business, die de leiding heeft van het DisplayPort ontwikkelingsteam merkte op, ‘We zijn al door veel computer bedrijven benaderd die interesse hadden in LCD schermen met DisplayPort technologie en dat heeft geleid tot een versnelling van ons onderzoek en de ontwikkeling van dit eerste DisplayPort LCD scherm.’

Samsung was de enige LCD scherm fabrikant die deelnam in de oorspronkelijke DisplayPort standaards werkgroep die in 2004 gevormd werd.

Het nieuwe Samsung 30 inch LCD scherm zal ook voorzien zijn van de zogenaamde Super Patterned Vertical Alignment (S-PVA) liquid crystal technologie die een 180 graden kijkhoek en hoge helderheid levert.

Massa productie van het 30-inch scherm zal beginnen in het tweede kwartaal van 2008.