CookiesSamsung PS50B850 Plasma HDTV review

5 januari 2010 12:44 door Hans Wind

Samsung PS50B850 Plasma HDTV reviewSamsung is natuurlijk bekend van haar LCD TV’s met LED achtergrondverlichting maar niet iedereen weet dat Samsung ook nog steeds Plasma schermen levert tegen concurrerende prijzen. Dit keer kijken we naar de Samsung PS50B850 Plasma HDTV met 50 inch beeldscherm. Deze Plasma TV komt voor op het lijstje van Ziggo CI+ gecertificeerde HDTV’s en we testen de TV dan ook dit keer in combinatie met de Neotion CI+ CAM. Overigens moet u goed op het type letten bij eventuele aankoop want alleen het type PS50B850Y1PXXC heeft door Ziggo gecertificeerde CI+ aan boord. De PS50B850 is leverbaar vanaf voor een adviesprijs van 1.999 Euro maar in de praktijk ligt de prijs aanzienlijk lager (zie onderaan dit review).

De Samsung PS50B850 is een bijzonder platte Full HD Plasma HDTV met 100Hz Motion Plus en 600Hz Subfield Motion technologie voor vloeiende beeldweergave, Wide Color Enhancer versie 3 en Film Mode. Ook is de TV veelzijdig op media en Internet gebied dankzij Medi@2.0 met Internet@TV, DLNA ondersteuning (ook draadloos met optionele dongle), Content Library en USB 2.0 Movie. Uitgebreide specificaties kunt u vinden in ons eerdere artikel Samsung PS50B850 plasma HDTV.

Samsung PS50B850 installatieInstallatie
De PS50B850 is mooi verpakt in een fikse, stevige doos en gezien het gewicht en formaat van deze TV is het uitpakken en opstellen een karweitje om met minimaal twee personen uit te voeren.
Het plasma scherm komt met komt met: draaibare standaard met schroeven en snoervoet, Garantiekaart, papieren handleiding van 10 bladzijden, elektronische handleiding op USB stick die op TV leesbaar is, afstandbediening met twee AA batterijen, Programma CD (PC Share Manager), snoerklemmen en houders, schoonmaakdoekje, Scart verlengkabel i.v.m. kleine connector achterop TV, componentkabel, AV kabel, 4 ferrietkernen voor afscherming kabels.
In ons geval testen we met de Neotion CI+ Module met Ziggo smartcard en de procedure voor installatie op dit kabelnet is zeer eenvoudig en snel. De Neotion CI+ module was aanzienlijk sneller in gebruik dan de Smit versie die ook leverbaar is. Overigens dient u de TV eerst zenders te laten zoeken voordat de CI+ module wordt geplaatst. Binnen enkele minuten was de TV operationeel en staan alle zenders op de standaard Ziggo volgorde.
Wij hebben de TV via een netwerkkabel aangesloten op ons thuisnetwerk, Er is ook een Samsung draadloze USB adapter te koop waarmee dezelfde functionaliteit binnen een draadloos netwerk wordt geboden.
Apparaten die aangesloten zijn via het thuisnetwerk, of bijvoorbeeld via één van de vier HDMI aansluitingen, worden snel herkend. Via DLNA wordt de TV zelf ook probleemloos herkend binnen een Windows thuisnetwerk.
Er is op het Internet nogal wat geschreven over de zogenaamde buzz van deze TV. Het gaat dan om een soort bromtoon de met wisselende sterkte wordt weergegeven door deze TV. Samsung heeft voor de eerste productie modellen (productie tot juli 2009) een modificatie beschikbaar om dit probleem op te lossen en de TV die wij getest hebben was reeds vanuit de productie voorzien van deze aanpassing. Hoewel de bromtoon bij zeer laag geluidsvolume en stilstaande beelden hoorbaar was, bleek dit geluid in de praktijk niet storend.

Beeldkwaliteit en het geluid
Zoals bij veel ultraplatte televisies moet u zich van het geluid van de ingebouwde luidsprekers vooral niet te veel voorstellen. Aansluiting op een versterker met goede luidsprekers is raadzaam en in de praktijk gebeurt dat toch al vaak met een toestel in dit formaat. In dat geval moet, bij gebruik van de ingebouwde tuner en CI+ CAM, de audio uitgang van de TV gekoppeld worden aan de versterker. De TV beschikt hiervoor onder andere over een optische digitale audio uitgang.
Het beeld is in de fabrieksinstelling al goed maar na juiste afstelling werkelijk schitterend te noemen. Bij die afstelling kunt u het beste starten vanuit de zogenaamde filminstelling van de TV en van daaruit kleur en contrast verder naar smaak bijregelen. De PS50B850 beschikt over uitgebreide instellingsmogelijkheden om een optimaal beeld te leveren.
Het Plasma scherm geeft prachtige verzadigde kleuren in een mooie balans en dat in combinatie met de diepe zwartwaarden, waarin detail zichtbaar blijven, levert een prachtig plastisch beeld op. De beeldkwaliteit kan zich meten met de top van de plasma schermen maar dan voor een aanzienlijk lagere prijs.

PS50B850 afstandbediening De afstandbediening
Voor consumenten ligt het grootste voordeel van de CI+ CAM in het feit dat, net als vroeger bij de analoge TV, de HDTV bediend kan worden met één enkele afstandbediening en dat is voor velen een verademing. Veel, minder technisch ingestelde consumenten en ouderen, hebben immers veel problemen met de extra afstandbediening die voor een externe digitale TV ontvanger nodig is.
De Samsung afstandbediening heeft een wat aparte gewelfde vorm met halfronde achterkant maar is logisch ingedeeld en duidelijk opgezet.
Een handige extra is de knop waarmee alle toetsen van de afstandbediening verlicht kunnen worden.
Rondom de pijltjes toetsen zijn grote knoppen aangebracht voor Internet, Tools, Return en Exit en onderaan zijn nog wat kleinere knoppen aanwezig voor toegang tot de Mediaspeler en ingebouwde Content.
Ondanks de uitvoering in plastic voelt de afstandbediening degelijk aan.

Samsung Content LibraryMenu’s en extra functies
Aan de uitvoering van de menu’s en EPG is zeer veel aandacht besteed met fraaie iconen en illustraties en duidelijke tekst.
Binnen de zogenaamde Content Library is informatie te vinden in de categorieën: Galerie, Koken, Spel, Kinderen en Wellness, Overig en Inhoud beheren. Ondanks instelling op Nederlands is een deel van de menu’s nog in het Engels uitgevoerd maar dat zal geen al te grote problemen opleveren voor de meeste mensen.
De ingebouwde mediaspeler herkende zonder enig probleem via DLNA of USB beschikbare media bronnen binnen het thuisnetwerk die dan vervolgens op de TV konden worden afgespeeld. De meeste formaten werden zowel via USB als DLNA goed weergegeven al hadden we met enkele filmpjes problemen met geluidweergave. De mediaspeler heeft als indeling: Photo, Music, Movie en Setup. De Mediaspeler gaf foto’s nogal hard en met hoge kleurverzadiging weer maar ook hier is de weergave aan te passen waarna een prachtig plaatje ontstaat.
Tot slot kan via de Internet knop op de afstandbediening Internet toegang worden verkregen via zogenaamde Yahoo Widgets die naar onze mening veel potentieel kunnen bieden omdat ze simpel opgezet zijn met toegang tot zaken als YouTube, Flickr, Twitter, nieuws, weer en financieel nieuws. Ondanks onze zeer snelle Internet en netwerk verbinding laadden de Widgets te traag en is er nog te weinig Nederlandse content binnen deze functie aanwezig.

Handleiding
De papieren handleiding bij deze Samsung PS50B850 beslaat slechts 10 pagina’s Nederlandse tekst (latere versies zijn weer voorzien van een volledig gedrukt exemplaar). Voor meer info zult u de USB stick in de TV moeten steken om de duidelijke elektronische handleiding te bekijken die voorzien is van veel afbeeldingen naast de uitleg in tekst. De handleiding op de USB stick is volledig uitgevoerd in JPEG formaat (één plaatje per blad) en kan daardoor ook makkelijk op een PC worden weergegeven.

Ingebouwde tuner en CI+
De ingebouwde DVB-C HD tuner geeft een fraai en scherp beeld.
Het CI+ authenticatie verschijnt wat ons betreft wat te vaak in beeld na het aanzetten van de TV maar dat heeft niet zozeer te maken met de Samsung TV maar met de CI+ CAM die niet zodanig is in te stellen dat deze schermpjes verborgen blijven als authenticatie in orde is.

USB aansluiting
Via de USB ingang kunnen foto’s, muziek of filmpjes weergegeven worden op de HDTV. Op de USB port kan een USB geheugenstick of USB harddisk (alleen FAT en geen NTFS indeling) worden aangesloten. Bediening is eenvoudig en intuïtief via de ingebouwde menustructuur.

Samsung PS50B850 review samenvatting en conclusie
De PS50B850 is een zeer veelzijdige HDTV die laat zien dat de TV steeds meer de rol gaat spelen van een soort Mediahub waarop allerlei content binnen het thuisnetwerk of Internet toegankelijk wordt gemaakt.
Wat ons betreft is er nog wat werk te doen aan snelheid en Nederlandstalige inhoud van de Internet Widgets en is het geluid middelmatig maar dat alles wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige beeld dat deze TV weergeeft en dat geldt zowel voor de ingebouwde tuner als via externe bronnen zoals bijvoorbeeld een Blu-ray speler.
Al met al een bijzonder fraaie TV met prachtig beeld een zeer goede prijs prestatie verhouding wanneer we uitgaan van de huidige marktprijzen.


Samsung PS50B850 prijs vergelijking