CookiesSamsung PS51D8000 review

10 november 2011 19:41 door Hans Wind

Samsung PS51D8000 reviewDe Samsung PS51D8000 in dit review is een Plasma Full HD 3D TV met een 51 inch (129 cm) beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080p.

De PS51D8000 is voorzien van 3D HyperReal Engine, 4 HDMI aansluitingen, 100Hz Motion Plus en 600Hz Subfield Motion technologie voor vloeiende beeldweergave in 2D en 3D. Deze zogenaamde Smart TV is zeer veelzijdig op media en Internet gebied een heeft draadloos LAN ingebouwd.

Naast de PS51D8000 is in de D8000 plasma serie ook nog leverbaar de PS64D8000 met 64 inch scherm. De uitgebreide specificaties van de test TV kunt u vinden in ons eerder artikel over de PS51D8000


Installatie

In de doos van de PS51D8000 treffen we naast de TV nog aan: de chromekleurige vierpoot standaard met bevestigingsschroeven, een folder over accessoires, garantie papieren, veiligheidsinstructies, Guide for Samsung Smart TV, beknopte TV User manual, Scart adapter, AV Component adapter, snoervoetje, 4 houderringen, CI card adapter, netsnoer, 2 ferrietkernen, een schoonmaakdoekje en de afstandbediening.

De TV heeft een strak en plat ontwerp met een mooie aluminium beeldrand die bijna in elk interieur zal passen.

Voor het gebruik van een CI+ module moet bij deze TV de meegeleverde CI card adapter in de achterkant van de TV worden gestoken. Daarna kan de CI+ module met de smartcard (in ons geval van Ziggo) in de adapter worden geschoven. De Ethernet en antenne aansluitingen kunnen direct in de TV worden gestoken.

Het installatiemenu ziet er veel duidelijker en fraaier uit dan dat het geval was bij 2010 TV modellen. Een duidelijke verbetering die overigens ook in alle andere menu’s is terug te vinden.

Een dikke papieren handleiding wordt bij deze TV niet meer meegeleverd omdat in de TV het zogenaamde e-Manual is ingebouwd. Om die reden is de papieren handleiding voornamelijk beperkt tot installatie instructies.

De installatie gaf geen problemen en alle Ziggo zenders werden vlot gevonden.

Samsung UE46D8000 afstandbedieningDe afstandbediening

De afstandbediening is nu weer wat soberder uitgevoerd dan we bijvoorbeeld gewend waren van de 7000 serie van vorig jaar maar maakt desondanks een degelijke indruk. Helaas wordt in Nederland niet standaard de Samsung RMC QTD1 remote meegeleverd waarop aan de achterkant een QWERTY toetsenbordje zit. Hij is echter wel als optie te koop en dat kan handig zijn wanneer u vaak de ingebouwde Smart functies gebruikt waarbij regelmatig tekst moet worden ingevoerd.

De meegeleverde afstandbediening heeft verder een “klassieke” indeling. Erg handig is dat de knoppen van de afstandbediening verlicht kunnen worden door een druk op een speciale knop.

Nieuw zijn ook de knoppen voor Smart TV, Search (zoeken), Social TV en het e-Manual, dat nogal beknopt is uitgevoerd maar wel overzichtelijk is gerangschikt.

Alles bij elkaar een degelijke en goed bruikbare afstandbediening.

Uiteraard is de TV ook te bedienen via een iPhone, iPad of Android telefoon of tablet maar daarvoor moet u even de Samsung remote App downloaden. Tekstinvoer werkt op die manier een stuk makkelijker al lukte het niet om op deze manier de zoektekst voor YouTube in te voeren. Dat is nog een kleine tekortkoming in deze App.

Op onze Samsung Galaxy Tab 10.1 hebben we ook nog even de Samsung Smart View App geladen. Dat is niet alleen een extra afstandbediening maar daarmee kan de tablet ook als tweede scherm dienen. Dat werkte uitstekend met deze TV.


PS51D8000 EPGMenu’s en EPG

De EPG (Elektronische Programma Gids) van de PS51D8000 ziet er verzorgd uit met duidelijke tijdbalken en een venster waarin het beeld van de huidige zender wordt weergegeven. De TV kan op een optionele externe harddisk programma’s opnemen en die kunnen zeer eenvoudig via de EPG worden ingesteld. Ook de Timeshift functie is beschikbaar wanneer een externe harddisk is aangesloten. Via de EPG kan een timer worden gezet om automatisch over te schakelen naar een programma op het moment dat dit start.

Alle mediaspeler- en Internet functies zijn ondergebracht in het Smart Hub menu waarin de gebruiker ook een veel Samsung Apps (zoals bv Buienradar, FaceBook, Twitter e.d.) kan vinden. De volgorde van de icoontjes kan worden aangepast aan de wens van de gebruiker.

Samsung heeft de menu structuur van de TV flink onder handen genomen en dat ziet er prima uit. Ook het menu voor de systeem instellingen is aangepakt en dat geeft nu meer informatie over de diverse instelmogelijkheden van de TV. In dit geval is dat zeker geen overbodige luxe want dat zijn er heel wat.


PS51D8000 Smart HubOverige functies

Deze nieuwe Smart TV is in feite ook al een behoorlijk krachtige computer. Draadloos netwerk is standaard in de TV ingebouwd maar de televisie kan natuurlijk ook bedraad op het netwerk worden aangesloten. Dat hebben wij in ons geval gedaan.

Samsung heeft een fiks aantal toepassingen beschikbaar die gekoppeld zijn aan het Internet zoals bijvoorbeeld YouTube, Hyves, FaceBook, Twitter, Skype (optionele webcam nodig voor beeld), Buienradar, Google Maps en een aantal spelletjes.

Het Smart TV menu geeft ook toegang tot “Your Video”. Your Video van Samsung zal uitgroeien tot een Video-on-Demand-reserveringsservice, die films en tv-programma’s aanbeveelt, aangepast aan uw persoonlijke smaak. De ratings en korte samenvattingen helpen u bij het maken van uw keuze. In de VS worden via het Smart Hub menu overigens ook streaming diensten aangeboden zoals Netflix en Hulu.

Met de Search functie kan uitgebreid gezocht worden, onder andere in YouTube, FaceBook, Your Video, Samsung Apps en gekoppelde media.

De Social Media knop opent op het scherm het ingestelde TV programma met daarnaast Twitter, Facebook of Google Talk.

Tot slot heeft Samsung een web browser ingebouwd die er goed uit ziet. Een dergelijke browser maakt Internet toegang natuurlijk veel ruimer al wordt ook meteen duidelijk dat daarvoor een standaard TV afstandbediening niet het meest handig is voor de noodzakelijke tekst invoer. Wij hebben daarvoor dan ook de iPad 2, Samsung Galaxy Tab en de QWERTY remote gebruikt.

Beeld en geluid

Over de beeldkwaliteit (2D) zijn we bijzonder enthousiast, die is werkelijk uitstekend te noemen met zeer diepe zwartwaarden en een prachtige “plastische” weergave. Het is duidelijk dat Samsung een enorme sprong gemaakt heeft in de kwaliteit van haar Plasma TV’s en deze PS51D8000 behoort kwalitatief tot de absolute top schermen. De PS51D8000 bewijst dat Plasma nog steeds zeer de moeite waard is. Voor het beste beeld is ons advies om te starten vanuit de “Film” of “Game” instelling en van daaruit eventuele kleine correcties in de instellingen te maken.

Ook bij 3D weergave levert deze TV een mooi beeld waarbij de zogenaamde crosstalk zeer laag blijft. Wanneer het puur om 3D zou gaan dan is onze voorkeur, vanwege de hogere helderheid en lichtverlies door de 3D bril, een LED scherm maar de PS51D8000 presteert zonder meer goed op dit vlak.

Er worden geen 3D brillen standaard meegeleverd en dat zou naar onze mening toch eigenlijk wel mogen bij een TV uit deze prijsklasse. Doordat Samsung is overgestapt naar een ander communicatie protocol tussen 3D bril en TV zijn brillen van de vorige generatie Samsung 3D TV’s helaas niet bruikbaar op de 2011 modellen.

Het geluid is behoorlijk gezien de platheid van het scherm maar in ons geval hebben we alle apparatuur sowieso via HDMI aangesloten op een receiver en dankzij ARC (Audio Return Channel) wordt dan het TV geluid via een enkele HDMI kabel teruggestuurd naar de receiver. Dat levert natuurlijk een veel beter geluid op.

Samsung PS51D8000 review samenvatting en conclusie

De Samsung PS51DD8000 is een mooi uitgevoerde plasma TV met uitstekende beeldkwaliteit. In 2D behoort die kwaliteit tot de absolute top. Ook in 3D weet de PS51D8000 te overtuigen en is de kwaliteit duidelijk verbeterd ten opzichte van voorgaande modellen.

De Smart TV aanduiding is bij deze TV duidelijk van toepassing gezien de uitgebreide Internet en media functionaliteit. De fraai vormgegeven en duidelijke menu’s maken de installatie bediening weer wat eenvoudiger.

Ondanks de stevige prijs is de PS51D8000 een absolute aanrader waaraan vooral de filmfans erg veel plezier zullen beleven.

Samsung TM1170 afstandbedieningUpdate 11 november 2011:

Inmiddels heeft Samsung ons laten weten dat met ingang van de productie week 39 een luxer uitgevoerde afstandbediening zal worden meegeleverd met de PS51D8000. Op de afbeelding links is de nieuwe uitvoering te zien.

Daarnaast informeerde Samsung ons over het feit dat er vanaf week 33 twee 3D brillen worden meegeleverd met deze TV. Dat geldt dan uiteraard niet voor de nog beschikbare voorraad. Advies is dus om op dit punt even goed op te letten.


 
Samsung PS51D8000 prijs vergelijking