CookiesReview – Samsung PS51F8500 Plasma HD TV

25 juni 2013 19:11 door Hans Wind

Review - Samsung PS51F8500 Plasma HD TVDe Samsung PS51F8500 in deze review is het nieuwe topmodel van de Samsung Plasma HD TV lijn. De TV heeft een 51 inch scherm en een opvallende strakke, donker metalen vormgeving. Daarnaast claimt de fabrikant dat vooral de helderheid van deze TV aanzienlijk verbeterd is ten opzichte van voorgaande Plasma schermen. De Tv beschikt ook over dezelfde uitgebreide, nieuwe Smart Hub als de LED TV modellen. De uitgebreide specificaties kunt u altijd nog even nalezen op de website van Samsung Nederland. Deze TV wordt overigens ook wel aangeduid als de PS51F8500SL. Er is ook nog een 64 inch uitvoering beschikbaar met type aanduiding PS64F8500.

Samsung PS51F8500 ingebruikname

Na het openen van de doos zien we daarin compact verpakt het volgende: de TV met netsnoer en voet (nog te monteren met bijgeleverde schroeven), een touch- en meer klassieke afstandbediening inclusief batterijen, Scart adapter, AV adapter, Component adapter, CI-kaartadapter, IR verlengkabel, schoonmaaldoekje, afdichtingsplaat wandbevestiging (2x), ferrietkern (3x), snoervoet, twee actieve 3D brillen plus batterijen, garantiepapieren, uitpak en montage instructie, Eco-label document en een handleiding waarvan 25 pagina’s in het Nederlands.

Samsung PS51F8500 designNa de montage van de metalen, vaste voet en het aansluiten van de Samsung PS51F8500 op het kabelnet (Ziggo) werden alle zenders vlot gevonden. Na het plaatsen van de CI+ module met de Ziggo Smartcard waren ook de gedecodeerde zenders te bekijken.

Het ontwerp van de Samsung PS51F8500 is geheel uitgevoerd in donker metaal en maakt met de bijzondere voet een moderne, strakke indruk.

Opvallend en nieuw is dat, na het aanzetten van de TV de actieve TV zender als deelvenster wordt getoond binnen één van de Smart Hub schermen. Op dat eerste scherm, met de naam “Op TV”, zijn ook TV programma’s zichtbaar die die nu en straks worden uitgezonden. Na enige tijd gebruik verschijnen op dit scherm ook aanbevelingen die gebaseerd zijn op eerder kijkgedrag.

Samsung heeft terecht de indeling van de Smart menu’s behoorlijk op de schop genomen met als resultaat een veel logischer indeling van de Smart menu’s die nu als een soort caroussel van links naar rechts (of omgekeerd) te bewegen zijn. Wat ons betreft is dit een duidelijke verbetering. Het viel wel op dat dit Plasma scherm het horizontaal scrollen van de hoofdmenu’s wat minder vloeiend uitvoerde dan het LED model dat we eerder voor review hadden.

Een ander punt dat direct opvalt, is de snelheid waarmee menu’s gewisseld worden en Apps geladen worden. Dat is onder andere het gevolg van een veel snellere Quad Core processor waarmee deze PS51F8500 Plasma TV is uitgerust. In de toekomst kan deze TV ook nog een met behulp van zogenaamde Evolution kit worden voorzien van een nog snellere processor en geheugen. Hiermee is de TV beter voorbereid op de groeiende eisen van het Smart TV platform.

Samsung heeft de besturing via gebaren en stemcommando’s verbeterd ten opzichte van vorig jaar en we hebben die verbeteringen ook kunnen constateren in de praktijk. De gesproken commando’s kunnen nu ook worden ingesproken in de meegeleverde touch-afstandbediening. Het blijft echter een kwestie van smaak of u de gebaren en stembediening wilt gebruiken. Voor het gebruik van handgebaren en bijvoorbeeld ook voor Skype kan de ingebouwde HD camera omhoog geklikt worden vanuit de bovenkant van de TV. Ook de beeldkwaliteit van de camera is een grote sprong vooruit ten opzichte van vorig jaar.

Smart Touch ControlDe afstandsbedieningen

Zoals eerder opgemerkt wordt de Samsung PS51F8500 uit deze review geleverd met een zowel een klassieke afstandbediening als een touch versie. Op de klassieke afstandbediening vinden we uitgebreide knoppen voor alle functies. Hij is wat compacter dan voorheen en doet wat goedkoper aan maar werkt goed en ligt goed in de hand.

De touch afstandsbediening, door Samsung Smart Touch Control genoemd, is een rigoureuze breuk met het verleden (zie foto). Bovenin deze remote vinden we de microfoon voor spraakbediening met daaronder een knopje om de microfoon aan te zetten. Het meest opvallende van deze versie is het touch pad deel in het midden van het apparaat. Dat deel kan gebruikt worden om de cursor op het TV scherm te bedienen en kan ook dienst doen als vervanging van de pijltjestoetsen op klassieke remotes. Dit deel kan ook nog gebruikt worden om na een korte klik het zendernummer te tekenen. Die tekening verschijnt op het beeldscherm waarna de Tv naar de betreffende zender springt. Dit werkt wonderbaarlijk goed in de praktijk. Naast deze speciale functies zitten er een aantal knoppen op de touch remote om een selectie van basisfuncties te kunnen oproepen zoals: aan/uit, volume, kanaal omhoog/omlaag, Return/Exit, SmartHub, EPG en kleurtoetsen.

In de praktijk gebruikten we vaak de touch versie maar af en toe vielen we toch nog wel eens terug op de klassieke uitvoering. Dat blijft een kwestie van even wennen maar de touch remote is zeker een welkome aanvulling.

De beeldkwaliteit en het geluid

Wanneer de Samsung PS51F8500 wordt ingesteld op de Movie of Film modus ziet het beeld er meteen al uitstekend uit. Meteen valt op hoe hoog de helderheid van deze Plasma TV is. Een helderheid die we tot dit jaar eigenlijk niet eerder zagen bij Plasma TV’s. Dat maakt het scherm ook beter bruikbaar in daglichtomstandigheden. De helderheid is zelfs nog wat te verhogen door de celhelderheid op een hogere waarde te zetten. Omdat de helderheid niet ten koste is gegaan van de zeer diepe zwartwaarden levert de TV een prachtig contrast met plastische weergave en fraaie kleuren. Samsung heeft deze helderheid onder andere bereikt door een speciale filterlaag. De horizontale kijkhoek is uitstekend maar de verticale kijkhoek moet u wel in de gaten houden. Die is namelijk wat kleiner dan we gewend zijn en dat levert een aanzienlijk minder helder beeld bij een wat grotere verticale kijkhoek. Bij plaatsing van het scherm op ooghoogte is dat echter geen enkel probleem.

Weergave van snel bewegende onderwerpen was over het algemeen in orde op de geteste TV. Dat werd wat minder nadat we de beeldverbeteringsopties op een laag niveau hadden gezet. U kunt die instellingen dus beter op de fabrieksinstellingen laten staan.

Er zit redelijk geluid in de Samsung PS51F8500 maar een TV van dit kaliber verdient naar onze mening aansluiting op een behoorlijke homecinemaset of soundbar.

Samsung Smart HubMenu’s en Smart TV mogelijkheden van de Samsung PS51F8500

De menu’s voor de TV instellingen zien er, zoals we van Samsung gewend zijn, keurig verzorgd uit. De werkelijke veranderingen in menu’s zijn te vinden het Smart Hub gedeelte van de TV. Zoals eerder aangegeven is de indeling hiervan duidelijker en veel logischer geworden. De Smart functies zijn ingedeeld in de hoofdgroepen: Op TV – Films en Tv programma’s – Foto’s, video en muziek – Social – Apps. De hoofdmenu’s kunnen snel naar links of rechts wisselen als een soort eindeloze caroussel.

Samsung heeft ook een zogenaamde S(mart)-recommendation functie toegevoegd. Daarin wordt na enige tijd gebruik een aantal aanbevelingen gedaan die afgeleid zijn uit kijkgedrag uit de voorgaande periode. Deze voorkeuren kunnen zelfs per gebruikersprofiel worden opgebouwd. Voor wie dit allemaal wat te ver gaat: de functie kan natuurlijk ook uitgeschakeld worden.

Er is een zeer ruim aanbod van Apps en andere content via het Samsung platform. Binnen de Apps is nog wel wat ruimte voor verbetering mogelijk op het punt van consistentie in de bediening. Om hier een element uit te pakken. Steeds vaker is tekstinvoer nodig binnen Apps, bijvoorbeeld voor zoeken. Een aantal consumenten kiest er daarom voor om een klein Bluetooth toetsenbordje aan te sluiten op de TV. In de praktijk blijken echter niet alle Apps in staan om de invoer van het toetsenbord te accepteren waardoor toch weer teruggevallen moet worden op primitievere tekstinvoermethoden.

De snelheid van laden van App, voorheen vaak een moeilijk punt, is uitstekend te noemen.

De EPG (Elektronische Programma Gids) ziet er keurig en overzichtelijk uit en de fabrikant heeft er voor gekozen om wat minder contrast in de weergave te brengen wat de rust in dit beeld ten goede komt. Zoals we gewend zijn wordt de huidige zender in een klein venster weergegeven en ook het geluid van de zender blijft binnen de EPG beschikbaar

De handleiding

De papieren handleiding is beperkt tot basis elementen en beslaat zo’n 25 pagina’s in het Nederlands. Voor verdere instructies kunt u het e-manual (in het Nederlands) raadplegen zoals dat in de Tv zelf aanwezig is.

Samsung PS51F8500 review samenvatting en conclusie

Plasma leek een uitontwikkelde techniek in deze Samsung PS51F8500 review zien we dat er nog flinke verbetering mogelijk was wat betreft de beeldhelderheid en daarmee de contrastweergave. De nieuwe SmartHub is een duidelijke verbetering en de snelle processor zorgt voor korte laadtijden van Apps. Wel is er nog verbetering mogelijk in de consistentie van de bediening van de Apps.

De TV heeft een fraai en modern ontwerp en levert een prachtig beeld met uitstekende contrastweergave en kleurverzadiging.

De adviesprijs van de Samsung PS51F8500 is stevig te noemen maar daar krijgt u dan ook wel een Plasma TV voor met bijzondere specificaties en uiterlijk. Het is zonder meer de beste Plasma TV die we gereviewed hebben.

Samsung PS51F8500 prijs en beschikbaarheid

De Samsung PS51F8500 uit deze review is vanaf nu leverbaar voor een adviesprijs van 2.699 Euro