CookiesSamsung Smart TV’s krijgen Tizen besturingssysteem

1 januari 2015 07:42 door Hans Wind

TizenAlle nieuwe 2015 Samsung Smart TV’s modellen zullen worden voorzien van het Tizen besturingssysteem. Tizen is een open-source platform dat kan draaien op meerdere apparaten en waarvoor ook andere ontwikkelaars nieuwe content kunnen produceren.

De vernieuwde Smart Hub wordt via Tizen op één scherm weergegeven. Volgens de fabrikant kunt u daarmee gemakkelijk door het menu navigeren en snel favoriete content selecteren. Ongeveer net als bij de huidige Samsung Smart TV’s laat het eerste scherm de laatst bekeken content zien en geeft daarbij advies over media die bij je passen.

Een andere belangrijke functie is het gemak waarmee de TV synchroniseert met andere apparaten. Via Wi-Fi Direct wordt content met een druk op de knop gedeeld van je smartphone naar je TV en andersom. Dankzij Bluetooth Low Energy (BLE) zoekt en verbindt de Smart TV automatisch met andere apparaten van Samsung. Dat levert een multi-screen ervaring op met toegang tot verschillende apparaten. Zo kijk je bijvoorbeeld live TV op je smartphone of tablet, terwijl de Smart TV uit staat.
Tizen is aangesloten bij de Linux Foundation en wordt gepositioneerd als een besturingssysteem voor allerlei verschillende apparaten zoals bijvoorbeeld telefoons, tablets, televisies, netbooks, wearables en zelfs voor auto’s. De ontwikkeling is een gezamenlijk initiatief van Intel en Samsung.

Multimediaervaring via Tizen

De manier waarop mensen entertainment consumeren verandert nog steeds en omvat nu verschillende apparaten en content uit veel verschillende bronnen. Het Samsungs platform werkt met partners zoals:

Samsung Sports Live waarmee je live wedstrijden bekijkt en direct de statistieken van spelers opent in hetzelfde scherm. Samsung werkt ook samen met wereldwijde gamebedrijven om game-aanbod te bieden.

• Het dansspel Just Dance Now, een samenwerking met Ubisoft, is wereldwijd beschikbaar op Samsung Smart TV’s. Je speelt en danst voor je TV met Samsungs Smart Remote en Samsung mobiele apparaten. De game ondersteunt meerdere spelers.

Bingo HOME: Race to Earth is de game van de nieuwe DreamWorks-film HOME en laat je samen met anderen spelen via hun TV en mobiele apparaten. De technologie van dit nieuwe ecosysteem is ontwikkeld door Samsung en Yahoo.

• Samsungs eigen Milk Video verzamelt de meest populaire en interessante muziekvideo’s en geeft je toegang tot premium content van een groeiende lijst van bijna 50 partners. Samsungs On TV-functie helpt je bij het ontdekken van nog meer interessante content.

Meer info over Tizen is te vinden op de gelijknamige website.

De verkoopadviesprijzen en beschikbaarheid van Samsungs 2015 Smart TV’s zijn nog niet bekend.

Bron: Samsung