CookiesSamsung SMT-C7140 review

22 november 2011 11:20 door Hans Wind

Samsung SMT-C7140 reviewDe Samsung SMT-C7140 HD-ontvanger en Personal Video Recorder waar we in deze review naar kijken is al sinds voorjaar 2010 op de markt. Deze maand is deze HD decoder echter voorzien van compleet nieuwe firmware en dat vonden we voldoende reden om de SMT-C7140 zelf eens te testen.

De Samsung SMT-C7140 is geschikt voor de ontvangst van HD zenders via Caiway, Delta, Kabel Noord en Ziggo. In ons geval hebben we hem getest op het Ziggo netwerk.

Deze Samsung ontvanger word ook wel aangeduid als C7140A en die versie is uitgerust met een harddisk van 320 GB om tot maximaal 100 uur aan programma’s op te nemen. Hiermee kunt u twee programma’s gelijktijdig opnemen of één programma opnemen en naar een ander programma kijken. Technisch gezien is de ontvanger ook al voorbereid op interactieve televisie en inmiddels is deze functie bij Ziggo geactiveerd. Wat Samsung betreft zou dat begin volgend jaar mogelijk zijn. Op dat moment zou eventueel ook de beschikbare Ethernet aansluiting actief kunnen worden. Onderaan dit artikel kunt u de overige specificaties van deze ontvanger lezen.

Installatie


Samsung SMT-C7140 achterkantIn de doos treffen we naast de ontvanger zelf nog het volgende aan: antenne kabel, HDMI kabel, Scart kabel, gebruikershandleiding (NL deel 60 blz.) en de afstandbediening met twee AAA-batterijen. Daarmee is de ontvanger mooi compleet afgeleverd en dat zien we in de praktijk nog wel eens anders.

Na het aansluiten en inschakelen van de ontvanger werd meteen ontdekt dat er nieuwe firmware beschikbaar was (versie 577). Tijdens deze update verschijnt een nogal Spartaans ogend scherm waarin de voortgang van de update wordt weergegeven. Hier verschijnen ook boodschappen als “Flash storing” die wel eens verkeerd kunnen worden begrepen. Dit is namelijk geen storing in het flash geheugen maar de Engelse aanduiding die aangeeft dat de update wordt opgeslagen in het geheugen. Na zo’n 9 minuten was de software bijgewerkt.

Na instellen van taal en de frequentie en het netwerk ID van Ziggo werden alle zenders snel gevonden. Ook de maximale resolutie van onze TV werd herkend en automatisch ingesteld.

Menu’s en EPG


Samsung SMT-C7140 EPG

De meeste menu’s zien er verzorgd en duidelijk uit en de basis functies zijn eenvoudig in te stellen. De meegeleverde handleiding laat op sommige punten een steekje vallen, Na overleg met Samsung hebben we begrepen dat inmiddels een betere handleiding geleverd wordt bij de SMT-C7140 .

De kleurstelling van de menu’s kan door de gebruiker worden gewijzigd. Standaard zijn de menu’s uitgevoerd met rode accenten.

De EPG (Gids) ziet er netjes en overzichtelijk uit en via de Gids kan een timer gezet worden voor kijken of opnemen van een bepaald programma. De gids is voorzien van een venstertje waarin het huidig ingestelde kanaal wordt weergegeven en audio van die zender blijft ook actief in de EPG. Zo zien we dat graag.

Afstandbediening


SMT-C7140 afstandbedieningDe afstandbediening van de Samsung SMT-C7140 is uitgevoerd in hoogglans zwart en voorzien van alle basis bedienings functies op aparte knoppen. Handig is de extra aan/uit knop waarmee de TV kan worden in- of uitgeschakeld.

De remote ligt gemakkelijk in de hand en overschakelen van zenders werkt vlot via de afstandbediening. Teletekst is in Nederland nog steeds erg populair. Voor die groep gebruikers is het goed om te weten dat een aparte Teletekst knop op de afstandbediening aanwezig is. Teletekst kan ook in split-screen modus worden weergegeven.

Opnemen en overige functies

Zoals eerder opgemerkt is de SMT-C7140 voorzien van twee, onafhankelijk van elkaar werkende, tuners. Daardoor kunnen twee programma’s tegelijk worden opgenomen of een programma worden opgenomen en tegelijk een ander programma worden bekeken. Ook kan een eerder opgenomen programma worden bekeken en op hetzelfde moment een nieuwe opname worden gemaakt. Dat zijn fraaie opties maar zeer incidenteel bleken korte geluidsonderbrekingen op te treden wanneer de twee tuners tegelijk met HD zenders gebruikt werden. Dit probleem is bij Samsung bekend en zal begin volgend jaar worden opgelost met een firmware update.

Opnemen kan direct vanuit een programma dat wordt bekeken, via de EPG of via de timer functie in het menu. Met die laatste timer kan tot een jaar vooruit een opname worden ingesteld. Die laatste optie is handig omdat de kabelbedrijven maar een relatief korte periode met programma informatie opnemen in de EPG.

Op de USB aansluiting van de ontvanger kan USB geheugen worden aangesloten waarmee bijvoorbeeld foto’s of muziekbestanden op de harde schijf van de ontvanger worden gezet. De SMT-C7140 kan op die manier dus ook als mediaspeler functioneren.

De Samsung SMT-C7140 gaat zuinig om met energie met een verbruik van ongeveer 20W in bedrijf en minder dan 1W in “diepe” standby. Nadat de gebruiker het apparaat in standby zet komt de SMT-C7140 eerst in een periode van gewone standby. De lengte hiervan kan worden ingesteld op maximaal 1 uur en dat zou wat ons betreft wel wat langer mogen zijn. In die periode start de ontvanger weer snel op. Daarna volgt de zogenaamde “diepe” standby periode met een zeer laag energieverbruik maar daar staat tegenover dat de opstarttijd dan ongeveer 45 seconden is. Dat is vrij lang wanneer je er op moet wachten.

Beeld en geluid

Uiteindelijk gaat het bij een ontvanger als deze natuurlijk ook om de beeldkwaliteit en daarover zijn we bijzonder te spreken. Zowel scherpte als kleurverzadiging zijn dik in orde en ook de geluidsregistratie is goed. In ons geval hebben we de ontvanger via HDMI aangesloten op onze Samsung UE46D8000 LED HD TV.

Het is ons bekend dat de optische audio aansluiting in sommige specifieke gevallen problemen kan geven. Samsung werkt aan een oplossing die begin volgend jaar beschikbaar komt. Zelf hebben we dit probleem niet kunnen reproduceren.

Samsung SMT-C7140 specificaties

• Ontvanger: DVB-C
• Beeld kwaliteit: Full HD 1080p
• EPG (Electronic Program Guide)
• Recording: Ja
• Videoformaat: 4:3 & 16:9
• Tuners: 2
• Harddisk (GB): 320 Gb
• EPG (Electronische Programma Gids)
• Smart Card Slot
• USB: 2 (1x voor, 1x achter)
• DVI/HDMI 1.4a uitgang: 1
• Scart Output: 2
• Ethernet: 1 (momenteel niet geactiveerd)
• Automatische software upgrade
• Automatisch kanalen zoeken
• Favoriete kanalen opslaan
• Optische digitale uitgang
• Audio uit: 1
• Teletekst
• aan/uit schakelaar
• Energieverbruik: Ongeveer 20W
• Energieverbruik in standby: minder dan 1W
• Afmetingen (BxDxH): 350 mm x 250mm x 60mm

Samsung SMT-C7140 review samenvatting en conclusie

De Samsung SMT-C7140 is een prima HD ontvanger met een goede prijs-prestatie verhouding en veel mogelijkheden. Het HD beeld is van uitstekende kwaliteit en menu’s en EPG zijn keurig uitgevoerd. Ondanks enkele kleine onvolkomenheden, die Samsung momenteel probeert op te lossen, kunnen we deze ontvanger aanraden. Wanneer Ziggo de interactieve mogelijkheden van deze ontvanger volgend jaar zou gaan benutten wordt de veelzijdigheid van de Samsung SMT-C7140 nog eens extra vergroot.

Opmerking: Inmiddels is overigens ook een versie van dit product beschikbaar met een 500GB harddisk. Dat is de SMT-C7140B. Het 320GB model wordt ook wel aangeduid als C7140A.

Update: Interactive TV is inmiddesl geactiveerd bij Ziggo voor deze PVR.