CookiesSamsung SUHD TV’s met quantum dot technologie

6 januari 2015 08:56 door Hans Wind

Samsung SUHD TVDe nieuwste Samsung SUHD TV’s maakt gebruik van de zogenaamde quantum dot technologie. Deze techniek, die al geruime tijd door Sony wordt toegepast, zal ook door LG worden gebruikt in een aantal 2015 modellen. De SUHD LCD TV’s hebben een aanzienlijk groter kleurbereik en hogere helderheid dan voorgaande Samung modellen en ze zijn voorzien van het nieuwe besturingssysteem Tizen.

Volgens de fabrikant gaven Ultra High Definition al een mooi beeld maar is het bij de Samsung SUHD TV gelukt om beeld, kleur, geluid en content verder te verbeteren.

Quantum dot is een energiezuinige nanokristal-technologie. Afhankelijk van de omvang van de kristallen produceert de halfgeleider een palet aan lichtkleuren met hoge nauwkeurigheid en lichtopbrengst. De technologie levert volgens Samsung 64 keer meer kleurexpressie dan conventionele TV’s.

De Samsung SUHD TV’s zijn voorzien van een energiebesparende oplossing voor het opnieuw opbouwen van beelden op SUHD-kwaliteit. Deze technologie analyseert de helderheid van de beelden en zorgt dat het beeldscherm telkens zo min mogelijk stroom verbruikt. Het contrast blijft optimaal, zwarte beelden blijven zwart en de beelden zijn volgens de fabrikant 2,5 keer zo helder dan bij conventionele LCD TV’s.

Samsung werkt samen met filmproducent 20th Century Fox en kan daardoor alle content optimaliseren voor SUHD-kwaliteit. Samen met Fox Innovation Lab en de Hollywood-legende Ridley Scott remasterde Samsung diverse scènes uit de film Exodus. H

Met de Samsung JS9500 SUHD TV, het vlaggenschip van de 2015 line-up, houdt Samsung vast aan het gebogen televisieschermen. De afgekante omlijsting geeft wat meer diepte aan het TV-scherm en de achterkant heeft een soort plooiontwerp.

Tizen op Smart TV’s

Alle nieuwe Samsung Smart TV’s, waaronder de SUHD TV’s, worden uitgerust met het open-source Tizen besturingssysteem. Ontwikkelaars creëren eenvoudig nieuwe apps en content.

De vernieuwde Smart Hub wordt op één scherm weergegeven, zodat je gemakkelijk door het menu kunt navigeren en snel je favoriete content zoals foto’s, video’s en muziek selecteert. Het eerste scherm laat de laatst bekeken content zien en geeft advies over media die bij je passen.

Een andere belangrijke update is het gemak waarmee de TV synchroniseert met andere apparaten. Via Wi-Fi Direct wordt content met een druk op de knop gedeeld van je smartphone naar je TV, en andersom. Dankzij Bluetooth Low Energy (BLE) zoekt en verbindt de Smart TV automatisch met andere apparaten van Samsung. Zo geniet je van een multi-screen ervaring met toegang tot entertainment op verschillende apparaten. Zo kijk je bijvoorbeeld live TV op je smartphone of tablet, terwijl de Smart TV uitstaat.

Drie modellen, vijf beeldmaten

Samsung levert de drie nieuwe modellen SUHD TV’s (JS9500, JS9000 en JS8500) in vijf verschillende beeldmaten, variërend van 48 tot 88 inch. Hiermee worden in totaal negen varianten gecreëerd. De nieuwe Samsung SUHD TV’s zijn vanaf het tweede kwartaal van 2015 in Nederland verkrijgbaar.

De verkoopadviesprijzen zijn nog niet bekend.