CookiesSamsung UE46B8000 review met Ziggo CI+ CAM

16 oktober 2009 12:00 door Hans Wind

Samsung UE46B8000 review met Ziggo CI+ CAMDe Samsung UE46B8000 HDTV die we voor dit review bekijken is geschikt voor de nieuwe Ziggo CI+ CAM’s, waarmee digitale televisie kan worden gekeken zonder externe decoder. Wel van belang om op te merken dat u bij de aanschaf van een Samsung HDTV extra attent moet op de volledige type aanduiding. Op de lijst met door Ziggo gecertificeerde toestellen staan voor goedgekeurde Samsung modellen de uitgebreide typeaanduiding. Voor de Samsung UE46B8000 moet u dus specifiek type UE46B8000XPXXN hebben om de Ziggo CI+ CAM module te kunnen gebruiken.

De Samsung UE46B8000 is een LCD HDTV met LED achtergrond verlichting die langs de randen is geplaatst waardoor het scherm extra dun kon worden uitgevoerd. De UE46B8000 is voorzien van 200Hz Motion Plus technologie voor vloeiende beeldweergave en is veelzijdig op media en Internet gebied dankzij Medi@2.0 met Internet@TV, Wireless DLNA ondersteuning, Content Library en USB Movie.

Meer over de UE46B8000 en specificaties kunt u vinden in ons eerdere artikel Samsung UE46B8000 LED LCD TV. Naast de UE46B8000 is in de 8000 serie ook nog leverbaar de UE40B8000 met 40 inch scherm. Van het 40 inch model moet u de type aanduiding UE40B8000XPXXN hebben voor Ziggo CI+ CAM ondersteuning.

Als CI+ CAM module gebruiken we in dit review de uitvoering van SMiT die inclusief Ziggo smartcard leverbaar is voor een adviesprijs van 79 Euro.


Installatie
Na het uitpakken van de Samsung UE46B8000 en het aansluiten van antenne- en de netwerkkabel konden we de Samsung opstarten. De Ziggo CI+ CAM module kan simpelweg in de rechterzijkant van de HDTV worden geschoven. Overigens komen de meeste installatieproblemen met de CI+ CAM voort uit verkeerd plaatsen van de CAM in de TV of de Smartcard in de CI+ CAM. Helaas is het plaatje dat afgebeeld staat in de meegeleverde Ziggo handleiding “Digitale Televisie” fout. De tekst in de handleiding klopt overigens wel. Een tweede oorzaak van mogelijk problemen is de Smartcard, die moet uiteraard wel geactiveerd zijn. Tot slot is het bij CI+ HDTV’s ook van groot belang om de juiste volgorde te hanteren bij de installatie.
Voor een succesvolle installatie moet de TV namelijk eerst geïnstalleerd worden zonder CI+ CAM. Pas nadat op die manier zenders gezocht zijn en Ned 1 (ongecodeerd) zichtbaar is moet de TV in standby worden gezet en de CI+ CAM worden geplaatst. Nadat de CI+ authorisatie is voltooid kan de Smartcard worden geplaatst waarna de zenders binnen uw abonnement worden getoond. Wanneer deze volgorde wordt gehanteerd verloopt de installatie zonder problemen.
In ons geval verliep deze procedure probleemloos en konden we al snel alle zenders bekijken.

Beeldkwaliteit en het geluid
Zoals we vaak constateren bij reviews staat de kleurverzadiging standaard wat enthousiast ingesteld maar na wat kleine instellingswijzigingen wat betreft kleur en contrast leverde de UE46B8000 een bijzonder fraai en helder beeld met natuurlijke kleuren en mooie zwartwaarden. Daarbij bleek de LED achtergrondverlichting een mooie egale lichtverdeling te geven. Ook huidtinten, vaak een kritisch element bij LCD TV’s, werden mooi weergegeven. Het hoogglans oppervlak van het scherm draagt zeker bij aan deze mooie beeldkwaliteit al moet u wel opletten met lichtbronnen achter u in verband met mogelijke reflectie in het scherm.
De 200Hz weergave deed zijn werk prima bij geleidelijk bewegende objecten maar had het soms wat moeilijker met abrupte bewegingen. Dat is een fenomeen dat we ook bij andere merken vaker hebben waargenomen bij wat lastiger voorspelbare bewegingen. Er zijn een aantal instellingsmogelijkheden om ook deze functie naar eigen wens in te stellen of uit te zetten.
Hoewel geluidweergave natuurlijk nooit de kwaliteit van een goede kwaliteit geluidsinstallatie haalt biedt deze Samsung behoorlijk geluid met redelijke basweergave dankzij een ingebouwde woofer. Toch zouden we aanraden een toestel in deze prijsklasse aan te sluiten op uw versterker of thuisbioscoop systeem. Er zijn voldoende aansluitingen aanwezig om dat mogelijk te maken.

Samsung UE46B8000 afstandbedieningUE46B8000 afstandbediening
Voor consumenten ligt het grootste voordeel van de CI+ CAM in het feit dat, net als vroeger bij de analoge TV, de HDTV bediend kan worden met één enkele afstandbediening en dat is voor velen een verademing. Veel, minder technisch ingestelde consumenten en ouderen, hebben immers veel problemen met de extra afstandbediening die voor een externe digitale TV ontvanger nodig is.
De Samsung afstandbediening heeft een wat aparte gewelfde vorm maar is logisch ingedeeld en duidelijk opgezet. De pijltjestoetsen van de afstandbediening liggen in een cirkel die ook nog eens rondgedraaid kan worden om zo door menu’s te bladeren. Dat maakt het wel noodzakelijk bij het indrukken van een pijltje naar links/rechts of boven/beneden om de ring stil te houden. Zo niet dan is er een kans dat een andere menu selectie wordt gemaakt. Na enige gewenning trad dit probleem niet meer op.
Op de afstandbediening zijn aparte knoppen opgenomen om Internet te benaderen of de ingebouwde content te bekijken c.q. andere media (b.v. USB of op andere PC’s of servers)

Samsung UE46B8000 Content LibraryMenu’s en extra functies
Aan de uitvoering van de menu’s is zeer veel aandacht besteed met fraaie iconen en illustraties en duidelijke tekst.
Binnen de zogenaamde Content Library is informatie te vinden in de categorieën: Galerie, Koken, Spel, Kinderen en Wellness, Overig en Inhoud beheren. Ondanks instelling op Nederlands is een deel van de menu’s nog in het Engels uitgevoerd maar dat zal geen al te grote problemen opleveren voor de meeste mensen.
De ingebouwde mediaspeler herkende zonder enig probleem via DLNA of USB beschikbare media bronnen binnen het thuisnetwerk die dan vervolgens op de TV konden worden afgespeeld. De mediaspeler heeft als indeling: Photo, Music, Movie en Setup.
Tot slot kan via de Internet knop op de afstandbediening Internet toegang worden verkregen via zogenaamde Yahoo Widgets die naar onze mening veel potentieel bieden omdat ze simpel opgezet zijn met toegang tot zaken als YouTube, Flickr, Twitter, nieuws, weer en financieel nieuws. Ondanks onze zeer snelle Internet verbinding laadden de Widgets wat traag maar acceptabel.

Handleiding
De papieren handleiding bij deze Samsung TV is zo’n 3 cm dik maar bevat zo’n 9 verschillende talen. Het Nederlandse deel daarvan beslaat 73 pagina’s die duidelijk uitleg geven over instelling en bediening van de TV. Daarnaast is in de TV ook nog eens een beknopte handleiding opgenomen met illustraties voor de verschillende aansluitmogelijkheden.

Ingebouwde tuner en CI+
De ingebouwde DVB-C HD tuner geeft een fraai en scherp beeld.
Het CI+ authenticatie verschijnt wat ons betreft wat te vaak en te lang in beeld na het aanzetten van de TV maar dat heeft niet zozeer te maken met de Samsung TV maar met de CI+ CAM die niet zodanig is in te stellen dat deze schermpjes verborgen blijven als authenticatie in orde is.

USB aansluiting
Via de USB ingang kunnen foto’s, muziek of filmpjes weergegeven worden op de HDTV. Op de USB port kan eenvoudig een USB geheugenstick of USB harddisk worden aangesloten. Bediening is eenvoudig en intuïtief via de ingebouwde menustructuur.

Samenvatting en conclusie
De Samsung UE46B8000 LCD LED HD TV heeft met een adviesprijs van 2.999 Euro een pittig prijskaartje maar levert daarvoor ook veel kwaliteit en functionaliteit in een ultradun scherm met fraaie vormgeving. Bovendien is de winkelprijs inmiddels al behoorlijk lager (zie prijzen onderaan dit review)
Aansluiting op Internet is ten zeerste aan te bevelen om de ingebouwde functies optimaal te benutten.
Dit is één van die TV’s waarvan we het jammer vinden dat hij terug gaat naar de fabrikant en dat is misschien dan ook wel de beste samenvatting van dit review.


Voor een prijs vergelijking voor de Ziggo CI+ CAM kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig


Samsung UE46B8000 prijs vergelijking