CookiesSamsung UE46C7700 3D TV review

12 april 2010 12:57 door Hans Wind

Samsung UE46C7700 3D TV reviewDe Samsung UE46C7700 is een Full HD 3D LCD TV met Edge LED achtergrond verlichting en een 46 inch (116 cm) beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080p.

Samsung is één van de eerste fabrikanten die 3D TV’s ook daadwerkelijk uit kan leveren en de C7700 serie begint nu in de winkels te verschijnen. Een goede aanleiding om een productiemodel van de UE46C7700 aan een review te onderwerpen.

De UE46C7700 is onder andere voorzien van 200Hz Motion Plus technologie voor vloeiende beeldweergave in 2D en 3D. Voor 3D weergave is deze snelheid trouwens een vereiste. Deze HD TV is veelzijdig op media en Internet gebied dankzij Internet@TV, Wireless DLNA ondersteuning(met optionele dongle), Personal Video Recorder Ready en ConnectShare Movie (USB). Als u meer detail specificaties wilt lezen kunt u terecht in ons eerdere artikel Samsung UE46C7700

Installatie
Nadat we de UE46C7700 uit de verzorgde verpakking hadden gehaald bleken er, naast de voet en het nodige montage materiaal, heel wat kabeltjes meegeleverd te worden. Dit soort Edge LED TV’s zijn zo plat geworden dat niet alle standaard aansluitingen een plaatsje kunnen vinden in hun oorspronkelijke omvang.
Om die reden zijn er dan ook de nodige verloopkabels meegeleverd zoals: LAN adapter, Antenne adapter, Satelliet antenne adapter, Optische Audio adapter, PC adapter, Component Adapter, AV adapter en twee SCART adapters. Na aansluiting van deze korte verloopkabels kunnen de reguliere aansluitkabels daarop worden aangesloten. Dat werkte allemaal probleemloos.
De 46C7700 heeft een CI+ of Common Interface Plus slot aan boord en omdat we in het Ziggo verzorgingsgebied zitten hebben we de TV getest met CI+ CAM ondanks het feit dat dit Samsung model formeel nog niet door Ziggo gecertificeerd is. Dat dit laatste het geval is merkten we al snel omdat onze SMiT CI+ CAM meteen wel goed werkte met de 3D TV maar de Neotion CI+ CAM bleef af en toe problemen geven. Nadat we de software versie 1011 van de Samsung website hadden aangebracht werkte de Neotion CAM beter maar nog niet zonder problemen. Zolang deze TV niet door Ziggo gecertificeerd is voor CI+ gebruik heeft u geen ondersteuning van dit kabelbedrijf bij eventuele problemen.
Zonder de CI+ CAM in de TV vonden we snel alle Ziggo kanalen en na een herstart van het toestel met CI+ CAM en Ziggo Smartcard werden ook de gedecodeerde kanalen goed weergegeven.

Beeldkwaliteit en geluid
Om met het geluid te beginnen. Daar moet u zich, net als bij de meeste andere superplatte toestellen, niet al te veel van voorstellen. Er is zo weinig ruimte beschikbaar in een dergelijke LCD Edge LED TV dat het nauwelijks mogelijk is behoorlijke basweergave te realiseren. Met de pseudo surround instelling aan werd het geheel nog wel iets ruimtelijker maar om echt van films en TV te genieten is aansluiting op een behoorlijke geluidsinstallatie toch wel aan te raden.
Laten we dan eens kijken naar het beeld. Zoals bij de meeste HDTV’s zijn de instellingen “uit de doos” behoorlijk aan de overdreven kant, zowel qua kleurverzadiging, contrast als scherpte maar zonder nu meteen uitgebreide meetapparatuur aan te slepen is dat allemaal simpel bij te stellen. Door uit te gaan van de “Film” stand in plaats van “Standaard” ziet het beeld er al wat beter uit en na bijregelen van de instellingen voor kleurverzadiging, contrast en scherpte zagen we een bijzonder fraai beeld dat, vooral bij HD materiaal, een mooie plastische weergave opleverde met verzadigde kleuren en behoorlijke doortekening in de donkere partijen. Bij de “Film” en “Standaard” instelling zijn geavanceerde opties voor nauwkeurig inregelen van witbalans en dergelijke beschikbaar. Deze geavanceerde opties zijn niet beschikbaar vanuit de “Natural” en “Dynamisch” instelling. Wie het beeld helemaal optimaal wil hebben zal nog wat dieper in de geavanceerde instellingen moeten duiken om alles uit deze TV te halen.
We hebben de nieuwe BBC documentaire “Life” vanaf Blu-ray bekeken op de UE46C7700 en dat was ronduit spectaculair. Life is trouwens op zich een absolute aanrader.

Samsung-SSG-2100AB 3D bril3D TV mogelijkheden
Een apart onderwerp bij deze TV is natuurlijk de weergave in 3D. Om daarvan te genieten moet u één of meerdere brillen van Samsung aanschaffen en die kosten per stuk zo’n 80-90 Euro ( type SSG-2100AB ). Dit zijn zogenaamde actieve 3D brillen die razendsnel schakelen om elk oog het juiste beeld aan te kunnen bieden. Dit schakelen wordt aangestuurd door de ingebouwde transmitter in de TV. Om de TV in de 3D stand te zetten moet op de afstandsbediening de 3D knop worden ingedrukt en vervolgens worden aangegeven welk 3D systeem gebruikt wordt.
Voordat u deze instelling kunt wijzigen verschijnt elke keer een waarschuwing van Samsung met de mededeling “lange tijd naar 3D beelden kijken kan vermoeide ogen en/of duizeligheid veroorzaken”. Die laatstgenoemde problemen zijn naar onze mening mede afhankelijk van de manier waarop het bronmateriaal is opgenomen en/of bewerkt.
In de 3D bril zit een platte knoopcel batterij om de schakel electronica van stroom te voorzien en op de bril zit een knopje om de bril aan en uit te zetten. Na het inschakelen wordt het beeld wat donkerder en het is dan ook goed dat dit scherm zo’n hoge lichtopbrengst heeft om het uiteindelijke beeld op niveau te houden.
In het schemerdonker werkte de bril uitstekend. Met fel invallend zonlicht of fel TL licht kan de bril problemen hebben met de synchronisatie en kan er ook een soort flikkering optreden. In gedempt woonkamerlicht tijdens de avond traden deze problemen niet op.
Het mooiste beeld komt van een 3D Blu-ray speler omdat dan een Full HD 3D beeld kan worden weergegeven.
Voor onze test hebben we de Samsung BD-C6900 3D Blu-ray speler gebruikt in combinaties met de 3D animatiefilm “Monsters vs Aliens”. Die beelden zagen er bijzonder fraai uit met mooie diepte effecten en zonder merkbare flikkering en slechts geringe Crosstalk die vooral opviel bij zeer lichte onderwerpen tegen een donkere achtergrond. Samsung heeft in de TV overigens een Crosstalk compensatie techniek ingebouwd.
Voor TV uitzendingen zal een systeem worden gebruikt waarbij in feite twee halve beelden in één frame worden verstuurd. Bij dat systeem is de resolutie horizontaal of verticaal de helft van een normaal HD beeld. Wij bekeken beelden die vastgelegd waren in het zogenaamde Side-by-Side systeem en ook die werden op de UE46C770 goed verwerkt al werden soms de wat sneller horizontaal bewegende objecten niet helemaal scherp weergegeven. Bij nader onderzoek bleek dat aan het bronmateriaal te liggen en niet aan de 3D TV maar we hebben dit fenomeen al eerder bij demonstraties van leveranciers gezien. In totaliteit leverden ook deze beelden een mooie diepte indruk en behoorlijke scherpte op.
De laatste mogelijkheid van deze TV is om 2D beeld van reguliere TV uitzendingen, Blu-ray of andere bronnen, zoals vanaf gekoppelde USB apparaten, door de TV te laten “omrekenen” naar 3D. Hoewel dit laatste uiteraard niet altijd perfect lukt levert dat soms toch zeer bijzondere resultaten op. Deze mogelijkheid bestaat ook voor fotoweergave via de Mediaplayer en dat leverde onverwacht spectaculaire effecten op.
Overigens is het verstandig om bij het kijken met de 3D bril de backlight instelling van de TV wat hoger in te stellen omdat de bril een wat licht wegneemt.

Samsung UE46C7700 afstandbedieningDe afstandbediening
De afstandbediening van de 46C7700 ziet er verzorgd uit en heeft een duidelijke en strakke vormgeving. Naast de standaardknoppen voor aan/uit, numerieke toetsen, volume wijziging , kanaal wijzigingen e.d., die we op elke afstandbediening tegenkomen zijn onder andere ook aparte knoppen opgenomen voor Content, Tools, Mediapseler, Internet@TV en 3D. Met de laatste knop kan 3D weergave in en uitgeschakeld worden met een keuze optie voor het toegepaste systeem.
Hoewel de afstandbediening er fraai uitziet is het contrast tussen de opdruk van de toetsen en de achtergrond niet erg hoog. Daardoor is de leesbaarheid in een schemerachtige omgeving wat beperkter. Samsung heeft dat mooi opgelost door een extra knop toe te voegen waarmee de toetsen verlicht worden. Die verlichting gaat ook kort aan bij het aanraken van een willekeurige toets.
Het oppervlak van de afstandbediening is vlak maar de primaire toesten hebben een licht verhoogd profielrandje om bediening op de tast wat te vergemakkelijken.

Samsung Internet@TVEPG, menu’s en extra functies
Aan de menu’s en Electronische Programma Gids (EPG) is veel aandacht besteed en dat ziet er dan ook allemaal zeer verzorgd uit. De snelheid van EPG en menu’s is dik in orde en mooi is dat bij de EPG maar ook in veel andere menu’s een verkleinde weergave te zien is van de actieve TV zender.
Het “Content” menu is een mooi 3D roterend menu dat toegang biedt tot functies als: Allshare, Mediaplayer, 3D, Internet@TV en de EPG.
We hebben de TV via een vaste Ethernet aansluiting aangesloten op het netwerk. Met behulp van een apart aan te schaffen USB dongle kan dat overigens ook draadloos maar dat kost u dan wel één van de twee USB poorten.
Het is een wijze beslissing van Samsung om afscheid te nemen van de supertrage Yahoo Widgets voor Internet koppeling. De nieuwe Internet functies zijn veel sneller en overzichtelijker met op dit moment in Nederland 17 toepassingen waarvan de meesten in het Nederlands. We hebben het dan bijvoorbeeld over: Twitter, Picasa, Youtube, Buienradar, History Channel, Accuweather en een aantal fraai verzorgde spelletjes waaronder ook het populaire Sudoku in diverse moeilijkheidsgraden. Via de TV kan zelfs Skype gebruikt worden in combinatie met de apart verkrijgbare Freetalk TV camera, een webcam met ingebouwde microfoon speciaal voor de nieuwe Samsung 7000 en 8000 TV serie met een resolutie van 1600×1200 pixels. Deze webcam is via Skype te koop voor 149,99 Euro. Deze optie hebben we niet kunnen testen maar die hebben we wel eerder succesvol gedemonstreerd gezien.
De Mediaplayer is soms wat kritisch met weergave van video en geluid. Het is dus zaak om goed te checken wat voor soort materiaal u aan de Mediaplayer wilt aanbieden en bijvoorbeeld in de winkel vanaf USB te controleren of uw specifieke content ook probleemloos kan worden afgespeeld.
De TV heeft een ingebouwde PVR (Personal Video Recorder) functie die simpel te gebruiken is door een geheugenstick of harddisk aan het daarvoor bestemde USB slot te koppelen. Een harddisk wordt bij het eerste gebruik geformatteerd in het juiste formaat waardoor opnemen via de EPG of vertraagd kijken mogelijk is. Wij gebruikten hiervoor een Samsung mini S1 harddisk (1,8 inch) die we nog hadden liggen en die werkte primaop de stroomvoorziening van de USB aansluiting. De TV heeft één tuner dus kijken naar het ene en opnemen van het andere programma is met dit model niet mogelijk. De opname functie werkte probleemloos.

Handleiding
Voor montage van de meegeleverde voet is een aparte instructie meegeleverd en de Nederlandstalige handleiding van de 46C7700 omvat zo’n 65 bladzijden met duidelijk instructies en toelichting op de functionaliteit en bediening van de TV.
Wat betreft de ingebruikname van de TV met een CI+ CAM zou wel wat meer aandacht mogen worden besteed om verwarring en problemen bij de installatie te voorkomen. Veel consumenten worstelen hier nog mee.

Samsung UE46C7700 samenvatting en conclusie
De Samsung UE46C7700 is een mooi vormgegeven TV die in bijna elk interieur probleemloos zal passen. Deze LCD HDTV met edge LED levert, na wat aanpassingen aan de instellingen, een fraai beeld met mooie verzadigde kleuren. De geluidkwaliteit is wat beperkt door de platheid van het scherm.
Erg handig is de mogelijkheid om op een USB gekoppelde harddisk of geheugenstick programma’s op te nemen of verschoven in de tijd te bekijken.
Samsung biedt veel extra functionaliteit aan in deze TV voor koppeling aan het thuisnetwerk en aan Internet waardoor de TV steeds meer een mediahub begint te worden. Er zouden wel nog wat meer codecs ondersteund mogen worden door de Mediaplayer om het ruime aanbod aan video en audio formaten te kunnen weergeven.
De 3D weergave van de TV is de moeite waard en die moet natuurlijk uiteindelijk ook de meerprijs voor de TV en de 3D brillen rechtvaardigen en dat is naar onze mening het geval mits er op korte termijn voldoende content op Blu-ray of via TV kanalen beschikbaar komt.

Samsung UE46C7700 prijs en beschikbaarheid
De Samsung UE46C7700 adviesprijs is 2.299 Euro.


Samsung UE46C7700 prijs vergelijking