CookiesSamsung UE46D8000 review

24 mei 2011 07:35 door Hans Wind

Samsung UE46D8000 reviewDe Samsung UE46D8000, waar we in dit review naar kijken, is een Full HD LCD LED TV met 3D weergave, een 46 inch beeldscherm.

De UE46D8000 is een 800Hz Clear Motion HD TV die is voorzien van ingebouwd draadloos netwerk DLNA ondersteuning en Anynet+ (HDMI-CEC). Deze Smart TV is onder andere voorzien van Smart Phone Remote support, Personal Video Recorder Ready, Skype op Samsung TV en Micro Dimming.

Voor de uitgebreide specificaties van deze LED TV verwijzen we u graag naar ons eerder gepubliceerde artikel over de UE46D8000.

In de D8000 serie zijn ook nog de volgende modellen met dezelfde functionaliteit beschikbaar:
• De UE40D8000 met 40 inch scherm.
• De UE55D8000 met 55 inch scherm.
• De UE60D8000 met 60 inch scherm.

Samsung UE46D8000 designInstallatie

De doos met de UE46D8000 is opvallend minder zwaar dan andere 46 inch televisies die we voor review hebben ontvangen. Na het uitpakken van de TV wordt één van de redenen voor dit lagere gewicht meteen duidelijk. De UE46D8000 heeft een extreem dunne, chromekleurige rand rondom het scherm van slecht 5 mm. Dat geeft de TV een bijzonder fraai en strak uiterlijk. Knap hoe Samsung dit heeft weten te produceren met behoud van de stevigheid van de totale constructie.

In de doos treffen we naast de TV nog aan: de chromekleurige vierpoot standaard met bevestigingsschroeven, een 3D bril type SSG-3100GB met handleiding, een folder over accessoires, garantie papieren, veiligheidsinstructies, Guide for Samsung Smart TV (4 blz), beknopte LED TV User manual (21 blz), Scart adapter, AV Component adapter, snoervoetje, 4 houderringen, CI card adapter, netsnoer, een schoonmaakdoekje en de afstandbediening.

Terwijl de meeste Samsung modellen van vorig jaar een vast netsnoer hadden wordt nu een los netsnoer bijgeleverd. Voor het gebruik van een CI+ module moet de meegeleverde CI card adapter in de achterkant van de TV worden gestoken. Daarna kan de CI+ module met de smartcard (in ons geval van Ziggo) in de adapter worden geschoven. Terwijl vorig jaar nog adapters werden meegeleverd voor de Ethernet en antenne aansluiting kunnen deze kabels nu weer direct in de TV worden gestoken.

Bij de ingebruikname valt op dat Samsung erg veel aandacht heeft besteed aan de installatiemenu’s. Die zien er een stuk fraaier en duidelijker uit.

Een dikke papieren handleiding wordt niet meer meegeleverd omdat in de TV het zogenaamde e-Manual is ingebouwd. Daardoor is de papieren handleiding voornamelijk beperkt tot installatie instructies.

De installatie verliep vlotjes waarbij opviel hoe snel de TV alle beschikbare Ziggo digitale zenders had gevonden.

Samsung UE46D8000 afstandbedieningDe afstandbediening

De afstandbediening is wat soberder uitgevoerd dan we bijvoorbeeld gewend waren van de 7000 serie van vorig jaar maar maakt wel een degelijke indruk. Helaas wordt in Nederland niet standaard de Samsung RMC QTD1 remote meegeleverd waarop aan de achterkant een QWERTY toetsenbordje zit. Hij is echter wel als optie te koop.

De meegeleverde afstandbediening heeft een “klassieke” indeling. Handig is dat de knoppen van de afstandbediening verlicht kunnen worden door een druk op een speciale knop.

Nieuw zijn ook de knoppen voor Smart TV, Search (zoeken), Social TV en het e-Manual, dat weliswaar beknopt is uitgevoerd maar wel overzichtelijk is gerangschikt.

Alles bij elkaar een degelijke en goed bruikbare afstandbediening.

Uiteraard is de TV ook te bedienen via een iPhone, iPad of Android telefoon of tablet maar daarvoor moet u even de Samsung remote App downloaden. Tekstinvoer werkt op die manier een stuk makkelijker al lukte het niet om op deze manier de zoektekst voor YouTube in te voeren.

Menu’s en EPG

De Elektronische Programma Gids van de UE46D8000 ziet er goed uit met duidelijke tijdbalken en een venster waarin het beeld van de huidige zender wordt weergegeven. De TV kan op een optionele externe harddisk programma’s opnemen en die kunnen zeer eenvoudig via de EPG worden ingesteld. Ook de Timeshift functie is beschikbaar wanneer een externe harddisk is aangesloten. Via de EPG kan een timer worden gezet om automatisch over te schakelen naar een programma op het moment dat dit start.

Alle mediaspeler- en Internet functies zijn nu ondergebracht in het zogenaamde Smart Hub menu waarin de gebruiker ook een groot aantal Samsung Apps (zoals bv Buienradar, FaceBook, Twitter e.d.) kan vinden. De volgorde van de icoontjes kan worden aangepast aan de wens van de gebruiker.

Samsung heeft de menu structuur van de TV drastisch veranderd en dat ziet er prima uit. Ook het menu voor de systeem instellingen is aangepakt en dat geeft nu meer informatie over de diverse instelmogelijkheden van de TV. Geen overbodige luxe want dat zijn er heel wat.

Overige functies

Deze nieuwe Smart TV is in feite ook al een behoorlijk krachtige computer. Draadloos netwerk is standaard in de TV ingebouwd maar de televisie kan natuurlijk ook bedraad op het netwerk worden aangesloten.

Samsung heeft een fiks aantal toepassingen beschikbaar die gekoppeld zijn aan het Internet zoals bijvoorbeeld YouTube, Hyves, FaceBook, Twitter, Skype (optionele webcam nodig voor beeld), Buienradar, Google Maps en een aantal spelletjes.

Het Smart TV menu geeft ook toegang tot “Your Video”. Your Video van Samsung zal uitgroeien tot een Video-on-Demand-reserveringsservice, die films en tv-programma’s aanbeveelt, aangepast aan uw persoonlijke smaak. De ratings en korte samenvattingen helpen u bij het maken van uw keuze. In de VS worden via het Smart Hub menu overigens ook streaming diensten aangeboden zoals Netflix en Hulu.

Met de Search functie kan uitgebreid gezocht worden, onder andere in YouTube, FaceBook, Your Video, Samsung Apps en gekoppelde media.

De Social Media knop opent op het scherm het ingestelde TV programma met daarnaast Twitter, Facebook of Google Talk.

Tot slot heeft Samsung een web browser ingebouwd die er goed uit ziet. Een dergelijke browser maakt Internet toegang natuurlijk veel ruimer al wordt ook meteen duidelijk dat daarvoor een standaard TV afstandbediening niet het meest handig is voor de noodzakelijke tekst invoer. Wij hebben daarvoor dan ook de iPad 2 en Samsung Galaxy Tab gebruikt in combinatie met de Samsung Remote App.

Beeld en geluid

Over de beeldkwaliteit (2D) kunnen we kort zijn, die is werkelijk uitstekend te noemen met mooie diepe zwartwaarden met behoud van een hoge helderheid in de rest van het beeld. Voor het beste beeld is ons advies om te starten vanuit de “Film” instelling en van daaruit eventuele kleine correcties in de instellingen te maken.

Wanneer de TV aan staat lijkt het wel een vrijstaand scherm doordat de zeer dunne rand dan nog minder opvalt.

Bij 3D weergave, waarbij nu automatisch de juiste instelling wordt gekozen wanneer 3D signaal binnenkomt, bleek dat Samsung in de UE46D8000 de zogenaamde crosstalk drastisch heeft weten te verlagen ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Crosstalk is nog nauwelijks waarneembaar en de TV levert een mooi stabiel 3D beeld. De smalle beeldrand komt de 3D ervaring nog eens ten goede. Door een hogere knipper frekwentie van TV en bril is het mogelijke flikkereffect verdwenen.

De meegeleverde 3D bril (dat zouden er bij deze dure TV wel twee mogen zijn) is duidelijk lichter dan de exemplaren van vorig jaar. Doordat Samsung is overgestapt naar een ander communicatie protocol tussen 3D bril en TV zijn brillen van de vorige generatie Samsung 3D TV’s helaas niet bruikbaar op de 2011 modellen. De meegeleverde bril kan volgens Samsung zo’n 70 uur mee op een batterij. Er zijn ook 3D brillen leverbaar (Samsung SSG-3300CR) met een oplaadbare batterij die via USB kunnen worden opgeladen of draadloos via de apart leverbare Samsung lader. De laatstgenoemde 3D brillen zijn overigens ook op sterkte leverbaar.

Het geluid is beter dan we van dit soort ultraplatte TV’s gewend zijn maar in ons geval hebben we alle apparatuur sowieso via HDMI aangesloten op een receiver en dankzij ARC (Audio Return Channel) wordt dan het TV geluid via een enkele HDMI kabel teruggestuurd naar de receiver. Dat levert natuurlijk een duidelijk beter geluid op.

Samsung UE46D8000 review samenvatting en conclusie

De Samsung UE46D8000 is een prachtige TV met uitstekende beeldkwaliteit, zowel in 2D als 3D. 3D is met de UE46D8000 duidelijk weer een stap verbeterd dankzij de nieuwe brillen en de sterke crosstalk reductie.

De Smart TV aanduiding is bij deze TV werkelijk op zijn plaats gezien de uitgebreide Internet en media functionaliteit. De fraai vormgegeven en duidelijke menu’s maken de installatie bediening weer wat eenvoudiger.

Op enkele detailpuntjes na hebben we eigenlijk geen kritiek op deze TV en ondanks de wat stevige prijs kunnen we de UE46D8000 warm aanbevelen.

 
Samsung UE46D8000 prijs vergelijking