CookiesSamsung UE46ES6900 review

14 augustus 2012 10:19 door Hans Wind

Samsung UE46ES6900 reviewDe Samsung UE46ES6900 waarnaar we in deze review kijken is een Full HD LCD 3D LED TV met een 46 inch beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080p.

De UE46ES6900 is sinds deze maand op de markt en is technisch gezien vergelijkbaar met de ES6800 lijn maar voorzien van een dunne, strakke, zilverkleurige beeldrand die het geheel een modern en fraai aanzicht geeft. De uitgebreide specificaties kunt u lezen in ons eerder geplaatste artikel over de Samsung UE46ES6900

Naast de UE46ES6900 is in de ES6900 serie ook nog leverbaar:
• De UE40ES6900 met 40 inch scherm.
• De UE50ES6900 met 50 inch scherm.
• De UE55ES6900 met 55 inch scherm.

Eerste indruk en installatie

De Samsung UE46ES6900 is nu het topmodel van de 6000 serie en mist uiteraard een aantal functies die we in de 7000 en 8000 serie aantroffen zoals bijvoorbeeld bediening via handgebaren of stem en de Evolution Kit maar daar staat dan ook wel meteen een ander prijskaartje tegenover. Zoals we al eerder opmerkten is de ES6900 technisch gezien gelijk aan de ES6800 maar dan met een aangepast design. De aluminiumkleurige strakke rand geeft de TV het uiterlijk van een duurder model.

De installatie met CI+ bij Ziggo verliep vlot via duidelijke en logische menu’s die we al kenden van de rest van de Samsung HD TV series.

Bediening in de praktijk

De menu’s en de Elektronische Programmagids (EPG) van deze Smart Tv zien er bijzonder verzorgd uit en zijn logisch opgebouwd. Tekstinvoer blijft nog steeds lastig met de standaard afstandbediening maar dat gaat al heel wat makkelijker met de Samsung Remote App die zowel voor smartphones al tablets leverbaar is.

De meegeleverde afstandbediening is een redelijk standaard model met duidelijk knoppen en een prettige vormgeving.


Samsung Smart HubSmart Hub

Het Smart Hub scherm ziet er overzichtelijk en fris uit en het aanbod aan Apps, maar ook aan Video on Demand is aanzienlijk gestegen ten opzichte van vorig jaar. Een prima initiatief van Samsung is ook de gratis 3D content die inmiddels beschikbaar is via de zogenoemde ‘Explore 3D app’ in dit portal zodat er ook meteen na aanschaf al iets in 3D te zien valt.

Zowel wat betreft breedte van de functionaliteit als het aanbod aan Apps maakt de TV de naam Smart TV zeker waar.

Beeld en geluid

Zoals bij bijna elke TV die we reviewen is ook bij dit model de standaard instelling, waarmee de TV geleverd wordt, zeker niet de beste. Na het instellen van de film-modus en enkele kleine handmatige correcties levert de UE46ES6900 een goed beeld met behoorlijke zwartwaarden. Die waarden liggen weliswaar niet op het niveau van de duurdere ES7000 en ES8000 maar dat blijft natuurlijk altijd een prijs-prestatie afweging.

De uniformiteit van het backlight laat bij egale grijsvlakken soms wel wat te wensen over maar in de praktijk valt dat fenomeen vaak niet of nauwelijks op bij de variatie in bewegende beelden die we normaal op de TV bekijken.

De 3D weergave is goed met slechts een geringe zichtbaarheid van crosstalk.

Het geluid is redelijk, vooral wanneer de TV in een hoek geplaatst is, maar het is voor het bekijken van films toch wel aan te raden om de TV te koppelen aan een installatie met wat grotere luidsprekers. Voor de consument met een wat minder gehoor raden we de spraak-stand aan voor een duidelijker weergave van stemmen.

Samsung UE46ES6900 review samenvatting en conclusie

De Samsung UE46ES6900 is door zijn fraaie uiterlijk een welkome aanvulling op de ES6000 lijn. De beeldkwaliteit is met enkele kleine aanpassingen zonder meer goed te noemen. Samsung maakt ook met dit model de aanduiding Smart TV weer waar door de uitgebreide Internet functionaliteit. Wanneer we naar de huidige winkelprijs van dit model kijken dan is de prijs-prestatieverhouding in orde.

Samsung UE46ES6900 prijs en beschikbaarheid