CookiesSamsung UE46F8000 review

7 mei 2013 21:14 door Hans Wind

Samsung UE46F8000 reviewIn deze Samsung UE46F8000 review bekijken we deze Smart LED TV met 46 inch beeldscherm en Full HD resolutie (1920 x 1080p). De Tv is onder andere voorzien van Samsung’s nieuwe Smart Hub, waarover later meer. Wanneer u de volledige specificaties van de UE46F8000 nog eens wilt doorlezen dan kan dat in ons eerdere artikel over de Samsung UE46F8000. Daar vindt u onder meer ook verwijzingen naar alle andere modellen in de nieuwe F8000 serie.

Samsung UE46F8000 ingebruikname

Na het openen van de doos zien we daarin mooi verpakt het volgende: de TV met netsnoer en voet (nog te monteren met bijgeleverde schroeven), een touch- en meer klassieke afstandbediening inclusief batterijen, Scart adapter, snoervoet, AV adapter, Component adapter, Schroefafdekking (2x), CI-kaartadapter, klepje voedingsaansluiting, Hulpstuk voor wandbevestiging (2x), TV houderset, IR verlengkabel, twee actieve 3D brillen plus batterijen, garantiepapieren, uitpak en montage instructie, Eco-label document en een handleiding waarvan 25 pagina’s in het Nederlands.

Na montage van de vaste voet en het aansluiten van de Samsung UE46F8000 op het kabelnet (Ziggo) werden zeer snel alle zenders gevonden. Na het plaatsen van de CI+ module met Smartcard zijn dan ook de gedecodeerde zenders te bekijken.

Onmiddellijk valt op dat het eerste scherm na het aanzetten van de TV al een wijziging is ten opzichte van Samsung modellen van vorige jaren. Dat eerste scherm, met de naam “Op TV”, is meteen al een Smart Hub scherm waarop de TV programma’s die nu en straks worden uitgezonden zichtbaar zijn. De actieve zender wordt daarbij in een deelvenster weergegeven in plaats van over het gehele scherm.

Ook valt meteen op dat Samsung de indeling van de Smart menu’s behoorlijk op de schop genomen heeft met als resultaat een veel logischer indeling van de Smart menu’s die nu als een soort carousel van links naar rechts (of omgekeerd) te bewegen is. Wat ons betreft is dit een duidelijke verbetering.

Een ander punt dat direct is het oog springt, is de snelheid waarmee menu’s gewisseld worden en waarmee Apps geladen worden. Dat is onder andere het gevolg van een veel snellere Quad Core processor waarmee de UE46F8000 is uitgerust. In de toekomst kan deze TV met behulp van zogenaamde Evolution kit eventueel worden voorzien van een nog snellere processor en geheugen. Hiermee is de TV beter voorbereid op de groeiende eisen van het Smart TV platform.

Samsung heeft de besturing via gebaren en stemcommando’s aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar en we hebben die verbeteringen ook kunnen constateren in de praktijk. De gesproken commando’s kunnen nu ingesproken worden in de meegeleverde touch-afstandbediening waarover later meer. Het blijft echter een kwestie van smaak of u de gebaren en stembediening wilt gebruiken. Voor het gebruik van handgebaren en bijvoorbeeld ook voor Skype kan de ingebouwde HD camera omhoog geklikt worden vanuit de bovenkant van de TV. Ook de beeldkwaliteit van de camera is een sprong vooruit ten opzichte van vorig jaar.

De afstandsbedieningen

Smart Touch Control

Zoals eerder opgemerkt wordt de TV uit deze review geleverd met een klassieke afstandbediening en een touch versie. Op de klassieke afstandbediening vinden we uitgebreide knoppen voor alle functies maar hij is wat compacter dan voorheen en ligt goed in de hand.

De touch afstandsbediening, ook wel Smart Touch Control genoemd, is een radicale breuk met het verleden (zie foto). Bovenin deze remote vinden we de microfoon voor spraakbediening met daaronder een knopje om de microfoon aan te zetten. Het meest opvallende van deze versie is het touch pad deel in het midden van het apparaat. Dat deel kan gebruikt worden om de cursor op het TV scherm te bedienen en kan ook dienst doen als vervanging voor de pijltjestoetsen op klassieke remotes. Dit deel kan zelfs gebruikt worden om na een korte klik het zendernummer te tekenen. Die tekening verschijnt op het beeldscherm waarna de Tv naar de betreffende zender springt. Dit werkt wonderbaarlijk goed in de praktijk. Naast deze speciale functies zitten er een aantal knoppen op de touch remote om een selectie van basisfuncties te kunnen oproepen zoals: aan/uit, volume, kanaal omhoog/omlaag, Return/Exit, SmartHub, EPG en kleurtoetsen.

In de praktijk gebruikten we vaak de touch versie maar af en toe vielen we toch nog wel eens terug op de klassieke uitvoering. Dat blijft een kwestie van even wennen.

Beeldkwaliteit en geluid

Wanneer de Samsung UE46F8000 meteen ingesteld wordt op de zogenaamde Movie of Film modus ziet het beeld er al uitstekend uit. Met enkele kleine detailaanpassingen is vervolgens een perfect plaatje op de Tv te toveren. Wanneer u daarbij het gevoel heeft dat het beeld minder in plaats van beter wordt kunt u natuurlijk altijd terug naar de standaard Film modus.

Een opvallend punt is dat de lichtverdeling over het scherm duidelijk verbeterd is. Het blijft natuurlijk een uitdaging voor fabrikanten om het licht, dat uitsluitend via LED lampjes aan de zijkanten van het scherm geproduceerd wordt, volledig gelijkmatig over het beeld te verdelen. Dat is bij de UE46F8000 in elk geval zeer goed gelukt.

De helderheid van de TV is, zoals we bij LCD LED schermen gewend zijn, dik in orde. Daarnaast zijn echter ook de zwartwaarden, vaak een wat moeilijker punt bij LED TV’s, zeer goed te noemen.

Weergave van snel bewegende onderwerpen was dik in orde op de geteste TV. Dat bleef ook het geval nadat we de beeldverbeteringsopties op een laag niveau hadden gezet.

Gezien de platheid van de TV zit er een redelijk geluid in de Samsung UE46F8000 maar een TV van dit kaliber verdient naar onze mening aansluiting op een behoorlijke homecinemaset of versterker.

Menu’s en Smart TV functie van de UE46F8000

Samsung Smart Hub

De menu’s voor de TV instellingen zien er, net als voorheen keurig uit. De echte veranderingen in menu’s zijn te vinden het Smart Hub gedeelte van de TV. Zoals we al eerder opmerkten is de indeling hiervan duidelijker en logischer geworden. De Smart functies zijn ingedeeld in de hoofdgroepen: Op TV – Films en Tv programma’s – Foto’s, video en muziek – Social – Apps. De hoofdmenu’s kunnen snel naar links of rechts wisselen als een soort eindeloze carrousel. Dat werkt allemaal soepel dankzij de snelle processor van de TV.

Samsung heeft ook een zogenaamde S(mart)-recommendation functie toegevoegd. Daarin wordt na enige tijd gebruik een aantal aanbevelingen gedaan die afgeleid zijn uit kijkgedrag uit de voorgaande periode. Deze voorkeuren kunnen zelfs per gebruikersprofiel worden opgebouwd. Voor wie dit te ver gaat: de functie kan ook uitgeschakeld worden.

Er is een zeer ruim aanbod van Apps en andere content via het Samsung platform. Binnen de Apps is nog wel wat ruimte voor verbetering mogelijk op het punt van consistentie in de bediening. Om hier een element uit te pakken. Steeds vaker is tekstinvoer nodig binnen Apps, bijvoorbeeld voor zoeken. Een aantal consumenten kiest er daarom voor om een klein Bluetooth toetsenbordje aan te sluiten op de TV. In de praktijk blijken echter niet alle Apps in staan om de invoer van het toetsenbord te accepteren waardoor toch weer teruggevallen moet worden op primitievere tekstinvoermethoden.

De snelheid van laden van Apps en hun bediening is dik in orde.

De EPG (Elektronische Programma Gids) ziet er verzorgd uit en de fabrikant heeft er voor gekozen om wat minder contrast in de weergave te brengen wat de rust in dit beeld ten goede komt. Zoals we gewend zijn wordt de huidige zender in een klein venster weergegeven en ook het geluid van de zender blijft binnen de EPG hoorbaar.

De handleiding

De papieren handleiding is beperkt tot basis elementen en beslaat zo’n 25 pagina’s in het Nederlands. Voor verdere instructies kunt u het e-manual (in het Nederlands) raadplegen zoals dat in de Tv zelf aanwezig is.

Samsung UE46F8000 review samenvatting en conclusie

Je vraagt je soms af wat er nog verder te verbeteren is aan LED Tv’s maar de Samsung UE46F8000 laat zien dat dit nog steeds kan. Met de betere opbouw van de SmartHub en de duidelijke verbetering van de snelheid in de bediening is dat zeker gelukt. Wel is er nog verbetering mogelijk in de consistentie van de bediening van de Apps.

De TV ziet er bijzonder fraai uit en levert ook een prachtig beeld met uitstekend contrast en kleurverzadiging.

De adviesprijs van de Samsung UE46F8000 is aan de stevige kant maar de ervaring leert dat die snel na introductie al weer aanzienlijk daalt. Met die wetenschap kunnen we de Samsung UE46F8000 van harte aanbevelen.

Samsung UE46F8000 prijs en beschikbaarheid

De Samsung UE46F8000 uit deze review is vanaf nu leverbaar voor een adviesprijs van 2.199 Euro