CookiesSamsung UE55ES8000 review

15 maart 2012 13:22 door Hans Wind

Samsung UE55ES8000 reviewWe hebben de Samsung UE55ES8000 LED HD TV een aantal dagen ter beschikking gehad voor een review. In dit artikel delen we graag onze ervaringen.

De Samsung UE55ES8000 is het nieuwste topmodel van de LED TV lijn van Samsung dat volgende maand in de winkels zal verschijnen. De TV die wij van Samsung Nederland te leen kregen was nog geen productiemodel maar er zitten zo veel interessante nieuwe aspecten aan deze HD TV dat we een keer van onze gewoonte afwijken om alleen productiemodellen te reviewen.

De uitgebreide specificaties van de TV kunt u vinden in ons artikel Samsung UE55ES8000 3D LED TV. Naast het 55 inch model komen ook nog beschikbaar de UE40ES8000 (40 inch) en de UE46ES8000 (46 inch). Midden dit jaar komt ook nog de UE65ES8000 (65 inch) beschikbaar.

De Samsung UE55ES8000 is het topmodel van de 2012 LCD LED TV lijn en daarin zijn een flink aantal vernieuwingen ten opzichte van de 8000 serie van vorig jaar aanwezig. Laten we om te beginnen de belangrijkste wijzigingen eens noemen:

• Een dual core processor
• Bediening via handgebaren
• Gezichtsherkenning voor persoonlijke opslag van Smart Hub en App instellingen en automatisch inloggen in je persoonlijke Smart Hub account op basis van de gezichtsherkenning.
• Bediening via de stem
• Verdubbeling van het aantal Microdimming segmenten naar 576
• Een vernieuwd SmartHub menu in HD resolutie
• Mogelijkheid tot plaatsing van de zogenaamde Evolution kit (toekomstige upgrade van processor en geheugen)
• Extra afstandbediening met touch control
• Wifi gebruik zonder afhankelijkheid van router of Access point

UE55ES8000 cameraSamsung UE55ES8000 eerste indruk

De Samsung UE55ES8000 heeft een nog iets dunnere rand dan de 8000 LED TV serie van vorig jaar en opvallend aan het uiterlijk is de kleine verhoging midden-boven het scherm. Daarin is de camera geplaats waarmee onder andere gezichtsherkenning en bediening via handgebaren mogelijk is geworden. Ook is hierin de infrarood ontvanger en microfoon ondergebracht. Het geheel maakt een strakke en zeer verzorgde indruk waaraan ook de nieuwe aluminium voet zeker bijdraagt.
De TV wordt onder andere geleverd met een klassieke afstandbediening en een volledig nieuwe touch gevoelige versie(zie afbeelding). De TV heeft het actieve 3D weergave systeem aan boord en er worden twee actieve 3D brillen bijgeleverd.

Installatie van de TV verloopt vlot via verzorgde, eenvoudige menu’s. Wij hebben de TV gebruikt met de ingebouwde DVB-C tuner en CI+. Er is overigens ook een satelliet tuner aan boord. Mocht u afhankelijk zijn van een externe decoder dan is de bediening van die decoder nu een stuk eenvoudiger omdat Samsung bij dit model een zogenaamde IR-blaster meelevert. Dat is een fraai, klein rond apparaatje dat via Bluetooth een koppeling legt met de TV en vervolgens in staat is om bijvoorbeeld de stembesturing van de TV automatisch via infrarood signalen door te geven aan de externe decoder. Zo is het dus bijvoorbeeld mogelijk om van decoder kanaal te wisselen met stembesturing of handgebaren.


Samsung UE55ES8000 afstandbedieningenBediening in de praktijk

Samsung noemt de nieuwe hand- en stembediening “Smart Interaction”. Voordat deze functies de eerste keer gebruikt worden leidt de TV de gebruiker door een paar korte testjes om stem- en gebaarbediening af te stellen afhankelijk van omgevingsgeluid en het beschikbare licht. Het is natuurlijk wel even wennen om naar je TV te gaan zitten zwaaien of toe te spreken maar deze functies werkten al behoorlijk in de praktijk.

Zo kan men met de stem met eenvoudige commando’s de TV worden aan- en uitgezet ( “Hi TV”,”TV uit”), kanalen worden gewisseld ( “kanaal hoger”, “kanaal drie”) het geluid harder en zachter gezet (“TV harder”, “TV zachter”). In de praktijk is het wonderlijk om de TV hierop te zien reageren. Deze functies werken alleen betrouwbaar wanneer het op het moment van het gesproken commando redelijk stil is in de kamer. Het geluid van de TV zelf speelt daarbij niet zo zeer een rol. Bij wat meer omgevingsgeluid is er een alternatieve manier van stembediening, namelijk via de microfoon in de meegeleverde touch remote control. Stembediening werkt bijna volledig in het Nederlands en zelfs zoektekst kan ingesproken worden al gaat daarbij nog wel eens wat fout.

De Samsung UE55ES8000 bediening via gebaren vereist wat licht in de kamer omdat de camera van de TV in staat moet zijn om de handbewegingen van de gebruiker waar te nemen en te interpreteren. Kort heen en weer zwaaien met de hand activeert de bediening en vervolgens verschijnt, overigens net als bij stembediening, een soort helpbalkje onderin beeld waarin de belangrijkste functies worden aangegeven. Handbewegingen besturen een soort muiscursor in beeld en dichtknijpen van de hand veroorzaakt een “muisklik”. Een cirkelvormige handbeweging staat voor het commando “Terug”.

De nieuw meegeleverde afstandbediening beschikt over een soort mousepad waarmee ook de muiscursor in beeld kan worden bestuurt. Op dat apparaat zitten ook enkele andere basisfuncties voor kanaalwisseling en volumeregeling. Ook kan de spraakbediening met een simpele druk op een knopje worden bediend.

Voor de liefhebbers van de “klassieke” afstandbediening wordt een mooi exemplaar meegeleverd. Al met al voor ieder wat wils al staat de stem- en gebaar-bediening nog wel in de kinderschoenen.

Beeld en geluid

Hoewel we verleden jaar al behoorlijk onder de indruk waren van de beeldkwaliteit van de D8000 serie (Samsung UE46D8000) heeft de Koreaanse fabrikant toch weer kans gezien ook op dit gebeid een stap vooruit te maken. Met name de meer verfijnde Micro-dimming waarbij het aantal segmenten verdubbeld is geeft nog betere zwartwaarden met behoud van helderheid en kleurverzadiging in de rest van het beeld.

We behaalden de beste beeldkwaliteit door uit te gaan van de Filmstand en vanuit die instelling een aantal kleine correcties uit te voeren. Dat leverde een werkelijk prachtig plaatje op, vooral bij echte HD content van Blu-ray. We hebben door tijdgebrek de 3D functies niet uitgebreid kunnen testen maar die liggen zeker op het niveau van de 2011 lijn.

Het geluid klonk ook wat beter dan het model van vorig jaar maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat dit een 55 inch TV is. Voor echt goed geluid adviseren we om de TV aan te sluiten op een Home Cinema set of versterker.

Smart Hub

Bij gebruik van de Smart Hub functies wordt nog eens goed duidelijk dat deze HD TV een Dual Core processor aan boord heeft. Dat maakt navigatie en ook het laden van de Apps aanzienlijk sneller. Er is natuurlijk altijd nog wel wat te wensen en in dit geval zou dat zijn dat de Apps, die nog regelmatig updates behoeven, bijgewerkt zouden kunnen worden zonder dat de gebruiker hierop moet wachten bij het laden van de App. In de achtergrond dus.

Het nieuwe Smart Hub scherm ziet er overzichtelijker en frisser uit dan de vorige versie en het aanbod aan Apps, maar ook aan Video on Demand is aanzienlijk gestegen ten opzichte van vorig jaar. Een prima initiatief van de fabrikant is ook de gratis 3D content die inmiddels beschikbaar is via de zogenoemde ‘Explore 3D app’ in dit portal zodat er ook meteen na aanschaf al iets in 3D te zien valt.

Het koppelen van een Bluetooth toetsenbord of een tablet met Android of IOS maakt het invoeren van tekst nog weer net iets makkelijker. Voor de overige navigatie kan men goed uit de voeten met de beschikbare afstandbedieningen en/of handgebaren.


Samsung Evolution KitOverige functies en mogelijkheden van de Samsung UE55ES8000

Bijzonder van de ES8000 serie is het feit dat de TV zonder extra toebehoren via WiFi gekoppeld kan worden zonder tussenkomst van een router of acces point.

Een ander opmerkelijk punt is de Evolution Kit. Op de achterkant van de TV zit namelijk een slot waarin in de toekomst een zogenaamde Evolution Kit kan worden geschoven. Samsung wil hiermee laten zien dat de TV een toekomstvaste investering kan zijn. Tot 2016 zullen namelijk kits verschijnen waarmee bijvoorbeeld de processor en/of het geheugen op een hoger niveau kunnen worden gebracht. Een slimme vondst die misschien wat meer vertrouwen geeft in de TV techniek die zich razendsnel ontwikkelt van een relatief “dom” apparaat naar een media Hub met PC-achtige eigenschappen.

Samsung UE55ES8000 review samenvatting en conclusie

Ondanks het feit dat we een pre-productiemodel voor dit review beschikbaar hadden heeft de Samsung UE55ES8000 indruk op ons gemaakt. Samsung heeft op een creatieve manier nieuwe functies en gebruiksgemak toegevoegd aan een lijn die toch als sterk was.

De beeldkwaliteit is weer een stap verder verbeterd en de Evolution Kit biedt de kans om de TV in de toekomst aan te passen aan de hogere eisen die Apps en beeldverwerking zullen stellen.

Gezien de geboden kwaliteit is de prijs te rechtvaardigen.

Samsung UE55ES8000 prijs en beschikbaarheid

De ES8000 serie zal (met uitzondering van de UE65ES8000) in april 2012 beschikbaar komen met de volgende adviesprijzen:

• 3.999 Euro voor de UE65ES8000 met 65 inch scherm.

• 2.999 Euro voor de UE55ES8000 met 55 inch scherm.

• 2.199 euro voor de UE46ES8000 met 46 inch scherm.

• 1.799 euro voor de UE40ES8000 met 40 inch scherm.