CookiesSamsung UE55F8000 review – een LED TV uit het top segment

14 september 2013 22:25 door Hans Wind

Samsung UE55F8000 review - een LED TV uit het top segmentIn deze Samsung UE55F8000 review bekijken we deze LED TV met 55 inch beeldscherm en Full HD resolutie. Deze Televisie is onder andere voorzien van de nieuwe Smart Hub van Samsung. Wanneer u de volledige specificaties van de UE55F8000 nog eens wilt doorlezen dan kunt u die vinden in ons eerdere artikel over de Samsung UE55F8000. Daar staat ook een overzicht van alle andere modellen in de F8000 serie.

Samsung UE55F8000 ingebruikname

In de doos treffen we het volgende aan: de televisie met standaard en netsnoer, een klassieke afstandbediening en een touch versie inclusief batterijen, een Scart adapter, een snoerklem, AV adapter, Component adapter, Schroefafdekking (2x), een CI-kaartadapter, klepje voedingsaansluiting, Hulpstuk voor wandbevestiging (2x), TV houderset, IR verlengkabel, twee actieve 3D brillen plus batterijen, garantiepapieren, uitpak en montage instructie, Eco-label document en de handleiding waarvan 25 pagina’s in het Nederlands zijn geschreven.

Na montage van de chroomkleurige, gebogen vaste voet (een klusje oor twee personen) en het aansluiten van de Samsung UE55F8000 op de kabelantenne (Ziggo) werden zeer snel alle zenders gevonden. Daarbij raden we overigens aan om alleen de digitale zenders te zoeken. Daarmee voorkomt u dat u later per ongeluk in de matige kwaliteit van analoge zender beland. Na het herstarten en plaatsen van de CI+ module met Smartcard zijn ook de gedecodeerde zenders te bekijken.

Na het inschakelen van de TV valt al meteen op dat het eerste scherm al een wijziging is ten opzichte van Samsung HD TV modellen van vorige jaren. Dat eerste scherm heeft als aanduiding “Op TV” gekregen en dat is meteen al een Smart Hub scherm waarop de TV programma’s die nu en straks worden uitgezonden zichtbaar zijn. De actieve TV zender wordt in een venster weergegeven in plaats van over het gehele scherm.

Vervolgens valt meteen op dat Samsung de indeling van de Smart menu’s flink onder handen heeft genomen met als resultaat een veel logischer indeling van de Smart menu’s die nu in een soort caroussel vorm van links naar rechts (of omgekeerd) te bewegen is. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van de versie van vorig jaar.

De snelheid waarmee menu’s vertoond worden is enorm verbeterd ten opzichte van de Samsung lijn van vorig jaar. Dat geldt ook voor het laden van Apps. De veel snellere Quad Core processor waarmee de UE55F8000 is uitgerust speelt daarbij een hoofdrol in combinatie met een sneller werkgeheugen. In de toekomst kunt deze TV met behulp van de zogenaamde Smart Evolution kit van een nog snellere processor en geheugen voorzien. Hiermee is deze HD TV nog beter voorbereid op de groeiende eisen van het Smart platform.

De besturing via gebaren en stemcommando’s is ook aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar en we hebben die verbeteringen ook kunnen ervaren in de praktijk. De gesproken commando’s kunnen nu worden ingesproken in de meegeleverde touch-afstandbediening en dat geeft een aanzienlijk beter resultaat. Het blijft natuurlijk wel een kwestie van smaak of u de gebaren en stembediening wilt gebruiken. Voor de bediening via handgebaren en bijvoorbeeld ook voor een app als Skype kan de ingebouwde HD camera omhoog geklikt worden vanuit de bovenrand van de TV. Ook de beeldkwaliteit van die camera is een grote sprong vooruit ten opzichte van vorig jaar.

De afstandsbedieningen

Smart Touch Control

Zoals we eerder in deze review aangaven wordt de HD TV uit deze review geleverd met zowel een klassieke afstandbediening als een touch versie. Op de klassieke afstandbediening vinden we uitgebreide knoppen voor alle functies. Hij is wat compacter uitgevoerd dan voorheen en ligt goed in de hand.

De touch afstandsbediening of Smart Touch Control genoemd, is een fikse breuk met het verleden (zie foto). Bovenin deze remote vinden we een microfoontje voor spraakbediening met daaronder een knopje om de microfoon in te schakelen. Kenmerkend voor deze touch-versie is het touch pad deel in het midden van deze afstandbediening. Dat deel kan gebruikt worden om een cursor op het TV scherm te bedienen en kan ook dienst doen als vervanging voor de pijltjestoetsen op een meer klassieke remote. Dit deel kan tevens gebruikt worden om na een korte klik het kanaalnummer te “tekenen”. Die tekening verschijnt op het beeldscherm waarna de Televisie naar de aangegeven zender springt. Dit werkt in de praktijk bijzonder goed. Naast deze speciale functies zitten er ook een aantal vaste knopjes op de touch remote om een selectie van basisfuncties te kunnen oproepen zoals: aan/uit, volume, kanaal omhoog/omlaag, Return/Exit, SmartHub, EPG en gekleurde toetsen.

In de praktijk gebruikten we steeds vaker de touch versie maar af en toe vielen we toch nog wel eens terug op de klassieke uitvoering. Dat blijft een kwestie van gewenning.

De beeldkwaliteit en het geluid

De Movie of Film modus levert bij de Samsung UE55F8000 meteen al een uitstekend beeld. Ons advies is dan ook om snel naar deze modus over te schakelen en daarna misschien nog enkele kleine detailaanpassingen te doen om zo vervolgens het beeld verder naar uw smaak aan te passen. Wanneer u daarbij het gevoel heeft dat het beeld minder in plaats van beter is geworden kunt u natuurlijk altijd terug naar de standaard instelling van de Film modus.

De lichtverdeling over het scherm is duidelijk verbeterd ten opzichte van modellen van vorig jaar. Het blijft wel een uitdaging voor fabrikanten om het licht, dat uiteindelijk alleen via LED lampjes aan de zijkanten van het scherm geproduceerd wordt, helemaal gelijkmatig over het scherm te verdelen. Dat is bij deze Samsung UE55F8000 in elk geval heel goed gelukt.

De helderheid van deze TV is, zoals we bij LCD LED schermen gewend zijn, dik in orde. Maar ook de zwartwaarden, vaak een wat lastiger punt bij LCD LED TV’s, zijn zeer goed te noemen.

Weergave van snel bewegende onderwerpen was prima op de geteste TV. Dat bleef ook nog het geval nadat we de standaard beeldverbeteringsfuncties op een lager niveau hadden gezet.

Er zit een redelijk geluid in de Samsung UE55F8000 maar een HD TV van dit kaliber verdient uiteindelijk toch wel aansluiting op een behoorlijke homecinemaset of receiver.

Menu’s en Smart TV functies van de UE55F8000

Samsung Smart Hub

De menu’s om de TV in te stellen zien er, net als voorheen bij Samsung keurig uit. De wezenlijke veranderingen in de navigatie zijn voornamelijk te vinden het Smart Hub gedeelte van de HD TV. Zoals we al eerder aangaven is de indeling hiervan duidelijker en logischer geworden. De Smart Hub schermen zijn ingedeeld in de hoofdgroepen: Op TV / Films en Tv programma’s / Foto’s, video en muziek /- Social – Apps. De hoofdmenu’s kunnen snel naar links of rechts “geschoven” worden als in een soort eindeloze caroussel. Dat verloopt allemaal bijzonder soepel dankzij de snelle processor van de Televisie.

Samsung heeft ook een S(mart)-recommendation functie toegevoegd. Daarin worden – na enige tijd gebruik – aanbevelingen gedaan die gebaseerd zijn op het kijkgedrag uit de voorafgaande periode. Deze voorkeuren kunnen ook per gebruikersprofiel worden opgebouwd.

Er is een zeer royaal aanbod van Apps en andere content via dit Samsung platform. Binnen Apps is toch nog wel ruimte voor verbetering mogelijk op het punt van consistentie in de bediening. Steeds vaker is tekstinvoer nodig binnen Apps, bijvoorbeeld voor zoeken. Sommige consumenten kiezen er dan ook voor om een klein Bluetooth toetsenbordje aan te sluiten op de TV. In de praktijk blijken echter niet alle Apps in staat om de invoer van het toetsenbord te accepteren waardoor toch weer teruggevallen moet worden op primitievere methoden voor invoer van tekst.

De snelheid van laden van Apps en hun bediening is uitstekend.

De Elektronische Programma Gids (EPG) ziet er goed uit. De fabrikant heeft er voor gekozen om wat minder contrast in de weergave te brengen en dat levert een rustiger plaatje op. De huidige zender wordt in een klein venster weergegeven en ook het geluid van de zender blijft binnen de EPG hoorbaar.

De handleiding

De papieren handleiding is beperkt tot basis elementen en de installatie. Hij beslaat zo’n 25 pagina’s in het Nederlands. Voor verdere instructies kunt u de e-manual (in het Nederlands) raadplegen zoals die in de Tv zelf aanwezig is.

Samsung UE55F8000 review samenvatting en conclusie

Met de sterk verbeterde indeling en opbouw van de SmartHub en de duidelijke verhoging van de snelheid in de bediening is de Samsung UE55F8000 weer een duidelijke stap vooruit. Wel is er nog verbetering mogelijk in de consistentie van de bediening van Apps.

De HD TV ziet er fraai uit en levert in de film modus ook een zeer goed beeld met hoog contrast en natuurlijke kleurweergave.

De adviesprijs van de Samsung UE55F8000 is nog wel aan de hoge kant maar de winkelprijzen dalen inmiddels al wel behoorlijk. Als u het geld er voor over heeft dan koopt u in elk geval een uitstekende TV die we zeker aan kunnen raden.

Samsung UE55F8000 prijs en beschikbaarheid

De Samsung UE55F8000 uit deze review is vanaf nu leverbaar voor een adviesprijs van 2.999 Euro