CookiesSamsung UE55F9000 review – een 55 inch Ultra HD TV

1 oktober 2013 16:28 door Hans Wind

Samsung UE55F9000 review - een 55 inch Ultra HD TVIn deze Samsung UE55F9000 review testen we deze splinternieuwe Ultra HD LCD LED TV met een 55 inch beeldscherm met een resolutie van 3.840 x 2.160 beeldpunten.

De Samsung UE55F9000 is een 1.000Hz Clear Motion HD TV die komt met ingebouwde draadloos netwerk- en DLNA ondersteuning en Anynet+ (HDMI-CEC). Voor de uitgebreide specificaties verwijzen we graag naar ons eerdere artikel Samsung UE55F9000 Ultra HD TV.

In de F9000 is naast de Samsung UE55F9000 ook nog de Samsung UE65F9000 leverbaar met een 65 inch scherm. Er is ook nog een 85 inch versie (UE85F9000) beschikbaar met een afwijkend ontwerp.

Samsung UE55F9000 installatie

Samsung One Connect

De Samsung UE55F9000 wordt geleverd met het volgende: netsnoer, IR-verlengkabel, twee afstandsbedieningen(TM1390A en TM1240), 1 Scart adapter, 1 Component adapter, AV adapter, One Connect kabel, One Connect, kabelhouder, gebruiksaanwijzing, en 2 actieve 3D-brillen (SSG-3570CR).

Bij het uitpakken valt meteen op dat de aansluitingen voor deze TV zijn ondergebracht op een apart meegeleverd kastje – de One Connect – dat met één kabel aan de TV verbonden wordt. Op zich een slimme aanpak omdat deze One Connect box in de toekomst vervangen kan worden door een krachtiger exemplaar wanneer de omstandigheden dat vragen. De One Connect kabel is bijna 3 meter lang en dat geeft veel flexibiliteit om de One Connect box op afstand van de TV te plaatsen. U moet er wel rekening mee houden dat de One Connect flink warm kan worden en die warmte ook kwijt moet kunnen raken.

Naar de Tv loopt dan uiteindelijk minimaal een stroomkabel en de kabel vanaf de One Connect Box. De CI+ Cam Module met Smartcard gaat overigens ook in de TV en niet in de One Connect.

De installatie op het kabelnetwerk verliep, zoals we dat bij Samsung gewend zijn, zonder enig probleem en in feite niet anders dan bij de laatste modellen Smart TV van deze fabrikant.

Net als bij de overige 2013 modellen Smart TV’s van Samsung start de TV op met de Smart Hub als beginscherm.

De afstandsbedieningen

Smart Touch Control

Zoals eerder opgemerkt wordt de TV uit deze review geleverd met twee afstandbedieningen: een klassieke uitvoering en een touch versie. Op de klassieke afstandbediening vinden we uitgebreide knoppen voor alle functies. Hij is wat compacter dan voorheen maar ligt nog steeds goed in de hand.

De touch afstandsbediening, ook wel Smart Touch Control genoemd, is een fikse breuk met het verleden (zie foto). Bovenin deze remote vinden we de microfoon voor spraakbediening met daaronder een knopje om de microfoon aan te zetten. Het meest opvallende van deze versie is het touch pad deel in het midden van het apparaat. Dat deel kan gebruikt worden om de cursor op het TV scherm te bedienen en kan ook dienst doen als vervanging voor de pijltjestoetsen op klassieke remotes. Dit deel kan zelfs gebruikt worden om na een korte klik het zendernummer te tekenen. Die tekening verschijnt op het beeldscherm waarna de Tv naar de betreffende zender springt. Dit werkt wonderbaarlijk goed in de praktijk. Naast deze speciale functies zitten er een aantal knoppen op de touch remote om een selectie van basisfuncties te kunnen oproepen zoals: aan/uit, volume, kanaal omhoog/omlaag, Return/Exit, SmartHub, EPG en kleurtoetsen.

In de praktijk gebruikten we vaak de touch versie maar af en toe vielen we toch nog wel eens terug op de klassieke uitvoering. Dat blijft een kwestie van even wennen.

Beeldkwaliteit en geluid

Uiteraard gaat het in deze Samsung UE55F9000 review vooral over de beeldkwaliteit. Wanneer u de TV meteen instelt op de Movie of Film modus ziet het beeld er al indrukwekkend uit. Met een paar kleine detailaanpassingen is vervolgens een optimaal plaatje op de Ultra HD TV te krijgen. Daarbij valt onmiddellijk op hoe goed de zogenaamde upscaling van deze Ultra HD is. We kijken bij TV signaal uiteindelijk in het beste geval naar interlaced Full HD signaal en deze Tv maakt daar een bijzonder goed semi-Ultra HD beeld van. Vooral uitzendingen in HD krijgen nog eens een extra dimensie.

Weergave vanaf Blu-ray komt nog dichter bij Ultra HD kwaliteit. Op zich is dat niet onlogisch omdat de TV dan een aanzienlijk beter signaal binnenkrijgt dan TV signaal. De upscaling functie van de Samsung UE55F9000 is dus dik in orde en dat is maar goed ook want het kan nog geruime tijd duren voordat we regulier Ultra HD TV uitzendingen kunnen kijken. Ook Blu-ray is nog niet aangepast voor dit UHD hoewel daar hard aan gewekt wordt.

De Samsung UE55F9000 komt natuurlijk optimaal tot zijn recht wanneer echte Ultra HD content wordt getoond. Dan zijn resolutie, kleurweergave en contrast optimaal. Als voorproefje leverde Samsung een USB stick mee met Ultra HD content en dat ziet er indrukwekkend uit.

Weergave van snel bewegende onderwerpen was dik in orde op de geteste TV. Dat bleef ook het geval nadat we de beeldverbeteringsopties op een laag niveau hadden gezet.

Ook onze eigen foto’s werden op de TV getoond zoals we ze nog nooit gezien hadden. Het beeld van een Full HD TV is immers maar 2 Megapixels en elke goedkope digitale camera levert al beeld met een veelvoud hiervan. Ultra HD TV is 8 Megapixels en dat maakt een enorm verschil bij fotoweergave.

Het geluid van de Samsung UE55F9000 is zeker niet slecht maar ons advies blijft om de TV aan te sluiten op externe audioapparatuur. Een Tv in deze (prijs)klasse verdient dat wel.

Menu’s en Smart TV functie van de UE55F9000

Samsung Smart Hub

De menu’s voor de TV instellingen zien er op de Samsung UE55F9000 verzorgd en duidelijk uit. De echte veranderingen in menu’s zijn te vinden het Smart Hub gedeelte van de TV. De indeling hiervan is duidelijker en logischer geworden. De Smart functies zijn ingedeeld in de hoofdgroepen: Op TV – Films en Tv programma’s – Foto’s, video en muziek – Social – Apps. De hoofdmenu’s kunnen snel naar links of rechts wisselen als een soort eindeloze carrousel. Dat werkt allemaal soepel dankzij de snelle processor van de TV.

Samsung heeft ook een zogenaamde S(mart)-recommendation functie toegevoegd. Daarin wordt na enige tijd gebruik een aantal aanbevelingen gedaan die afgeleid zijn uit kijkgedrag uit de voorgaande periode. Deze voorkeuren kunnen zelfs per gebruikersprofiel worden opgebouwd. Voor wie dit te ver gaat: de functie kan ook uitgeschakeld worden.

Er is een zeer ruim aanbod van Apps en andere content via het Samsung platform. Binnen de Apps is nog wel wat ruimte voor verbetering mogelijk op het punt van consistentie in de bediening.

De snelheid van laden van Apps en hun bediening is zeer goed te noemen. Het is daarbij duidelijk te merken dat er een krachtige processor aanwezig is.

De EPG (Elektronische Programma Gids) ziet er verzorgd uit en de fabrikant heeft er voor gekozen om wat minder contrast in de weergave te brengen wat de rust in dit beeld ten goede komt. Zoals we gewend zijn wordt de huidige zender in een klein venster weergegeven en ook het geluid van de zender blijft binnen de EPG hoorbaar.

De handleiding

De papieren handleiding is beperkt tot de basis onderwerpen en omvat zo’n 25 pagina’s in de Nederlandse taal. Voor nog meer instructies kunt u het e-manual (in het Nederlands) raadplegen zoals dat in de Tv ingebouwd is.

Samsung UE55F9000 review samenvatting en conclusie

Tijdens het lezen van deze Samsung UE55F9000 review zult u gemerkt hebben dat we eigenlijk niet of nauwelijks kritiek hebben op deze TV. Als die kritiek er al is dan heeft dat vooral te maken met het nog zeer beperkte aanbod van Ultra HD Content en we willen fabrikanten en andere partijen dan ook aansporen om daar snel verandering in aan te brengen.

De Samsung UE55F9000 levert een prachtig beeld en de upscaling is van zeer hoge kwaliteit. De TV zelf heeft eigenlijk maar één nadeel: de prijs. Het blijft dan ook een persoonlijke keuze of u in dit stadium dit bedrag wilt besteden. Al u het kunt betalen zult u zeker geen spijt hebben van deze aanschaf.

Samsung UE55F9000 prijs en beschikbaarheid

De Samsung UE55F9000 is leverbaar voor een adviesprijs van 3.999 Euro