CookiesSamsung UE55JU7000 review – Ultra HD LED TV

17 augustus 2015 18:59 door Hans Wind

Samsung UE55JU7000 Ultra HD LED TVIn deze Samsung UE55JU7000 review hebben we het niet over de allerdunste Ultra HD LED TV, het is zelfs ook geen gebogen TV en toch vonden we het de moeite waard om onze ervaringen met deze televisie met u te delen.

De JU7000 serie, waar dit 55 inch model deel van uitmaakt, is op dit moment nog het enige platte model uit de Samsung 2015 high-end serie. De modellen met een hogere typeaanduiding zijn allemaal als curved TV uitgevoerd. Zoals bekend zijn wij geen fan van gebogen TV schermen omdat we daar geen toegevoegde waarde in zien.

De Samsung UE55JU7000, die ook wel wordt aangeduid als de Samsung UE55JU7000L, is voorzien van het nieuwe Tizen besturingssysteem van deze fabrikant dat bij dit model wordt gedraaid op een Quadcore processor. Naast dit 55 inch model zijn in deze serie ook modellen beschikbaar in schermgrootte variërend van 40 tot 85 inch.

Samsung UE55JU7000 Ultra HD LED TV zijkantDe Samsung UE55JU7000 heeft 4 HDMI versie 2.0 aansluitingen en 3 USB aansluitingen. De HDMI aansluitingen zitten alle vier op de One Connect mini box. Twee USB 2.0 aansluitingen zitten ook op de mini box en één USB 3.0 aansluiting zit op de TV. De One Connect mini box wordt via één kabel met de TV verbonden is. Omdat de TV tuners bij dit model in de TV zelf zitten moet de antennekabel en de CI+ module nog direct op de TV worden aangesloten. Dat geldt ook voor een eventuele LAN kabel. Wat ons betreft is het jammer dat Samsung de LAN aansluiting niet op de One Connect Mini Box heeft ondergebracht. De TV heeft overigens wel WiFi aan boord maar onze voorkeur gaat uit naar een vaste LAN-verbinding in verband met 4K-videostreaming. De volledige specificaties van deze TV vindt u hier.

Samsung UE55JU7000 ingebruikname

In de doos treffen, we naast de TV met bijbehorende voet, het volgende aan: de One Connect mini box met verbindingskabel, een adapter voor een CI+ module, een AV adapter, een Composiet adapter, een klassieke afstandsbediening en een zogenaamde Smart Control afstandsbediening en een beknopte handleiding en garantiepapieren. Er is overigens ook een beknopte handleiding ingebouwd in de TV.

Voor deze Samsung UE55JU7000 review hebben we de TV getest in combinatie met het Ziggo TV kabelnet. De installatie verliep probleemloos en eenvoudig. De TV heeft dubbele DVB-T (Digitenne), DVB-S (Satelliet) en DVB-C (Kabel) ontvangers maar slechts één CI+ slot. Dat betekent dat, na aansluiting van een externe harddisk, met de TV in principe een zender kan worden opgenomen terwijl tegelijk een andere zender kan worden bekeken maar helaas geldt die combinatie alleen wanneer één van die twee zenders ongecodeerd is.

Meteen na de ingebruikname viel ons op dat het aantal beschikbare Apps op het nieuwe Tizen platform nog wel beperkt is. De overstap naar een ander besturingssysteem betekent in feite dat alle Apps herschreven zullen moeten worden voor het nieuwe platform. Zo ontbreken op het moment van deze review bijvoorbeeld nog populaire Apps als Buienradar en Spotify op deze TV.

Afstandsbediening en menu’s

Samsung UE55JU7000 afstandsbedieningenZoals eerder opgemerkt levert Samsung bij de UE55JU7000 twee afstandsbedieningen. De ene is een uitvoering die we al jaren van Samsung kennen in de “klassieke” uitvoering en de tweede wordt door Samsung “Smart Control” genoemd. Die laatste uitvoering kan gebruikt worden om een soort muiscursor op het scherm te bewegen. Dat werkt erg handig. (zie video)

Net als bij Samsung TV’s van de voorgaande jaren kan de TV ook via spraak en gebaren worden bediend. Voor bediening met gebaren is een optionele camera noodzakelijk. Wij hebben deze functies niet meer specifiek getest.

De belangrijkste navigatie gebeurt via een balk met grote blokken aan de onderkant van het scherm. Daarmee kan snel geschakeld worden tussen Apps, TV weergave of een andere weergavebron. Samsung’s nieuwe Tizen besturingssysteem werkt snel en intuïtief al missen we – zoals eerder opgemerkt – nog wel de nodige Apps.

De menu’s voor de TV instellingen zijn duidelijk en eenvoudig toegankelijk en ook de TV gids ziet er op het Ultra HD scherm strak en duidelijk uit.

Beeld en geluid

Samsung UE55JU7000 Smart HubHet beeld van de Samsung UE55JU7000 is een plaatje te noemen. Dat is zelfs al het geval bij Full HD beelden die automatisch worden opgeschaald naar een hogere resolutie. De echte kwaliteit wordt zichtbaar bij aansluiting van een Ultra HD bron. Wij hebben Ultra HD 4K materiaal bekeken vanaf een USB stick, YouTube en Netflix en dat ziet er ronduit indrukwekkend uit. Om het de maximale beeldweergave uit deze TV te halen zijn wat kleine correcties nodig maar zelfs in de standaard instelling levert de TV al een zeer goed beeld. Wij behaalden de beste weergave door bijna alle beeldverbeteringsfuncties uit te schakelen. De weergave van SD materiaal vonden we nog niet optimaal, daar is nog wel wat ruimte voor verbetering en dat moet mogelijk zijn met de krachtige processor van de TV.

Doordat de TV wat minder dun is dan we bij sommige andere typen TV’s zien, is het geluid duidelijk beter dan we van platte TV’s gewend zijn. Dat komt waarschijnlijk mede door de open constructie van de voet waardoor reflectie van geluid makkelijker naar voren kan.

Samsung UE55JU7000 review samenvatting en conclusie

Wat betreft de beeldkwaliteit zijn we enthousiast over deze Samsung UE55JU7000. De geluidsweergave is ook redelijk voor een platte TV.

Het Tizen besturingssysteem werkt snel en intuïtief maar Samsung zal nog wel een tandje bij moeten zetten om het aantal Apps snel op het niveau te brengen van haar 2014 modellen.

De adviesprijs van 2.199 euro vinden we stevig maar we verwachten dat deze TV al snel voor scherpere prijzen zal worden aangeboden.