CookiesSanyo Xacti HD1000 camcorder introductie

24 oktober 2007 12:10 door Hans Wind

Sanyo Xacti HD1000 camcorder introductieSANYO presenteert zijn XACTI HD1000, een ultracompacte camcorder die in HDTV kwaliteit (1920 x 1080) filmt en opslaat op een SD geheugenkaart. De XACTI HD1000 is volgens Sanyo met zijn volume van ongeveer 272cc en een gewicht van slechts 268 gram de kleinste en lichtste compacte Full HD digitale filmcamera.

De nieuwe XACTI HD1000 maakt gebruik van de steeds populairdere MPEG4 AVC/H.264 compressieformaten voor het opnemen van video. Op deze manier kan een Full HD TV (1920 x 1080) opname van ongeveer 43 minuten opgeslagen worden op een 4 GB SDHC geheugenkaart. SANYO ontwikkelde bovendien een nieuwe beeldprocessor om de Full HD gegevens zeer snel te verwerken.

Dit nieuwe systeem maakt gebruik van de eigen codec van SANYO waardoor het Full HD compatibel wordt met het H.264 formaat. Zo kon men de twee verschillende chips die vroeger gebruikt werden, combineren tot één eenvoudige, maar zeer krachtige chip. Dankzij de optimalisatie van de berekening van het beeldverwerkende algoritme bereikt de camera bovendien een hoge compressieratio. Dit resulteert in het feit dat de camera slechts ongeveer 4,2 watt nodig heeft om de batterij circa twee uur continu te kunnen gebruiken.

Sanyo Xacti HD1000 ergonomisch design
Net als bij de andere XACTI modellen, vermijdt het design van de HD1000 onnodige belasting van de spieren. Deze camera is echter uitgerust met een nieuwe, opmerkelijke eigenschap, namelijk de mogelijkheid om de lens waterpas te plaatsen bij het gebruik van een statief. Het verschil in stijl van het handvat en de lens zijn te wijten aan een onderzoek dat uitgevoerd werd in samenwerking met Professor Katsura en zijn collega Professor Shimomura van de Chiba University Graduate School of Technology Department of Design Science, Humanomics Section Engineering. Het onderzoek testte zeven verschillende, speciaal ontwikkelde cameramodellen waarvan de hoek van de lens en het handvat tussen de 0° en 135° bedroeg. De test was enerzijds gebaseerd op analyses die het myogene potentiaal maten op zes plaatsen in de rechterarm waar de spieren gebruikt werden tijden het filmen en anderzijds op individuele beoordelingen en evaluaties. Uit de testen ontdekte men dat een hoek van ongeveer 105° niet zo vermoeiend was, wat het bewijs leverde dat dit model makkelijker was in gebruik dan die met andere hoeken. De Xacti HD1000 is bijgevolg uitgerust met deze comfortabele hoek en door het handvat van de camera zo te ontwikkelen dat het nog beter in de handpalm past, kwam men tot een gemakkelijk te dragen camera die perfect is voor filmen in hoge kwaliteit op eender welk moment en om het even waar.

“Xacti Bibliotheek” functie voor gemakkelijk opslaan en afspelen
In de meeste gevallen heb je door de enorme grootte van Full HD filmpjes speciale hardware nodig voor het opslaan en afspelen van opnames. De nieuwe “Xacti Bibliotheek” laat je toe bestanden op een eenvoudige manier op te slaan en films of foto’s af te spelen door gewoon de USB-kabel4 via het laadstation te verbinden met een externe harde schijf5. Nadat je het laadstation aangesloten hebt aan de televisie en de externe harde schijf, plaats je de camera er simpelweg in en via het menu dat verschijnt op je televisiescherm kan je zoeken tussen de thumbnails of meteen een bestand afspelen of opslaan op de harde schijf. De opgeslagen bestanden op de harde schijf zijn eveneens toegankelijk via het thumbnail menu. Omdat het afspelen en opslaan van bestanden met dit type opslagmedium sneller gaat, kan je van filmpjes genieten zonder de stress en de noodzaak om dvd’s te branden of een bestand om te zetten naar een ander formaat voor je kan kijken. Zo spaar je vele waardevolle uren. Via de afstandsbediening (meegeleverd met de camera) kan je snel doorheen de menu’s navigeren om thumbnails van films of foto’s te selecteren. Het maakt niet uit of ze nog op je camera staan of reeds opgeslagen zijn op een externe harde schijf, het menu verschijnt sowieso op de televisie. Je hoeft slechts het gewenste bestand aan te duiden en het zal automatisch afspelen op de televisie.

Daarnaast heeft de bibliotheek ook een albumfunctie die gebruikt kan worden om presentaties te organiseren. Met de “Xacti Bibliotheek” kan je genieten van de voordelen van bestanden eenvoudig op te slaan, zonder zelfs een computer nodig te hebben. Slechts één druk op de knop is er nodig om je foto’s en filmpjes te doorbladeren en te selecteren.

Bijkomende camerafuncties
De Xacti HD1000 biedt de mogelijkheid om foto’s te nemen met een extreme gevoeligheid op ISO 3200. Verder beschikt het toestel over een sterke shuttermogelijkheden met een functie om zeer snel beelden te nemen (7 frames per seconde )6. Ten slotte kan je tijden het opnemen van een Full HD film ook stilstaande beelden7 nemen.

SANYO ontwikkelde recent zijn multi-anti-schud digitale beeldstabilisator die niet alleen het typische bibberen van de hand en het bewegen van het onderwerp in rekening brengt, maar die ook het draaien van de camera en andere types van moeilijke en complexe stabilisatie aanvoelt. SANYO verbeterde de digitale stabilisator gebaseerd op vorige eigen beeldstabiliserende technologieén voor filmpjes en kwam zo tot een meer accurate technologie met betere correcties en grotere beeldgebied detectiefunctie.

Ook nieuw is de functie voor automatische gezichtsherkenning bij stilstaande beelden. Bij het fotograferen van een groep, is de Xacti HD1000 in staat tot twaalf onafhankelijke gezichten te herkennen. Afhankelijk van het gebied, is de auto-exposure ook compatibel met AF nadruk op de mensen in het midden. Wanneer je naar foto’s kijkt die met deze gezichtsherkenningstechnologie genomen zijn, dan kan je inzoomen op eender welk gezicht en duidelijke de gezichtsexpressie van elke persoon waarnemen.

Andere HD1000 functionaliteiten
De Xacti HD1000 is uitgerust met een eenvoudige mode zodat zelfs beginners prachtige filmpjes van hoge kwaliteit kunnen maken. De camera voorziet tevens een Full Auto functie waarmee alle standaardinstellingen automatisch hersteld worden. Voor het afspelen wordt “Nero 7 Essentials” meegeleverd en voor het bewerken is er “Ulead DVD MovieFactory 5 SE”. Wanneer de camera in het laadstation geplaatst is, kan je hem aan- en uitzetten met de afstandsbediening. De Xacti HD1000 is uitgerust met een pas ontwikkeld 2,7 inch breedbeeld TFT-LCD monitor (230.000 pixels) die compatibel is met het kijken in HD modus. Ook zeer recent is de grote en langdurige 1900 mAh Lithium-ion batterij. Verder kunnen externe accessoires aangesloten worden, zoals een licht, microfoon, hoofdtelefoon, & Daarnaast zijn optioneel ook een aantal lenzen beschikbaar: een speciale telelens (1,6x), een breedhoeklens (0,7x) en een semi fish-eye conversielens (0,4x).

Belangrijkste kenmerken van de Xacti HD1000
De Xacti HD1000 biedt Full HD beeldkwaliteit (1920 x 1080). De filmpjes worden opgeslagen in het MPEG4 AVC/H.264 formaat en er kunnen 4 Megapixel foto’s genomen worden. Verder is de camera uitgerust met een HDMI interface – toegankelijk via het laadstation – een 2,7 inch LCD display in 16:9, een popup flash met een bereik van zes meter en een krachtige batterij (1900 mAh). De Xacti HD1000 kan 10x optische zoomen met een focale lengte van 38 tot 380 mm voor foto en 49,7 tot 497 mm voor film. De camera is compatibel met SDHC geheugenkaarten en weegt (zonder de batterij en SD kaart) slechts 268 gram.

Bijgeleverde accesoires
De Xacti HD1000 wordt geleverd met een Lithium-ion herlaadbare batterij, oplader, USB-kabel, polsbandje, software voor afspelen en bewerken, AC adapter, aansluitingskabel voor microfoon, adapter, lenskapje, afstandsbediening (inclusief lithium batterij), laadstation voor opladen en dataoverdracht, S-Video, AV-kabel, component videokabel en draagtas. Tot de optionele accessoires behoren een telefoto en breedhoek verloopstuk en een semi fish-eye.

Technische specificaties VPC-HD1000

Video-eigenschappen
• Filmen in MPEG4-formaat (DVD-kwaliteit)
• Maximale filmresolutie: 1920 x 1080 pixels (Full HD)
• Filmen in 30 fps / 60 fps (beelden per seconde)
• Beeldstabilisator voor foto en film
• 6 resolutiestanden
• AAC Stereogeluid (MPEG4 Audio, 48 kHz, 16 bit)
• Windruisonderdrukking
• Lichtgevoeligheidsbereik ISO 50 – 3200

Fotografiefuncties
• Fotografische 4.0 megapixel CCD
• Interpolatie tot 8 megapixels
• Super Macro scherpstelling tot op 1 cm
• 8 resolutiestanden
• Automatische of handmatige scherpstelling
• Instelbare flitser
• Hoge gevoeligheid (minimale belichting 3 lux)
• Lichtgevoeligheidsbereik ISO 50 – 200
• Automatische of handmatige witbalans (5 standen)
• 7 scène-instellingen
• 3 filters
• Automatische ontspanner

Algemene eigenschappen
• Opslagmedium (video + foto): SD-kaart
• 2.7″ LCD-TFT scherm met draaihoek: 290°
• 10x Interne optische zoom
• Compatibel met iPod & iTunes bestanden
• 58 x digitale zoom bij opname en 58 x bij weergave
• lens f=6.3 – 63 mm; F: 49.7 (W) /1.8 (T) 2.5
• Lithium-ion accu 3,6 V, 1900 mAh
• Menu’s op het scherm in 13 talen
• Afmetingen (breedte x hoogte x diepte): 90 x 54.5 x 112.6 mm
• Gewicht: 268gr

Prijs en beschikbaarheid HD1000
De Xacti HD1000 is beschikbaar vanaf de tweede helft van oktober in grijs en zwart. De adviesprijs bedraagt 899 Euro.


Sanyo Xacti HD1000 prijs vergelijking