CookiesSatelliet televisie 20 jaar in Nederland

2 oktober 2009 12:03 door Hans Wind

Satelliet televisie 20 jaar in NederlandVandaag precies twintig jaar geleden kwam satelliet televisie in Nederland beschikbaar. Vanuit het ASTRA-grondstation in het Luxemburgse Betzdorf werden de signalen van RTL Véronique naar de satelliet verstuurd voor verdere verspreiding naar Nederlandse kabelkopstations en schotelbezitters. De ASTRA-satelliet speelde daarmee een belangrijke rol bij de opkomst en verdere ontwikkeling van commerciële televisie in Nederland.

Anno 2009 is satelliettelevisie een niet meer weg te denken fenomeen, waar al meer dan een miljoen Nederlanders gebruik van maken. Het op Nederland gerichte aanbod op de ASTRA-satelliet omvat inmiddels alle landelijke commerciële en publieke zenders, regionale publieke zenders, een uitgebreide reeks thematische kanalen via CanalDigitaal en meer dan 200 vrij te ontvangen kanalen. ASTRA-satellietontvangst beperkt zich niet meer tot de buitengebieden; ook een toenemend aantal huishoudens in bekabelde gebieden maakt gebruik van satellietontvangst. De enorme keuzevrijheid en de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding van satellietontvangst zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Inmiddels is ook de stap gezet naar HD TV. ASTRA geeft nu al meer dan 80 HD-kanalen door voor diverse Europese markten, waaronder Nederland. De verwachting is dat dit aanbod in 2010 tot meer dan 100 HD-zenders zal zijn uitgebreid. Om de voordelen van HDTV via de satelliet zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, lanceert ASTRA in november in samenwerking met CanalDigitaal een grote publiekscampagne met als voorlopig eindpunt de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dit sportevenement zal via diverse ASTRA-kanalen in HD worden aangeboden.

Bill Wijdeveld, Managing Director ASTRA Benelux: “Satelliettelevisie heeft zich in de afgelopen twee decennia bewezen als een volwaardige en kwalitatief hoogstaande infrastructuur met een ongeëvenaard programma-aanbod. Dankzij de beschikbare bandbreedte is de ASTRA-satelliet ook uitstekend gepositioneerd om aan de groeiende vraag naar HD-zenders te voldoen.”

Bron: Astra