CookiesServus HD komt bij CanalDigitaal

10 september 2009 08:14 door Hans Wind

Servus HD komt bij CanalDigitaalVanaf 15 september kan men in Europa kijken naar een nieuw HDTV-kanaal. Servus TV gaat uitzenden via de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost. De zender is onderdeel van de mediatak van energiedrankproducent Red Bull.

Servus TV is een nieuwe Oostenrijkse commerciële omroep die naast HD ook in SD via de Astra1-satelliet gaat uitzenden. De zender, eigendom van Red Bull-eigenaar Dieter Mateschitz, die naast de energiedrank ook in sport en media zegt te willen expanderen, wil zich richten op televisiekijkers in Duits sprekende landen. Servus TV gaat de plaats innemen van het lokale televisiekanaal Salzburg TV. Deze is al enige tijd in SD-kwaliteit via de Astra1-satelliet te ontvangen.

De nieuwe naam moet de aspiraties om een grotere commerciële omroep te worden in Duits sprekende landen verder onderstrepen. Naast veel aandacht voor de sportactiviteiten van Red Bull is op Servus TV ook veel kunst en cultuur te verwachten. Hierbij kan worden gedacht aan opera en muziekconcerten.

Op dit moment is al een testkaart van Servus TV HD te zien via de frequentie 11.303 GHz H – 22000 – 2/3. Servus TV SD gaat automatisch over in het huidige Salzburg TV dat op 12.663 GHz H – 22000 – 5/6.

Op 11 september maakte CanaDigitaal ook nog bekend dat Satellietbedrijf SES ASTRA en CanalDigitaal hebben een contract hebben getekend voor de lange termijn verlenging van transpondercapaciteit op de ASTRA 23.5 Oost positie. Door gebruik te maken van MPEG-4 technologie komt bovendien ruimte beschikbaar voor de uitbreiding van het HDTV-aanbod van CanalDigitaal via ASTRA 23.5 Oost. CanalDigitaal biedt nu al een reeks HD-kanalen via ASTRA 23.5 Oost, waaronder Nederland 1 HD, Eurosport HD, Discovery HD, NatGeo HD, History HD en BravaHD.

Kees Färber, CTO van CanalDigitaal: “Deze overeenkomst onderstreept ons commitment voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse en Vlaamse satellietmarkt en geeft ons ruimte voor verdere groei van het HD-aanbod.”

Bill Wijdeveld, Managing Director ASTRA Benelux: “We zijn erg blij met deze overeenkomst. CanalDigitaal is hierdoor prima gepositioneerd om aan de groeiende vraag naar HD-zenders te voldoen. De overeenkomst bevestigt ook dat ASTRA 23.5 Oost zich in korte tijd heeft ontwikkeld tot belangrijke nieuwe ‘hot spot’ voor de Nederlandse en Vlaamse satellietmarkt.”

Naast het HD-aanbod van CanalDigitaal hebben Nederlandse ASTRA-kijkers toegang tot een uitgebreide reeks gratis free-to-air HD-zenders, waaronder Arte HD en Anixe HD. Vanaf 15 september zal Servus TV HD daaraan dus worden toegevoegd. Vanaf begin 2010 zullen de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF met free-to-air HD-uitzendingen van start gaan via ASTRA. Inmiddels geeft ASTRA in totaal al meer dan 80 HD-zenders door en is daarmee het belangrijkste HDTV-platform in Europa.

Bron: CanalDigitaal