CookiesSES met twee Ultra HD kanalen op IBC

14 september 2013 17:00 door Hans Wind

SES met twee Ultra HD kanalen op IBCSES laat aan bezoekers van de IBC beurs in Amsterdam opnieuw zien dat het al goed mogelijk is om Ultra HD zenders via de satelliet te verzenden. Het bedrijf toont – in samenwerking met een aantal partners – een tweetal Ultra HD demo kanalen die getransporteerd worden via de nieuwe HEVC (high efficiency video coding) standaard waarmee zeer hoge compressie kan worden bereikt. De UHD zenders worden verstuurd vanaf de satelliet positie 19,2 graden oost.

Voor één van de Ultra HD kanalen werkt SES samen met Sky Duitsland en Harmonic om hoge kwaliteit sportwedstrijden, films en documentaires te tonen. Het beeld wordt ontvangen met behulp van de eerste typen Ultra HD set top boxen van Humax en Technicolor en vervolgens getoond op een Sony 84-inch 4K TV scherm.

De andere Ultra HD zender is door SES opgezet in samenwerking met het Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut om Ultra HD content in een hogere framerates te tonen via de nieuwe HEVC standaard.

SES en Sony lieten eerder al al live Ultra HD content zien op de IBC 2012 maar toen was dat in de H.264 standaard met een transportsnelheid van 50 Mbit/s.

Op de recent gehouden IFA 2013 in Berlijn liet SES ook al soortgelijke demo kanalen zien vie HEVC met partners als German TV Platform, Fraunhofer HHI, Harmonic, Sky Deutschland and Sony om daarmee het potentieel van Ultra HD te laten zien.

We hebben beide zenders op de IBC bekeken en dat zag er werkelijk uistekend uit.