CookiesSharp LC-40LE705E LCD LED HDTV review

1 januari 2010 20:49 door Hans Wind

Sharp LC-40LE705E LCD LED HDTV reviewDe Sharp LC-40LE705E, die we in dit review bekijken, is een Full HD LCD TV met LED verlichting achter het gehele scherm en een 40 inch ( 102 cm) scherm met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels.

In feite is de nieuwe 40LE705E qua specificaties gelijk aan de 40LE700E serie met één belangrijk verschil: de 705E heeft een CI+ slot aan boord. Daar moeten we wel meteen bij opmerken dat de 705E serie nog niet gecertificeerd is door Ziggo waardoor het gebruik van een CI+ CAM in deze TV in combinatie met een Ziggo smartcard niet door Ziggo ondersteund wordt. Desondanks kijken we in deze test ook naar het gebruik van deze Sharp in combinatie met CI+ omdat dat laatste nu eenmaal het specifieke kenmerk is van dit model en de prijs daardoor wat hoger is.

Zoals gebruikelijk herhalen we in dit review niet alle specificaties. Die kunt u eenvoudig vinden in ons eerder geplaatste artikel over de Sharp Aquos LC-40LE705E.

Installatie
De Sharp LC-40LE705E wordt geleverd met een vaste (niet draaibare) standaard, netsnoer, een kabelklem, afstandbediening met twee AA batterijen en handleiding. Bij het uitpakken valt op dat zowel de TV en standaard als de afstandbediening een sobere indruk maken qua uitvoering. Over de afstandbediening later meer.
Zoals gebruikelijk moeten we na het aanzetten van de TV taal en land kiezen en aangeven of we analoog of digitaal zenders willen zoeken. Binnen digitaal is er dan weer een keuze tussen “terrestisch” (DVB-T of Digitenne) of “Kabel” te maken. Omdat we de ingebouwde tuner met CI+ wilden gebruiken voerden we voor het zoeken van de zenders de Ziggo frequentie en het netid in. Na veel experimenteren bleek dat niet tot het juiste resultaat te leiden want in dat geval worden alleen Ned 1,2 en 3 HD in de programmalijst en EPG zichtbaar. Uiteindelijk bleek dat we de TV op de standaard zoekwaarden moesten laten staan en alleen kiezen voor zoeken op “frequentie” in plaats van de standaardinstelling waarbij “kanalen” ingesteld staat. Daarop volgde een lange zenderzoek procedure ( ongeveer 25 minuten) maar uiteindelijk werden toen wel de meeste zenders gevonden (b.v. Discovery HD niet) en in de juiste volgorde in de zenderlijst en Elektroniche Programma Gids gezet. We hebben CI+ verder niet uitputtend getest maar er is nog wat werk te doen op dit gebied door Sharp en Ziggo.
De TV heeft onder het scherm een zeer felle blauwe LED in V-vorm en dat licht leidt naar onze mening nogal af van het beeld. In het menu was deze LED simpel uit te zetten.

Beeldkwaliteit en het geluid
Het standaard beeld dat getoond wordt na installatie is behoorlijk hard met een wat hoge kleurverzadiging en maakt een wat “overprocessed” indruk zoals we dat wel vaker zien bij HDTV’s direct uit de doos. Gelukkig heeft de LC-40LE705E zeer uitgebreide, bijna professionele, instellingsmogelijkheden waarmee de HD TV perfect af te stellen is. Daarmee is een prachtig plaatje op de TV te toveren dat niet te vergelijken is met het oorspronkelijke beeld.
Bij een goed antenne signaal raden we aan om “ruisonderdrukking” uit te zetten en u kunt zichzelf veel werk besparen door uit te gaan van de “Film” instelling en daarna de scherpte en misschien kleur een klein beetje hoger te zetten. Dat scheelt veel calibreer werk.
Onmiddellijk valt het contrast van het scherm op. Zowel hoge lichten als zwartwaarden worden goed weergegeven, zeker wanneer we bedenken dat het hier een LCD TV betreft.
De LC-40LE705E heeft veel elektronica aan boord om het energieverbruik te beperken en naar onze mening is Sharp er goed in geslaagd om energiezuinig te combineren met behoud van een goed beeld. Deze Sharp is met een energieverbruik van minder dan 80 Watt zeer energiezuinig.
Het geluid mist, zoals vaker bij moderne TV’s nogal wat bastonen. Ondanks het feit dat de ingebouwde basversterking aan stond hebben we toch de bastonen instelling nog wat hoger gezet waarna een behoorlijk geluid uit de TV kwam. Voor echt goed geluid raden we vaak aan om de TV aan te sluiten op een versterker of receiver. De Sharp heeft hier coax en optische audio uitgangen aan boord.

PS50B850 afstandbediening De afstandbediening
Met CI+ kan, net als vroeger bij de analoge TV, de HDTV bediend kan worden met één enkele afstandbediening en dat is voor velen een verademing.
De Sharp afstandbediening maakt een wat eenvoudige plastic indruk en voelt ook wat licht aan. Veel knopjes zijn naar onze smaak ook wat klein uitgevallen en de “grijs op grijs” tekst zal voor sommigen wat lastig te lezen zijn in het halfdonker maar alle benodigde functieknoppen zijn wel aanwezig. Na wat gewenning vonden we dan ook snel de weg op deze afstandbediening.
Onderaan de afstandbediening kan een klepje opengeklapt worden waarmee gekoppelde HDMI apparatuur bediend kan worden. Sharp noemt dit Aquos Link.


LC-40LE705E EPGMenu’s en extra functies
De menu’s zijn eenvoudig in tekst uitgevoerd maar zien er netjes uit. Zoals we al eerder aangaven blinkt deze Sharp uit in instelmogelijkheden voor het beeld. De ware liefhebber kan zich hierin uitleven.
De Elektronische Programmagids bevat veel zenders per pagina. Dat heeft voordelen maar het gevolg is ook dat de blokjes met tekst wat aan de kleine kant worden weergegeven. Het beste is om altijd via het rode knopje op de afstandbediening “Programma Info” aan te zetten waardoor meteen extra info in een apart venster wordt getoond.
De Sharp LC-40LE705E heeft een USB aansluiting voor de weergave van muziek en foto’s. Wanneer op de USB aansluiting een geheugen stick wordt aangesloten verschijnt meteen een mooi menu van de mediaspeler dat de weg vanzelf wijst. Video ondersteuning is niet aanwezig op dit toestel.


Handleiding
De Nederlandse handleiding bij deze Sharp TV bevat 48 bladzijden en geeft duidelijk instellingen en aansluitingen weer.
Er zou uiteindelijk wel wat meer aandacht mogen worden besteed aan het CI+ deel van dit toestel en dan met name gericht op de Nederlandse markt.

Sharp LC-40LE705E review samenvatting en conclusie
Na wat extra afregelen levert de Sharp LC-40LE705E een mooi helder beeld met diepe zwarttinten, goede kleurweergave en een behoorlijk geluid.
Het CI+ deel van de HDTV is bruikbaar maar nog niet gecertificeerd door Ziggo waardoor kleine ongemakken kunnen optreden In dat laatste geval heeft u dus geen ondersteuning van Ziggo.
De TV zelf is sober maar degelijk uitgevoerd en heeft voldoende aansluitingen en een laag energieverbruik. De afstandbediening is eenvoudig uitgevoerd maar functioneel in orde.
Al met al een TV die de moeite waard is en de meerprijs voor CI+ ten opzichte van de LC-40LE700E waard is wanneer het CI+ deel ondersteund wordt door de Nederlandse kabelaars.


Sharp LC-40LE705E prijs vergelijking