CookiesSharp LC-40LE830E review

14 juni 2011 13:47 door Hans Wind

Sharp LC-40LE830E reviewIn dit review kijken we naar de Sharp LC-40LE830E, een 40 inch 3D LCD LED TV uit de Quattron serie van deze fabrikant.

Zoals gebruikelijk zullen we in dit review niet alle specificaties herhalen. Die kunt u vinden in ons eerder gepubliceerde artikel over de Sharp LC-40LE830E .

Naast de 40 inch versie bestaat in de LE830E serie ook nog de LC-46LE830E met 46 inch scherm. De 52 en 60 inch modellen volgen later dit jaar.

Installatie

In de doos van de LC-40LE830E treffen we naast de TV het volgende aan: afstandbediening met batterijen, standaard met bevestigingsmaterialen, een kabelriempje, een USB draadloze netwerk adapter, een papieren installatie handleiding ( 1 blz.), handleiding op USB geheugen ( 83 blz.) en de garantiedocumenten. Ondanks het feit dat dit een 3D TV is ontbreekt een 3D bril. Die zult u dus zelf moeten aanschaffen als u 3D wilt kijken op deze televisie. Voor ons review hebben we de actieve Sharp AN-3DG10-S 3D bril gebruikt.

Na het instellen van taal, land en kabelgegevens werden de digitale zenders van Ziggo gevonden waarna we met onze CI+ module en smartcard TV konden kijken. Hoewel de TV een recorder en timeshift functie aan boord heeft bleken deze functies in de LC-40LE830E niet beschikbaar in combinatie met CI+ en gedecodeerde zenders. Dat betekent bij Ziggo dat alleen de digitale zender Nederland 1 beschikbaar is voor opname en timeshift op een USB harddisk. Naar onze mening een gemiste kans om de TV meer functionaliteit te geven.

Hoewel de TV ook draadloos aan het thuisnetwerk kan worden gekoppeld hebben wij hem bedraad aan ons netwerk aangesloten.

Het verlichte Sharp logo hebben we uitgezet omdat we dat, vooral bij 3D kijken, te storend vinden. Uitzetten kan overigens simpel via het menu.

Sharp LC-40LE830E  afstandbedieningDe afstandbediening

De afstandbediening maakt een degelijke indruk en is, wat betreft de hoofdfuncties, voorzien van een indeling die we ook bij andere merken aantreffen. Daardoor voelt het gebruik snel vertrouwd aan.

Er zijn aparte knopjes aanwezig voor de Aquos Net functies. Hiermee kunnen allerlei toepassingen (Apps) worden gebruikt via het Internet. Ook zijn er onder andere aparte knopjes voor Radio, Programma info en de bediening van gekoppelde apparaten zoals bijvoorbeeld een Blu-ray speler.

Al met al een prettige afstandbediening die door de speciale vorm goed in de hand ligt. De toetsen van de afstandbediening zijn overigens niet verlicht.

Sharp LC-40LE830E  menuMenu’s en EPG

De menu’s van de Sharp LC-40LE830E worden rondom een verkleind TV beeld weergegeven. De vorm die Sharp daarbij gekozen heeft betekent wel even wennen maar de indeling is logisch opgezet waarbij het een voordeel is dat de huidige zender met beeld en geluid te zien blijft.

De EPG is sober en strak wat betreft de vormgeving en er is geen venstertje aanwezig waarin de huidige zender wordt weergegeven. Ook het geluid van de ingestelde zender wordt onderdrukt bij weergave van de EPG. Ondanks die sobere uitvoering is de weergave logisch en duidelijk.

Overige functies

Koppeling van de TV aan andere apparaten met DLNA ondersteuning verliep volkomen probleemloos. Daarbij viel vooral op hoe snel de inhoud van onze netwerkserver met foto’s, muziek en video op de 40LE830E werd weergegeven. De ingebouwde mediaspeler is fraai vormgegeven en werkt uitstekend. Uiteraard raden we u wel aan om even te checken of uw favoriete video en muziek formaat door de ingebouwde codecs wordt ondersteunt.

De Net TV functie is van het type dat we ook kennen van Philips TV’s en mede daardoor is een ruim assortiment applicaties, ook in het Nederlands, beschikbaar voor deze TV.

Beeld en geluid

We hebben het beeld van de TV zowel via digitale tv uitzendingen als vanaf Blu-ray beoordeeld en daar zijn we zeer over te spreken. Wel raden we aan om als standaard instelling de film-modus te kiezen en vanuit die instelling enkele kleine correcties te maken. (bijvoorbeeld backlight iets hoger instellen)

De Sharp LC-40LE830E toonde mooie verzadigde kleuren waarbij vooral opviel hoe mooi huidtinten werden weergegeven.

Ook in 3D levert deze TV fraaie prestaties waarbij crosstalk op een zeer laag niveau ligt waardoor de 3D illusie in stand kan blijven. Zoals we eerder aangaven is het bij 3D kijken aan te bevelen om het verlicht logo onder het beeld uit te zetten.

Doordat Sharp bij deze TV heeft gekozen voor een mat schermoppervlak blijven hinderlijke reflecties achterwege.

Het geluid is bij platte televisies altijd wat minder maar relatief gesproken doet de Sharp het ook goed op dat terrein.

Sharp LC-40LE830E review samenvatting en conclusie

De Sharp LC-40LE830E is een mooie TV met zeer goed beeld, zowel in 2D als in 3D weergave, en goed geluid. Met een energie verbruik van 63 Watt scoort de TV op dat gebied zeer goed.Wel zouden we graag zien dat Sharp de opname en timeshift functies onder CI+ volledig beschikbaar zou maken.

 
Sharp LC-40LE830 prijs vergelijking