CookiesSharp LC-46LE925 review

17 januari 2011 09:16 door Hans Wind

Sharp LC-46LE925 reviewDe Sharp LC-46LE925 waar we in dit review naar kijken is een Full HD LCD 3D TV met LED achtergrondverlichting en een 46 inch ( 117 cm) scherm met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels.

Deze TV is compleet voorbereid voor 3D weergave en wordt geleverd met één actieve 3D bril. De Quattron technologie voegt naast de standaard rode, groene en blauwe pixels nog een extra gele subpixel toe.

Wanneer u de uitgebreide specificaties van deze HD TV wilt zien dan kan dat in het artikel –Sharp LC-46LE925E LCD LED 3D TV

Installatie

De LC-46LE925E komt in een fikse doos en gezien het gewicht van deze TV is het raadzaam het uitpakken, monteren van de voet en plaatsen met twee personen uit te voeren.

De TV wordt geleverd met afstandbediening plus batterijen, kabelklem, RGB Component kabel, Scart kabel, AV-kabel, TV standaard met bevestigingsmaterialen, één 3D Bril, draadloze LAN USB adapter en de handleiding.

Sharp LC-46LE925 Menu
De TV heeft een relatief brede rand en het scherm en de zwarte beeldrand worden afgedekt door een doorlopende hoogglans glasplaat. Het totaal maakt door de ronde hoeken de indruk van een soort reusachtige iPad.

Omdat het CI+ deel van de TV door Ziggo gecertificeerd is hebben we deze TV dan ook maar getest op het kabelnet van Ziggo. Na het kiezen van taal en land en het invoeren van de lokale kabel instellingen werden alle Ziggo zeer snel gevonden en op de juiste posities ingesteld.
Voor dit review hebben we de TV via HDMI gekoppeld aan de fraai vormgegeven Sharp BD-HP90S 3D Blu-ray speler, een Playstation 3 en onze Yamaha AV receiver.

Het hoogglans scherm levert een mooi beeldcontrast op maar uiteraard is het wel van belang om lichtbronnen achter de kijker te dimmen of uit te schakelen.

Het Sharp logo op de onderrand van de TV zijn standaard verlicht. Dergelijke verlichting zou naar onze mening bij een 3D TV standaard uit moeten staan. Via het menu was het gelukkig mogelijk om deze verlichting op de rand uit te zetten.

De afstandbediening

De afstandbediening heeft duidelijk toetsen die logisch zijn ingedeeld. De toetsen hebben een zeer duidelijk drukpunt en de afstandbediening moet duidelijk op de onderkant van de televisie worden gericht voor soepele bediening.

Er zijn extra knoppen aanwezig om via HDMI-CEC gekoppelde apparaten te bedienen. Deze functie werkte goed bij de door ons gebruikte apparatuur.

De remote ligt prettig in de hand en alle belangrijke functies zijn snel te vinden.

Sharp LC-46LE925 EPGMenu’s en EPG

De menu’s van de LC-46LE925E zijn, zoals we dat van Sharp gewend zijn, keurig verzorgd. Sharp heeft er voor gekozen om de de menu functies aan de rand van het beeld te zetten waardoor centraal in het scherm de ingestelde TV zender nog steeds volledig zichtbaar blijft in verkleinde vorm. Naar onze mening een originele oplossing.

De menu indeling is logisch en er zijn zeer uitgebreide instelmogelijkheden voor de diverse onderdelen beschikbaar.

De Elektronische Programma Gids (EPG) bevat veel informatie waardoor het overzicht soms wat minder is. Het bladeren in de EPG is wat traag. Ook hadden we graag gezien dat het geluid van de ingestelde zender actief zou blijven in de EPG. Een preview functie is niet aanwezig. Via de EPG kan een timerfunctie worden ingesteld om de TV automatisch naar het ingestelde programma te laten overschakelen op het tijdstip van het begin van de uitzending.

Sharp LC-46LE925 Net TVOverige functies

De Sharp LC-46LE925E heeft een draadloze netwerkfunctie beschikbaar via de meegeleverde USB dongle maar wij hebben voor de test gebruik gemaakt van een bedrade koppeling aan het huisnetwerk.

Sharp gebruikt voor koppeling met het Internet het NET TV platform zoals dat ook in gebruik is door Philips. Naar onze mening een verstandige keuze omdat het ons niet gewenst lijkt dat alle fabrikanten eigen, afwijkende Internet platformen ontwikkelen. De geïnstalleerde toepassingen zoals Uitzending Gemist, Buienradar, Nu.nl, TVGids, Internet e.d. werkten uitstekend en waren over het algemeen goed te bedienen met de afstandbediening. Wel bijzonder was het feit dat we de NET TV toepassing alleen konden verlaten via de bronkeuze of de DTV toets. We hadden verwacht dat de “END” toets op de afstandbediening NET TV zou kunnen afbreken.

De TV heeft een ingebouwd geheugen van 8GB voor de zogenaamde timeshift functie. Tot onze verrassing bleek dat die optie niet onder de CI+ implementatie bereikbaar was waardoor deze functie, wat betreft de digitale zenders, in feite alleen voor Nederland 1 bruikbaar was. Dat is natuurlijk jammer.

De ingebouwde mediaspeler (te bereiken via de bron (source) keuze toets werkte goed en speelde de meeste videoformaten goed af. Het blijft altijd verstandig om voor de aanschaf van een TV te checken of de formaten die u wilt afspelen ook inderdaad ondersteund worden door de TV die u op het oog heeft.

Beeld en geluid

Het beeld ziet er in de standaard instelling al goed uit. Daarbij valt op dat vooral huidtinten mooi realistisch overkomen. Er worden diepe zwartwaarden bereikt en de kleuren zijn mooi verzadigd al vonden we wel dat met name de groene en blauwe tinten wat te enthousiast op de voorgrond traden. Dat hebben we met de uitgebreide detailinstelling overigens redelijk goed kunnen corrigeren maar groen bleef wat oververzadigd.

De meningen over de waarde van geel als toevoeging aan de primaire subpixels wordt niet door iedereen onderschreven maar we vonden dat deze Sharp HD TV in totaliteit bezien een bijzonder mooi plaatje opleverde.

Het geluid is, gezien de platheid van de TV behoorlijk. Veel meer is er vaak niet uit de kleine ingebouwde speakertjes te halen. Doordat de TV ondersteuning biedt voor Audio Return Channel (ARC) via de HDMI aansluiting hadden we uitstekend geluid via de gekoppelde receiver waarbij, dankzij HDMI CEC, het volume van de geluidweergave op de receiver simpel geregeld kon worden met de afstandbediening van de TV.

3D beeld

De grootste verrassing voor ons was de mooie 3D weergave. Helderheid en kleurweergave bleven verrassend goed in tact na het opzetten van de bijgeleverde 3D bril. Hierdoor ontstaat een mooie diepte indruk die nauwelijks afgezwakt werd door Crosstalk. De Sharp is daarmee dan ook de LED LCD TV met de minste crosstalk van de 3D LCD TV’s die we getest hebben. Slechts in zeer extreme contast situaties was wat crosstalk waarneembaar en dat is een knappe prestatie. Zoals onze collega’s van Hardware Info ontdekt hebben is het daarbij wel van belang dat de 3D TV enige tijd aan staat en dat de bril op kamertemperatuur is.

Een aantal 3D spellen die we via de Playstation 3 draaiden zagen er ook bijzonder fraai uit.

Sharp LC-46LE925 review samenvatting en conclusie

De Sharp LC-46LE925E is een fraai uitgevoerde 3D TV die ook als 2D TV tot de absolute top behoort.
Na wat kleine aanpassingen levert deze TV een fraai beeld met hoog contrast en diepe zwarttinten waarbij groen wat oververzadigd blijft.
De ingebouwde timeshift functie is van weinig waarde bij gebruik van de TV in combinatie met CI+.
Bij 3D weergave presteert de LC-46LE925E zeer goed met behoud van beeldkwaliteit en zeer weinig crosstalk.
De Sharp behoort niet tot de voordeligste TV’s maar maakt zijn prijs ten opzichte van de concurrentie zeker waar. Inmiddels ligt de prijs trouwens al behoorlijk beneden de adviesprijs.

Sharp LC-46LE925E prijs en beschikbaarheid
De LC-46LE925E heeft een adviesprijs van 2.499 Euro.