CookiesSmart TV Alliance met LG en Philips opgericht

20 juni 2012 16:37 door Hans Wind

Smart TV Alliance met LG en Philips opgerichtLG en TP Vision (Philips TV) hebben vandaag officieel de Smart TV Alliance opgericht, een samenwerkingsverband waarbij, volgens deze partijen, ook andere Japanse tv-fabrikanten zich spoedig zullen aansluiten. Het doel van deze samenwerking is het scheppen van een omgeving waarin applicatie-ontwikkelaars diensten kunnen ontwerpen die platformonafhankelijk zijn. De oprichting van de Smart TV Alliance volgt op de aankondiging op IFA 2011 in Berlijn van genoemde tv-fabrikanten om de handen ineen te slaan. De namen van andere spelers, die zich bij de Smart TV Alliance aansluiten, zullen op de website van de Smart TV Alliance worden bekendgemaakt.

“Vóór vandaag was de Smart TV-industrie een zeer moeilijke markt voor tv-fabrikanten én applicatie-ontwikkelaars, omdat al die verschillende merken ook verschillende platformen en technologieën toepassen,” zegt de president van Smart TV Alliance, Bong-seok Kwon van LG Electronics. “Wat Smart TV Alliance doet is een groter speelveld creëren, zodat ontwikkelaars worden aangemoedigd om meer en betere tv-applicaties te maken. Dit moet leiden tot een ongekend rijke bron aan muziekdiensten, games, sociale netwerken, video-on-demand en nog veel meer voor de consument.”

Alain Perrot van TP Vision, lid van de raad van bestuur van Smart TV Alliance, is ervan overtuigd dat het reduceren van de ontwikkelingstijd en de kosten voordelig zal uitpakken voor alle partijen. “In plaats van waardevolle tijd stoppen in het omzetten naar en testen op verschillende platformen, kunnen ontwikkelaars hun creativiteit volledig richten op het maken van mooie apps. Nu kunnen we het écht leuk en interessant maken voor iedereen.”

“Wij zijn van mening dat dit de juiste richting is voor Smart TV-producenten en app-ontwikkelaars,” aldus Sharp.

Om de drempel voor potentiële partners laag te houden, hebben de initiatiefnemers het Smart TV Alliance Consortium opgericht. Een van de belangrijkste doelstellingen van dit consortium is het definiëren van technische specificaties, zodat ontwikkelaars één versie van hun applicatie kunnen maken die op de Smart TV’s van alle deelnemende fabrikanten draait, ongeacht het onderliggende platform.

Om een dergelijk ontwikkelingsproces mogelijk te maken, zal Smart TV Alliance de eerste versie van zijn Software Development Kit (SDK) kosteloos beschikbaar stellen op zijn website, zodat ontwikkelaars deze kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van hun apps. De SDK is gebaseerd op open webtechnologieën, waaronder HTML5.

Smart TV Alliance zal de eerste SDK-versie verder ontwikkelen en binnenkort de specificaties van SDK 2.0 bekendmaken, gevolgd door de release van de software, eind dit jaar. Met SDK 2.0 kunnen ontwikkelaars applicaties ontwerpen voor de Smart TV’s die de Alliance-leden in 2013 op de markt brengen.

Smart TV Alliance nodigt geïnteresseerde partijen – tv-fabrikanten, ontwikkelaars en contentleveranciers – van harte uit om zich aan te sluiten. Het laatste nieuws over de activiteiten en toekomstplannen is te vinden op de officiële website: www.SmartTV-Alliance.org. Hier is ook informatie te vinden over deelname, de Software Development Kit en ontwikkelaarsforums.

Bron: TP Vision

Opmerking van onze kant: Het is inderdaad hoog tijd dat er meer structuur komt in de Smart TV App wereld. Zelfs bij TV’s van één fabrikant ontbreekt vaak volledig de consistentie wat betreft de bediening van Smart TV Apps. Naar ons idee kan dit initiatief alleen echt slagen wanneer meer dan de huidige partijen zich aansluiten bij dit initiatief. We zullen zien hoe groot die kans in de praktijk is.