CookiesSmart TV’s – hoe smart zijn ze eigenlijk op dit moment?

19 augustus 2013 15:31 door Hans Wind

Smart TV - hoe smart zijn ze eigenlijk op dit moment?Overal horen en zien we te term Smart TV maar hoe geavanceerd zijn Smart TV’s eigenlijk op dit moment?

Met voortdurend teruglopende marges door keiharde concurrentie moeten TV fabrikanten steeds nieuwe punten bedenken waarop ze zich van hun concurrenten kunnen onderscheiden. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd door de TV platter te maken door gebruik van LCD en LED technologie en de beeldkwaliteit te verbeteren naar Full HD. Al enige tijd wordt ook de Smart Tv functionaliteit gebruikt als argument om u te verleiden om een nieuwe televisie aan te schaffen.

De aanduiding Smart TV slaat in feite op een veelheid van functionaliteiten maar één van de belangrijkste kenmerken is toch wel dat de TV geen geïsoleerd apparaat meer is maar nu bedraad of draadloos aan het Internet, aan het thuisnetwerk en allerlei andere apparaten als smartphones, tablets en dergelijke kan worden gekoppeld. Vervolgens kunnen, dankzij de inmiddels ingebouwde krachtige processor van de televisie, allerlei nieuwe functies worden toegevoegd.

Smart TV functies

• Webbrowser

• Mediaspeler voor het afspelen van muziek, video en foto’s van USB stick, Bluetooth of via het netwerk vanaf PC, smartphone of tablet

• Functies voor Video on Demand waarmee bijvoorbeeld films kunnen worden gehuurd en direct of later op de TV kunnen worden bekeken

• Opnemen van programma’s op een gekoppelde harde schijf

• Apps die we al kenden van andere apparaten zoals bijvoorbeeld buienradar, uitzending gemist, YouTube, Vimeo, Skype, Flickr, Picasa, Angry Birds enz.

• Social Media toepassingen zoals Facebook, Twitter enz.

• Een afstandbediening met touchpaneel om de cursor van de TV te bedienen of een afstandbediening die door beweging functioneert als een soort muis

• De mogelijkheid om de Tv te bedienen via een smartphone of tablet

• De mogelijkheid om de televisie niet alleen via de klassieke afstandbediening te bedienen maar ook door middel van gesproken woord en handgebaren. Daarnaast zijn afstandbedieningen van sommige fabrikanten inmiddels voorzien van een klein toetsenbordje om tekstinvoer te vergemakkelijken.

• Sommige Smart TV’s hebben de mogelijkheid om kijkpatronen, soms zelfs per persoon, te analyseren en op grond daarvan weer aanbevelingen te doen voor het bekijken van komende programma’s. Er zijn TV’s die via de ingebouwde camera de persoon die voor de TV zit herkennen en vervolgens het profiel van die kijker instellen.

Alles bij elkaar is er dus heel wat extra, geavanceerde functionaliteit aan de HD TV toegevoegd de laatste jaren.

Smart TV – de minder sterke kanten

Ondanks al die extra mogelijkheden blijven er toch duidelijk een aantal zaken die nog verbeterd zullen moeten worden en wat ons betreft is de belangrijkste uitdaging om meer consistentie te krijgen in het bedieningsgemak van al die functies.

Er bestaat helaas nog geen duidelijke ergonomiestandaard voor al die Apps en andere functies die op de moderne Smart TV worden aangeboden. Elke App ontwikkelaar lijkt daar wel zijn eigen ideeën over vormgeving en bediening te mogen implementeren. Dat betekent dat de opmaak en bediening enorm kan verschillen tussen de verschillende Apps.

Ook kan een extra toetsenbordje of spraakbediening in de ene App wel werken en in een andere totaal niet functioneren. Toetsenbordjes die op het scherm verschijnen, om vervolgens via de pijltjestoetsen van de afstandbediening tekst in te voeren, zien er compleet verschillend uit en werken vaak ook anders.

Vooral de genoemde rommeligheid maakt het voor minder ervaren consumenten lastig om de mogelijkheden van de Smart Tv ook echt volledig te benutten. Een eerste kennismaking met deze functies kan op die manier tot een teleurstelling leiden.

Alles bij elkaar genomen biedt de Smart TV zeker veel interessante extra mogelijkheden maar er moet nog veel gebeuren om de drempel tot al dat mooie Smart gebeuren aanzienlijk te verlagen via meer eenduidigheid in de lay-out en bediening.

Het echte potentieel van de Smart TV

Het echte potentieel van de Smart TV zou wel eens op een heel ander vlak kunnen liggen. Momenteel spelen allerlei partijen een rol om nieuws, documentaires, series en films bij de consument op de Tv te brengen. Dat doen omroepen, commerciële zenders, kabelbedrijven en andere partijen met wisselend succes.

Op termijn biedt de Smart Tv de mogelijkheid om, zonder tussenkomst van de bekende spelers in de huidige distributieketen, allerlei content rechtstreeks via het Internet op de TV te brengen. Nu gebeurt dat al in beperkte mate met Youtube en filmverhuurbedrijven als Pathé maar er staan andere spelers te trappelen om ook een rol te gaan spelen in ons land. Netflix is daar een voorbeeld van maar er zullen er de komende jaren nog vele volgen. Dat is wat ons betreft een uitstekende ontwikkeling om wat meer concurrentie en tempo in het TV wereldje te brengen.