CookiesSony KDL-40W4000 test

13 augustus 2008 13:37 door Hans Wind

Sony KDL-40W4000 testSony heeft momenteel een sterke HDTV lijn en dat was voor ons aanleiding om eens een populaire telg uit die familie nader onder de loep te nemen in dit review. We kozen voor onze test de 40 inch Full HD TV KDL 40W4000.

Het is niet onze bedoeling om hier nog eens alle specificaties te gaan opsommen. Die kunt u altijd nog eens rustig nalezen in ons eerder gepubliceerde artikel Sony KDL-40W4000 LCD TV.

De 40W4000 verpakking en ingebruikname
Na het openen van de fikse doos komt het 40 inch scherm en de degelijk ogende voet te voorschijn. Sony levert een netsnoer, coax antennekabel, snelstartgids, gebruiksaanwijzing en ED011 afstandbediening met twee AA batterijen bij deze HD TV. Overige aansluitkabels, zoals bijvoorbeeld HDMI, voor aansluiting op een digitale TV decoder of Blu-ray speler ontbreken helaas. Direct valt op dat de 40W4000 eigenlijk veel fraaier oogt dan de foto’s op het web doen vermoeden.

De luidsprekers zitten in een aluminiumkleurig balkje onder het scherm waardoor het geheel een minder logge indruk maakt. Op een slimme wijze wordt in de transparante strip tussen scherm en luidspreker een aantal instellingen weergegeven via gereflecteerd led licht.
Het scherm was snel op de voet gemonteerd en na aansluiting van antenne en stroom zoeken we de zenders. De Sony kan overweg met analoog TV signaal, Digitenne en Kabel TV(SD en HD). Helaas wordt dat laatste momenteel niet ondersteund door de kabelbedrijven en Sony. Hoewel snel analoge zenders worden gevonden is de kwaliteit daarvan toch niet in overeenstemming met de mogelijkheden van dit scherm. Ook Digitenne zou datzelfde probleem oproepen. We hebben de 40W4000 dus maar aangesloten op de nieuwe Humax HD decoder en onze Sony PS3 om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van deze TV.

De beeldkwaliteit en geluid
De beeldkwaliteit van de 40W4000 is bijzonder goed voor een LCD scherm. Hoewel de fabrieksinstellingen qua kleurverzading en contrast naar onze mening wel wat te enthousiast zijn ingesteld hebben we na enkele kleine aanpassingen een schitterend beeld. Daarbij valt vooral de hoge helderheid op met behoud van diepe zwartwaarden zonder dat doortekening in schaduwparijen verloren gaat.
Ook huidtinten, vaak een moeilijk deel van het kleuren spectrum bij een LCD, zien er natuurgetrouw en mooi doortekend uit.
We hebben ook nog eens delen van de BBC serie Planet Earth bekeken vanaf de Blu-ray speler en dan zie je pas echt wat deze HD TV te bieden heeft. Fraaie kleuren en scherpte waardoor extra diepte in de beelden wordt weergegeven.
Een fraaie optie van dit apparaat is dat oer ingangsbron de instellingen apart kunnen worden aangepast en opgeslagen. Een dergelijke optie missen we op veel HDTV’s.
De ingebouwde luidsprekers missen door hun formaat uiteraard diepe bastonen maar we waren verrast door de ruimtelijke weergave.

40W4000 afstandbedieningDe 40W4000 afstandbediening
De afstandbediening maakt een degelijke indruk en ligt goed in de hand.
Alle basisfuncties zijn snel te vinden en er is een apart blokje toetsen toegevoegd voor de bediening van andere apparaten via de zogenaamde BRAVIA Sync koppeling.
De grote blauwe “HOME” toets opent het menu dat door het zogenaamde Xross Bar systeem zeer eenvoudig te bedienen is.

Menu’s
De menustructuur van de Sony 40W4000 is duidelijk en eenvoudig te bedienen. Zoals al opgemerkt hebben de bezitters van een Sony Playstation het al helemaal gemakkelijk omdat het 40W4000 menu systeem identiek is aan het Sony Playstation 3 Xross Media Bar (XMB) systeem. Zonder problemen zijn alle instellingen inclusief zenderkeuzes toegankelijk via het XMB menu.
Via het menu kan ook een ingebouwde foto viewer worden gestart. De meeste, recente Sony camera’s worden via de USB aansluiting onmiddellijk herkend waarna de foto’s in HD kwaliteit worden weergegeven. In dit geval hebben we deze optie getest met de Sony DSC-W300. Voor andere merken is het mogelijk de foto’s via een USB memory stick te laden. Sony heeft de TV voorzien van enkele schilderij afbeeldingen die met relatief laag energie kunnen worden weergegeven wanneer geen TV wordt gekeken. Dat maakt het scherm van de TV een stuk aantrekkelijker al blijft dat natuurlijk nog altijd energie vragen.

De handleiding
Hoewel de gebruikershandleiding op zich duidelijk is vinden we het wel merkwaardig dat deze geschreven is voor een flink aantal verschillende modellen met kleine onderlinge verschillen. Wat ons betreft moet een handleiding eenduidig gelden voor het gekochte apparaat om nodeloos zoekwerk en eventuele verwarring te voorkomen.

Ingebouwde tuners
De 40W4000 kan worden gebruikt voor analoge televisie via de kabel maar dat levert een beeld op waarnaar u niet met plezier zult kijken.
De ingebouwde digitale ontvanger kan worden gebruikt met Digitenne maar ook die kwaliteit doet naar onze mening geen recht aan deze HDTV.
Er is een HD kabel ontvanger ingebouwd maar die wordt helaas niet ondersteund door Sony Nederland en de kabelbedrijven. Uiteraard hebben we daarmee (en een extra benodigde zogenaamde Alphacrypt Classic) wel even getest en alles werkt, op wat kleine ongemakken na. Het is echter onzeker hoe lang deze oplossing nog zal blijven werken.
Normaal gesproken zult u dus een HD decoder voor kabel of satelliet ontvangst moeten aanschaffen om echt HD uitzendingen in hun volle glorie te bekijken.

Sony 40W4000 review samenvatting en conclusie
We hebben genoten van de uitstekende kwaliteit van deze HDTV. Mooie kleuren en prima zwartwaarden geven het beeld extra diepte. De menu’s zijn intuitief opgezet en makkelijk te bedienen
Jammer dat geen HDMI kabel wordt meegeleverd voor koppeling van HD apparaten en naar onze mening zou de handleiding nog wat aandacht vragen.
Al met al zeer zeker aan te bevelen gezien het feit dat u deze TV momenteel ver onder de adviesprijs van 1.799 Euro zult kunnen aanschaffen.


Sony KDL-40W4000 prijs vergelijking