CookiesSony 4K HDTV projectortechnologie helpt Jaguar en Land Rover

28 februari 2008 11:07 door Hans Wind

Sony 4K HDTV projectortechnologie helpt Jaguar en Land RoverSony heeft een partnership gevormd met HoloVis International om voor Jaguar en Land Rover een ultramoderne ‘Virtual Reality CAVE’ te maken. De inrichting van de ruimte is uniek in deze industrie en gebruikt gespecialiseerde Sony ‘4K’-projectietechnologie. Dankzij deze technologie wordt een virtuele realiteit gecreéerd die het uitwendige aspect en het interieur van voertuigen simuleert. Daarnaast is de ruimte nuttig voor een snelle ontwikkeling en het testen van alle elementen van een voertuigprogramma. Het hele project kost Jaguar en Land Rover een investering van $ 4 miljoen.

In samenwerking met de installatie- en assistentiepartners Sun Microsystems en IC:IDO, hebben HoloVis en Sony de meest vooruitstrevende inrichting van dit type op wereldniveau gecreéerd. Jaguar en Land Rover’s vierwandige ‘CAVE’ is gebaseerd op een immens projectievermogen. Elk van de acht geïnstalleerde Sony SRX-S105 hoge resolutieprojectoren heeft hetzelfde vermogen als de sterkste projector gebruikt in de hedendaagse hi-tech cinema’s. Bovendien zorgt hun natuurlijke 4K-resolutie voor een kwaliteit die bestaande industriéle Virtual Reality CAVE’s ver overtreft door beelden te produceren die net zo realistisch zijn als foto’s.

Sony Holovis projectieHoogste HDTV resolutie
De beeldchip waarmee de SRX-S105 uitgerust is, heeft de hoogste op de markt verkrijgbare resolutie. Met meer dan 8,8 megapixels (4096 x 2160), kan de projector beelden bevatten met een extrahoge HDTV kwaliteit, vier keer helderder dan de meest recente High Definition-televisie. Gebruik in combinatie met het kleinste pixelformaat op scherm is mogelijk en de meer gecompliceerde vereisten van multiprojectorsystemen en randvermenging worden daardoor vermeden.

De Director of Engineering van Jaguar en Land Rover, Al Kammerer legt uit: “Dit is echt een belangrijke vooruitgang voor onze ontwikkelingsmogelijkheden. Het project zal ons toelaten nieuwe voertuigen te produceren in veel minder tijd, te moderniseren, doelmatiger in te gaan op klantentrends en een heel stuk efficiénter te zijn.”

Realistisch effect
Deze volgende generatie virtuele realiteit voor Jaguar en Land Rover zal ingenieurs en vormgevers toelaten levensgrote modellen van voertuigen en componenten te zien, met een contrastverhouding groter dan 1800:1. Het reproduceren van de beelden met dergelijke rijke en precies gedetailleerde kleurschakeringen verzekert een realistisch effect, terwijl gebruik van 3-D-brillen dan weer de belevenis opwekt van ‘uiterst realisme’. Daarom vermindert de SRX-S105 de noodzaak voor fysieke prototypes, wat de productontwikkelingscyclus aanzienlijk versnelt en dus zowel tijd als geld bespaart in het proces.

De nieuwe Virtual Reality CAVE moet volledig geïnstalleerd en operationeel zijn in het engineeringcentrum van Jaguar en Land Rover in Gaydon (Verenigd Koninkrijk) in de lente van 2008.

Bron: Sony Professional Solutions Europa