CookiesSony 55HX950 review

30 november 2012 07:35 door Hans Wind

Sony 55HX950 reviewDe Sony 55HX950 3D Full LED LCD TV, waarnaar we in deze review kijken, is nog één van de weinige HD TV’s op de markt met LEDjes achter het gehele scherm. Deze LED lampjes kunnen in blokken worden geregeld qua lichtsterkte om zo een beter contrast te kunnen weergeven. Dit soort TV’s wordt aangeduid als Full Array LED of Local Dimming TV en de gebruikte techniek dient om hogere contrasten en schermuniformiteit te bereiken met zeer goed zwartwaarden. Dat kan doordat de LEDs lokaal gedimd of zelfs uitgezet kunnen worden. De meeste andere LCD LED TV’s die momenteel verkocht worden zijn voorzien van LED achtergrondverlichting langs de rand van het scherm.

De HX950 bestaat op dit moment uit de 55HX950 met een 55 inch Full HD scherm en de 65HX950 met 65 inch scherm. Deze serie is bedoeld om het stokje aan de top van het assortiment over te nemen van de Sony HX920 serie en we zullen zien of dat gelukt is.

De KDL-55HX950 is een Full LED HD TV met Motionflow XR 800 Hz voor vloeiende weergave van snel bewegende objecten. Voor de volledige specificaties verwijzen we u naar ons eerdere artikel Sony 55HX950 3D LED LCD TV.

Sony 55HX950De 55HX950 ingebruikname

Bij het uitpakken en opstellen van de 55HX950 valt meteen op dat de TV wat zwaarder is dan de gemiddelde LCD LED 55 inch TV. Dat heeft te maken met het Full LED karakter waardoor het scherm wat dikker is dan een Edge-LED televisie. Ook beschikt deze TV over een wat breder frame rondom het scherm. Ondanks dat doet de TV toch volledig eigentijds aan en dat komt vooral door de zeer fraaie lusvormige voet die zowel kan draaien als kantelen. De TV lijkt hier bijna boven te zweven.

Na het instellen van taal en land, gevolgd door de nodige instelling voor de provider (in ons geval Ziggo) werden snel alle zenders gevonden en kon de TV, na het plaatsen van de CI+ module met smartcard, opnieuw opgestart worden. Voor onze tests hebben we de TV via een vaste netwerk verbinding aangesloten en ook gekoppeld met een Blu-ray speler en een Sony Playstation 3.

Onmiddellijk na het aanzetten viel ons al op de de beeldkwaliteit in de standaard instellingen al bijzonder goed was, zonder overdreven contrast of kleurweergave. Later in deze review meer hierover.


Sony RM-ED047 remoteDe 55HX950 afstandbediening

De afstandbediening is naar onze mening wel wat eenvoudig voor een TV in deze prijsklasse en hij heeft een hoog “plastic” gehalte. Op dit gebied had Sony wat meer kunnen bieden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om de knoppen te verlichten of een meer geavanceerde versie voor de bediening van het Smart TV deel van deze televisie. Het gaat hier uiteindelijk om een TV in het topsegment met het daarbij behorende prijskaartje.

Afgezien van bovenstaande opmerkingen is het wel een remote waar alle basis functies op aanwezig zijn en in het gebruik hebben we er dan ook verder geen problemen mee ondervonden.

Op de afstandbediening zit een special knopje om de ingebouwde handleiding (i-manual) te raadplegen. Via de blauwe SEN knop kan het Sony Entertainment Netwerk worden opgeroepen. De tweede blauwe knop (HOME) brengt de gebruiker terug naar het hoofdmenu.

De beeldkwaliteit en het geluid

Doordat de 55HX950 wat dikker is dan de meeste moderne televisies is het geluid ook duidelijk beter dan bij de de meeste TV’s die we tot nu toe gereviewed hebben. Voor een optimale weergave is het natuurlijk eenvoudig mogelijk om de TV te koppelen aan een geluidsinstallatie maar de TV zelf heeft een zeer behoorlijke geluidsweergave aan boord.

Het beeld is het echte sterke punt van deze Sony 55HX950. Zelfs direct uit de doos wordt een prachtig plaatje voorgeschoteld. Terwijl bij de meeste TV’s de filminstelling het beste resultaat oplevert biedt deze TV in de standaardinstelling een mooi contrastrijk beeld met verzadigde kleuren een prachtige zwartwaarden. Zwart is ook echt diep zwart dankzij de zeer goed werkende Local dimming van de TV. Met enkele zeer kleine bijstellingen van contrast en kleur was het beeld uitstekend. Zelfs zo goed dat we kunnen zeggen dat dit beeld het beste is dat we tot nu toe bij LCD TV’s hebben gezien. Ook de uniformiteit van de lichtverdeling over het scherm is uitmuntend te noemen. Vooral bij HD uitzendingen of koppeling aan een HD-bron als een Blu-ray speler is het een genot om naar deze TV te kijken. De wat bredere, zwarte beeldrand doet zeker geen afbreuk aan deze ervaring.

Ook in 3D levert de TV een mooi beeld met weinig crosstalk al blijft die nog wel enigszins zichtbaar wanneer er specifiek op gelet wordt. De 55HX950 maakt gebruik van een schakelende, actieve 3D bril met oplaadbare batterij. Hiervan worden er twee met de TV meegeleverd. Een sterk punt is dat via het Sony Netwerk direct ook de nodige 3D filmpjes kunnen worden bekeken. Daarvoor moet de TV uiteraard wel met het Internet verbonden zijn.

55HX950 zijkantMenu’s en Smart TV mogelijkheden

De belangrijkste menu’s vinden we in deze TV op twee verschillende plaatsen. De blauwe SEN knop start het Sony Entertainment Netwerk en via de HOME knop heeft u toegang tot de overige Apps, Widgets en functies. Beide menu’s zien er keurig en duidelijk uit maar ze hebben wel een wat ander uiterlijk en opbouw. Daar zou naar onze mening nog wat meer consistentie in aangebracht kunnen worden.

De TV komt met de bekende social media Apps zoals Facebook, Twitter en dergelijke en geeft ook toegang tot veel diensten zoals bijvoorbeeld YouTube en Skype (via de meegeleverde webcam en microfoon). Er is een behoorlijke webbrowser ingebouwd en er is een redelijk aantal Nederlandse Apps beschikbaar.

Zoals bij de meeste TV’s is het invoeren van tekst wat lastiger via de meegeleverde afstandbediening. Dat moet op de manier zoals dat bij klassieke mobiele telefoons gebeurt. Een iPhone of Android App voor invoer van tekst zou handig zijn. Voor zover wij weten is een dergelijke App op dit moment nog niet beschikbaar voor deze televisie.


EPGDe EPG

De Elektronische Programma Gids of EPG ziet er zeer verzorgd en duidelijk uit. Binnen de EPG blijft een klein venster beschikbaar waarop de ingestelde zender te zien en te horen is. Vanuit de EPG kunnen zeer eenvoudig timers worden ingesteld waarmee automatisch wordt overgeschakeld naar het gekozen programma op het moment dat het programma begint.

Ook kan vanuit de EPG een programma worden opgenomen op een USB harddisk die aan de TV gekoppeld kan worden. Aangezien de TV over een enkele tuner beschikt kan er op het moment van opname uiteraard niet naar een andere zender gekeken worden dan degene die opgenomen wordt.

De handleiding

De meegeleverde handleiding op papier beslaat, wat het Nederlandstalige deel betreft, zo’n 36 pagina’s die vooral gewijd zijn aan de installatie van de TV en de basis functies. Daarnaast is in de TV een duidelijk, geïllustreerde handleiding in het Nederlands aanwezig. De combinatie van deze twee handleidingen is ruim voldoende om de weg binnen de Sony 55HX950 te kunnen vinden.

Sony 55HX950 review samenvatting en conclusie

Het was een plezier om de Sony 55HX950 te mogen reviewen. Deze TV biedt werkelijk een prachtige beeldkwaliteit zoals we die we nog niet eerder bij LED LCD TV’s gezien hebben. Ook het geluid is duidelijk beter dan de meeste LED TV’s van de huidige generatie. Het scherm is wat dikker maar daar staan wel erg veel voordelen tegenover. De adviesprijs van zo’n drieduizend euro is natuurlijk pittig maar u haalt dan wel een topkwaliteit televisie in huis.

Sony 55HX950 prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de Sony KDL-55HX950 is vastgesteld op 2.999 euro en de TV is begin december leverbaar.