CookiesSony A7 – een compacte Full frame digitale camera

16 oktober 2013 09:29 door Hans Wind

Sony A7 - een compacte Full frame digitale cameraDe nieuwe Sony A7 is een Full frame digitale camera met een 35mm full-frame beeldsensor en verwisselbare lenzen in een compacte body. Deze Sony A7 zorgt volgens de fabrikant voor de meest gedetailleerde foto’s die voorheen alleen mogelijk waren met grotere camera’s uit het topsegment. De Sony A7 biedt dezelfde beeldkwaliteit, opnamegemak, functionaliteit en AF prestaties.

Samen met de nieuwe A7R, biedt de A7 meer vrijheid aan fotografen en filmers door draagcomfort te combineren met de voordelen van full-frame fotograferen en filmen, zoals uiterst lichtsterke opnames met minder ruis, een breder dynamisch bereik, een geringere scherptediepte die het mogelijk maakt om fraaie ’bokeh’ (scherpte-diepte) effecten te creëren door de voorgrond te isoleren van de achtergrond. Ook is er compatibiliteit met een onlangs uitgebreid assortiment aan full-frame lenzen.

Design en bediening

De Sony A7 heeft een compact design en een body van magnesiumlegering. Bedieningsknoppen aan de voor- en achterkant, plus een bedieningswiel en een draaiknop voor belichtingscompensatie maken eenvoudige aanpassingen mogelijk terwijl je opnames kadert via de XGA OLED Tru-Finder met hoog contrast en hoge resolutie, of via het kantelbare 3.0-inch LCD-scherm.

Processor

Samen met de nieuwe BIONZ X processor zorgt de full-frame sensor ervoor dat je met de Sony A7 Full HD video’s van bijna professionele kwaliteit kunt maken. Clear Image Zoom is speciaal verbeterd voor video-opnames, wat resulteert in krachtige close-ups, zonder dat daarvoor het aantal pixels opgeofferd dient te worden. Onder de semiprofessionele videofuncties bevinden zich onder andere de mogelijkheid om het geluidsniveau in te stellen tijdens opnemen en afspelen, en een ‘zuivere’ HDMI output, zodat video’s eenvoudig bekeken kunnen worden op een externe monitor of gekopieerd kunnen worden op een ander toestel.

Autofocus

Een verbeterde Fast Hybrid autofocus combineert snelle AF fasedetectie met nauwkeurige AF contrastdetectie. Zelfs als je een opname maakt van een persoon die gedeeltelijk van de camera weggedraaid is met een geringe scherptediepte, blijft het gezicht scherp in beeld, dankzij oogdetectie (eye AF) die op één pupil kan scherpstellen. Eerst zorgt de AF fasedetectie met 117 dicht op elkaar gepakte AF-fasedetectiepunten ervoor dat de lens snel en efficiënt scherpstelt op het onderwerp. Vervolgens zorgt de (25 punts) AF contrastdetectie in een oogwenk voor de verdere scherpstelling.

Foto’s in hoge resolutie zijn rechtstreeks weer te geven op een 4K Ultra HD televisie, die vier keer meer details weergeeft dan een Full HD tv.

Wi-Fi en NFC

Doordat de camera voorzien is van zowel Wi-Fi als NFC, kan je met de Sony A7 door middel van aanraking zeer gemakkelijk een draadloze verbinding maken met je Xperia of NFC-compatibele Android smartphone of tablet. PlayMemories Camera Apps zorgen voor nog meer fotoplezier. Er is een groeiend aanbod aan gratis en betaalde apps voor nog meer creatieve effecten en filters, handigheidjes en meer.

PlayMemories App

De nieuwe ‘Multiple Exposure’ app maakt automatisch een compositie van opnames die na elkaar gemaakt zijn, zodat je heel gemakkelijk de mooiste effecten kunt creëren met een keuze aan kant-en-klare artistieke thema’s. Ook kan je handmatig prachtige composities creëren.

Op de A7 is ‘Smart Remote Control’ standaard geïnstalleerd. Hiermee kun je de belichting en bediening van de sluiter vanaf je smartphone bedienen. Ideaal voor groepsfoto’s en zelfportretten waarbij je je camera op een statief hebt gemonteerd. De app stuurt bovendien foto’s automatisch naar je mobiele toestel, zodat je ze onmiddellijk online kunt delen.

Full-frame verwisselbare E-mount lenzen

Er is een keuze uit vijf nieuwe full-frame E-mount lenzen waarmee de mogelijkheden van de Sony A7 volledig wordt benut. De E-mount full-frame lenzenfamilie bestaat uit twee Sony / Carl Zeiss zoomlenzen uit het middensegment, twee lichtsterke Sonnar T lenzen met vaste brandpuntafstand en een G telezoomlens. Er is ook een nieuwe generatie bevestigingsadapters, die fotografen de extra mogelijkheid biedt om hun kostbare verzameling full-frame A-mount lenzen met beide camera’s te gebruiken, zoals de onlangs aangekondigde SAL70200G2 70-200mm F2.8 G SSM II telezoomlens.

Er komen ook nieuwe accessoires voor de A7. De VG-C1EM grip met twee NP-FW50 batterijen zorgt ervoor dat je langer kunt opnemen en biedt meer gebruiksgemak tijdens verticaal fotograferen. De BC-TRW batterijlader geeft via handige LED’s de oplaadstatus aan. Het FA-CS1M flitsvoetje kan gebruikt worden als flitser die losstaat van de camera als je hem aansluit met een multiflitskabel. De luxe LCS-ELCA lederen draagtas zorgt voor een nog grotere ervaring van klasse en kwaliteit bij het gebruik van de Sony A7, terwijl deze je camera beschermt tegen het beschadigen en vuil worden tijdens het dragen.

Sony A7 belangrijke kenmerken

• 35mm Full-frame Exmor CMOS sensor met 24.3 effectieve megapixels

• Nieuwe BIONZ X beeldprocessor met spectaculair verbeterde verwerkingssnelheid, betere beeldkwaliteit en betere prestaties bij schaars licht

• Verbeterde Fast Hybrid AF combineert snelle AF fasedetectie met AF contrastdetectie

• Verbeterde XGA OLED Tru-Finder met grote kijkhoek

• Praktisch, betrouwbaar en intuïtief, met stof/vochtbestendige body van magnesiumlegering en een groot aantal instelmogelijkheden

• AVCHD Progressive Full HD (1920×1080 – 60p/25p ) video-opnames met instelling van het geluidsniveau en zuivere HDMI weergave

• 4K Ultra HD foto-output en ondersteuning voor TRILUMINOS display

Sony A7 prijs en beschikbaarheid

De Sony A7 is vanaf nu leverbaar via Sony voor een adviesprijs is 1.500,- euro en de A7 is vanaf midden november overal in Europa verkrijgbaar.

Bron: Sony