CookiesSony a77 II digitale camera met 79-punts autofocus

6 mei 2014 16:19 door Hans Wind

Sony a77 II digitale camera met 79-punts autofocusDe Sony a77 II is een nieuwe digitale camera met een 24,3 Megapixel APS-C sensor en een 79-punts autofocus systeem aan boord. De Alpha 77 II bouwt voort op zijn voorgangers, de voortbouwt op de goed ontvangen α77 en α700.

De beeldkwaliteit van de Sony a77 II is verbeterd en de gevoeligheid is ongeveer 20 procent hoger vergeleken met zijn voorganger. De Alpha 77 kan Full HD-video opnemen, zelfs bij weinig licht. Non-stop, continue burstopname is geoptimaliseerd en er is een aantal nieuwe videofuncties voor filmmakers toegevoegd

De a77 II is voorzien van automatische scherpstelling via fasedetectie met 79 detectiepunten, waaronder 15 kruispunten binnen het meest gebruikte centrale gebied van de sensor. Hierdoor is de scherpstelling nauwkeurig, zelfs bij horizontaal gestreepte onderwerpen waar – volgens Sony – veel andere camera’s moeite mee hebben.
Sony a77 II achterkantEr is ook een speciaal F2.8 AF-punt dat zich horizontaal in het midden van de sensor bevindt. Deze centraal gemonteerde sensor ondersteunt een diafragma van maximaal F2.8 en biedt optimale AF-precisie bij gebruik van lenzen met een groot diafragma. Het AF-systeem presteert ook goed bij weinig licht, waarbij het onderwerpen vastlegt in scènes met een belichtingsniveau tot EV-2 (ISO 100).

Grote hoeveelheden meetgegevens van alle 79 scherpstelpunten worden verwerkt door een nieuw AF-algoritme dat is gebaseerd op uitgebreide praktijktesten. Dit systeem voorspelt de volgende beweging van het onderwerp en combineert hierbij AF-meetgegevens met de positiegegevens van het onderwerp. AF-nauwkeurigheid wordt verder verbeterd wanneer AF met vergrendeling wordt gebruikt. Hierbij wordt het onderwerp herkend via de kleur en positie in het beeld.

Translucent Mirror Technology

Of er nu gekaderd wordt via de zoeker of op het lcd-scherm in de Live View-modus, de Translucent Mirror Technology van Sony behoudt scherpstelling op het onderwerp, ongeacht of er foto’s of Full HD-films gemaakt worden. Dit nieuwe systeem wordt volgens de fabrikant minder snel afgeleid door andere onderwerpen in beeld.

Met de modus voor uitgebreide flexibele spot blijft de scherpstelling behouden, ook als het geselecteerde AF-punt het onderwerp uit het oog verliest. Er worden acht omliggende AF-punten geactiveerd die het onderwerp herkennen. In combinatie met de AF-C AF-modus worden hiermee de prestaties bij een bewegend beeld verhoogd.

Dankzij AF met vergrendeling kunnen gebruikers kiezen uit vier AF-gebiedsmodi (Breed, Zone, Flexibele spot of Uitgebreide flexibele spot). Zodra er is scherpgesteld op het doel, blijft de camera dit volgen zolang de sluiterknop half ingedrukt blijft. Wanneer het onderwerp beweegt of het kader verandert, selecteert de camera automatisch het meest geschikte AF-punt uit de 79 beschikbare punten. Als het onderwerp te snel beweegt voor de nieuwe modus ‘uitgebreide flexibele spot’ alleen, dan wordt deze gecombineerd met AF met vergrendeling voor de hoogst haalbare volgprestaties.

Voor nog meer controle kan de duur dat het onderwerp wordt gevolgd worden afgestemd in vijf stappen (bij het nemen van foto’s in de AF-C-modus). Bij onderwerpen met een goed voorspelbare beweging is er met een lage instelling minder risico dat de camera scherpstelt op een ander onderwerp dat plotseling het gebied rond het onderwerp binnenkomt. Hogere instellingen bieden gevoeligere scherpstelling. Dit is ideaal wanneer er snel verschillende onderwerpen gefotografeerd worden vanaf verschillende afstanden, zoals bijvoorbeeld dieren in het wild. De AF-volgduur kan voor het opnemen van Full HD-films worden ingesteld op hoog, gemiddeld en laag.

Andere nieuwe functies zijn een Eye AF-functie die bij het fotograferen van mensen nauwkeurig de ogen van een persoon detecteert en hierop scherp stelt. Met AF Range Control kan AF worden beperkt tot een bepaald bereik, met vijf instellingen voor AF-volgduur die optimaal aan te passen zijn aan de beweging van het onderwerp. De modus Balanced Emphasis is een aanvulling op de prioriteitsmodi voor de sluiter en scherpstelling doordat deze de ideale balans biedt tussen scherpstelling en sluitertiming. Gebruikers kunnen handmatig de meest geschikte modus selecteren voor het fotograferen van de situatie en voor hun precieze creatieve doelstellingen.

24,3-megapixel Exmor CMOS-beeldsensor

De 24,3-megapixel Exmor CMOS-beeldsensor heeft dezelfde ‘on-chip lensstructuur zonder speling’ zoals wordt gebruikt in de Sony α7R en α6000. Deze sensor heeft nu een 20 procent hogere gevoeligheid dan zijn voorganger, die hetzelfde aantal pixels heeft. Het gevoeligheidsbereik loopt van ISO 100 tot 25600.

De sensor wordt gecombineerd met een verder ontwikkelde BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor die ook in de α7 en α7R zit. Deze is ongeveer drie keer sneller dan de vorige BIONZ-engine van Sony en is geoptimaliseerd voor de Sony α77-II.

Burst mode

De Sony a77 II kan een onafgebroken burst vastleggen van maximaal 60 JPEG-foto’s op volledige resolutie met een maximale continue opnamesnelheid van ongeveer 12 frames per seconde (in de modus Continuous Advance Priority AE).

OLED-Tru-Finder

Kaderen en scherpstellen zijn eenvoudig met de heldere XGA OLED Tru-Finder met een resolutie van 236.000 dots. Met een contrast en aanpassingsvermogen die driemaal hoger zijn dan bij de α77, wordt er exact weergegeven wat er op de uiteindelijke foto komt te staan. Voordat de sluiter bediend wordt, kunt u zo het effect beoordelen van het aanpassen van de scherpstelling, belichting en andere instellingen.

Net zoals de full-frame SLT – de α99 – beschikt de Sony α77 II ook over een zeer gedetailleerd Xtra Fine lcd-scherm van type 3.0 (7,5 cm) dat in drie richtingen kan worden bewogen zodat de fotograaf beschikt over meer flexibiliteit. Er kan gemakkelijk gefotografeerd worden vanuit een grote of kleine hoek, staand of liggend, met de camera in de hand of op een statief. De WhiteMagic-technologie van Sony biedt beter beeld op het scherm, zelfs buiten in de directe zon.

Ergonomie

De separate draaiknoppen voor en achter de handgreep zijn overgenomen van zijn voorganger, de α77. Met deze draaiknoppen kunt u op eenvoudige wijze en zonder ‘onnodig zoeken’ de camera-instellingen wijzigen zonder de ogen van de zoeker te halen. Met uitgebreide aanpassingsmogelijkheden zijn in totaal 51 functies toe te wijzen aan 11 knoppen.

In het geheugen zijn er maximaal drie veelgebruikte groepen opnamemodi en andere instellingen op te slaan en deze zijn direct op te roepen met de modusdraaiknop. Daarnaast heeft deze camera net zoals de Alpha 99 een vergrendelingsfunctie voor de draaiknop van de belichtingsmodus, dit om te voorkomen dat de modus per abuis wordt gewijzigd.

Sony a77 II body

De sterke, lichte magnesium behuizing van de Sony α77-II is ontworpen voor de eisen van serieuze fotoliefhebbers. De hanteerbaarheid wordt versterkt door de grote handgreep met contouren. Dit toestel heeft stof- en vochtbestendige afdichtingen rond de belangrijkste knoppen en regelaars, evenals dubbellaagse bescherming rond alle openingen, waaronder de geheugenkaartsleuf en aansluitingen. Daarnaast is de sluiter geschikt voor 150.000 activeringen.

Full HD filmopnamen met continue AF

De Sony a77 II kan Full HD 60p- en 24p-films opnemen in AVCHD 2.0-formaat. Net zoals bij fotograferen, beschikt de gebruiker dankzij de Translucent Mirror-technologie over continue automatische scherpstelling met fasedetectie, waardoor de scherpstelling op snelbewegende onderwerpen in tact blijft terwijl de video wordt opgenomen.

Een aantal meer geavanceerde functies zijn vooral aantrekkelijk voor serieuze filmmakers, waaronder instelling van AF-volggevoeligheid met drie niveaus, een professionele ‘zebra’-functie en meting van het geluidsniveau. Er is ook een nieuwe HDMI-uitgang toegevoegd zodat livebeelden te bekijken zijn op een externe monitor en zonder compressie kunt overzetten naar een extern opslagapparaat.

NFC One-touch

Met de ingebouwde NFC en Wi-Fi is draadloze One-touch connection mogelijk voor het eenvoudig maken en delen van opnamen via uw Xperia, NFC-compatibele Android-smartphone en tablet of via een VAIO-notebook. Met een druk op de knop activeert u ook Smart Remote Control, waarmee uw camera verbinding maakt met uw mobiele telefoon en u, via het lcd-scherm van de smartphone, de sluiterknop vanaf afstand kunt bedienen.

Lenzen en accessoires

Er is een complete serie van 32 lenzen met A-mount beschikbaar, met een brandpuntafstand variërend van groothoek tot telefoto.
Dit assortiment bevat veel glazen lenzen zodat wordt voorzien in veel behoeften, van hoogwaardige G Lens- en ZEISS-modellen die topkwaliteit leveren tot de Sony STF-lens (Smooth Trans Focus) die achtergrondonscherpte biedt. De G-lenzen omvatten precieze asferische lenzen, ED-glas (extra lage verstrooiing), geavanceerde antireflecterende nanocoating en andere optische technologieën van Sony.

Met de optionele VG-C77AM-handgreep is de camera beter hanteerbaar, doordat deze een betere grip en extra gebruiksgemak biedt bij maken van verticale opnamen.

Sony a77 II specificaties

Algemeen
• Type: digitale camera met verwisselbare lens en ingebouwde flitser
• Lensvatting: Sony A-mount lenses

Beeldsensor
• Type: APS-C type (23,5 x 15,6mm), Exmor CMOS sensor
• Megapixels: 24,3 effectieve megapixels

Processor
• BIONZ X image processor

Beelkwaliteit Modes
• RAW / RAW & JPEG / JPEG Extra fine / JPEG Fine / JPEG Standard

Focus systeem
• Type: TTL Fase-detectie AF
• Focus punten: 79 punten (15 punts cross type) met center F2.8 sensor
• Gevoeligheid: EV -2 tot 18 (bij ISO100 equivalent)
• Focus area: Wide/Zone/Center/Flexible Spot/Expanded Flexible Spot/Lock-On AF(Wide/Zone/Center/Flexible Spot/Expanded Flexible Spot)
AF modus: Single-shot AF (AF-S), Continuous AF (AF-C), Automatic AF (AF-A), Direct Manual Focus selectable

Drive
• Snelheid (ong., max.): Continuous Advance Priority AE: Maximum 12 frames per seconde / Continuous shooting Hi: Maximum 8 frames per seconde / Continuous shooting Lo: Maximum 3 frames per second
No. of frame recordable (ong.): [Continuous Advance Priority AE mode] Extra fine: 53 images/Fine: 60 images/Standard: 64 images/RAW & JPEG: 25 images/RAW: 26 images [Continuous shooting] Extra fine: 56 images/Fine: 75 images/Standard: 93
images/RAW & JPEG: 26 images/RAW: 28 images

ISO
• Stilstaand beeld: ISO100 – 25600 (1/3 EV step), (ISO numbers up from ISO50 can be set as expanded ISO range.)
• AUTO: ISO 100-25600, selecteerbare onder- en bovengrens
• Movie: ISO100 – 12800 equivalent (1/3 EV stap)
• AUTO ISO 100-12800 equivalent, selecteerbare onder- en bovengrens

HD video
• Opnameformaat: AVCHD 2.0 / MP4
• Video compressie: AVCHD:MPEG-4 AVC/H.264, MP4:MPEG-4 AVC/H.264

Electronische zoeker
• XGA OLED, 1.3 cm (0.5 type) electronische zoeker (2.359.296 beeldpunten effectieve resolutie), met 100% frame coverage, five display modes en grid line display modes.

LCD Monitor
• 7,5 cm (3.0-type) wide type TFT with WhiteMagic technology.
• Tilt angle: 150 degrees upward and 180 degrees downward.
• Rotation angle: 180 degrees clockwise and 90 degrees counter-clockwise.

Anti-stof Systeem
• Charge protection coating op beeldsensor en image sensor shift mechanisme

Belichting
• AUTO (Intelligent Auto/Superior Auto) / Scene Selection / Sweep Panorama / Continuous Advance Priority AE / Movie (P/A/S/M) / Programmed AE / Aperture priority / Shutter-speed priority / Manual / Memory recall (MR1/2/3)
• Exposure Metering System: 1200-zone evaluative metering

Sluiter en bracketing
• Stilstaand beeld: 1/8000 tot 30 sec/Bulb;
• Video: 1/8000 tot 1/4 (1/3 stap), tot 1/60 in AUTO mode (tot 1/30 in Auto slow shutter mode)
• Bracketing: Cont./Bracket: Single, met 1/3EV, 1/2EV, 2/3EV, 1.0EV, 2.0EV, 3.0EV verhoging, 3 /5frames

Media
• Memory Stick PRO Duo / Memory Stick PRO-HG Duo / Memory Stick XC-HG Duo / SD memory card / SDHC memory card (UHS-I compliant) / SDXC memory card (UHS-I compliant)

Afmetingen en gewicht
• Afmetingen: 142,6 mm × 104,2 mm × 80,9 mm
• Gewicht body: Ongeveer 647 gram
• Gewicht met batterij en Memory Stick PRO Duo: Ongeveer 726 gram

Sony a77 II prijs en beschikbaarheid

De Sony α77 II heeft een adviesprijs van 1.200 euro (body) en is beschikbaar vanaf mei 2014. De prijs van de a77 II kit (body + 16-50mm lens) is 1.800 euro.

Bron: Sony