CookiesSony a7S camera met 4K video

8 april 2014 08:57 door Hans Wind

Sony a7S camera met 4K videoDe Sony a7S is voorzien van een nieuw ontwikkelde full-frame 35 mm Exmor CMOS-beeldsensor. Naast de bekende a7 en a7R biedt de a7S van Sony hoge lichtgevoeligheid, weinig ruis en professionele 4K-beeldkwaliteit (QFHD: 3840 × 2160). De Sony a7S is daardoor geschikt voor zowel fotografie als prijsbewuste filmproducties en biedt artistieke mogelijkheden in een compacte behuizing voor een full-frame digitale camera met verwisselbare lenzen.

Dankzij minder pixels, 12,2 effectieve megapixels, op de Full-Frame 35 mm sensoe, is de sterkte van de gevoelige gebieden aanzienlijk verhoogd voor een hoge beeldkwaliteit. In combinatie met de BIONZ-X verwerkingsprocessor is er aanzienlijk minder beeldruis en wordt het effectieve gevoeligheidsbereik van de a7S vergroot tot ISO 50 – ISO 409.600 in de uitgebreide modus (ISO 200 – 409.600 voor films).

Door deze zeer hoge lichtgevoeligheid en het lage ruisniveau maakt de a7S professionele foto’s, zelfs bij weinig licht wanneer er normaal gesproken een lange belichtingstijd zou moeten worden gebruikt. Dankzij de extreme gevoeligheid van de camera is het mogelijk om haarscherpe foto’s met weinig ruis en videobeelden met kortere sluitertijden te maken. Het grote dynamische bereik is ook zeer geschikt voor scènes met een hoog contrast.

Ultra HD 4k-beeld

Iedere pixel van de 35 mm full-frame sensor (24p en 25p) wordt uitgelezen waardoor de 4K-beelden van de a7S gedetailleerd zijn. De high-speed gegevensstroom wordt verfijnd door de BIONZ X-processor. Hierdoor kan de a7S video met 4K-resolutie uitvoeren via de HDMI-connector met 4:2:2 kleursampling, voor opslag op een extern opslagapparaat of weergave op een compatibel beeldscherm.

Omdat iedere pixel van de 35 mm full-frame sensor (24p en 30p) wordt uitgelezen, zijn er merkbaar minder ongewenste vervormingen (moiré) en onregelmatigheden. Full HD-beelden kunnen worden opgeslagen op een geheugenkaart in XAVC S-opnameformaat[5] met een hoge gegevenssnelheid van 50 Mbps.

In de APS-C cropmodus ondersteunt de Sony a7S opnamen met hoge framesnelheid van 120 fps (of 100 fps) met HD-ready-resolutie (1280 x 720 pixels). De 120 fps kunnen worden afgespeeld met een afspeelsnelheid van 24 beelden per seconde voor een 5x slowmotion-effect.

Specialistische functies

De camera biedt ook andere specialistische functies voor professionele videografen zoals Picture Profile voor brede visuele expressie en S-Log2 gamma. Tijdcode/user bit-functies maken een professionele bewerkingsworkflow mogelijk en de optionele microfoonset met XLR-adapter ondersteunt hoogwaardige audio-opnamen.

Zoals bekend van de Sony a7R, is de snelle en nauwkeurige intelligente AF verder verbeterd om maximaal te profiteren van de uitzonderlijke prestaties van deze nieuwe camera bij weinig omgevingslicht tot EV-4. Andere functies bekend bij a7-gebruikers omvatten een XGA OLED Tru-Finder met hoog contrast, Wi-Fi-/NFC- One Touch connectiviteit en compatibiliteit met het steeds groter wordende aanbod aan downloadbare camera-apps van PlayMemories.

Het assortiment α-lenzen groeit. Momenteel wordt er een nieuwe gemotoriseerde full-frame zoomlens met E-vatting (28-135mm, F4) ontwikkeld die zeer gewenst zal zijn voor kwaliteitsbewuste filmmakers. Daarnaast werkt Sony samen met andere partijen om een 4K-videoworkflow van professionele kwaliteit te ondersteunen. Een nieuwe XLR-microfoon adapterset voor directe bevestiging is ook in ontwikkeling.

Bron: Sony