CookiesSony Alpha 99 camera met Full Frame sensor

12 september 2012 09:38 door Hans Wind

Sony Alpha 99 camera met Full Frame sensorDe nieuwe Sony Alpha 99 of SLT-A99 is de opvolger van de Alpha 900 reflexcamera en het is de eerste zogenaamde ‘Translucent Mirror’-camera van Sony met een fullframe 35 mm beeldsensor. De Alpha 99 is een solide camera die nieuwe mogelijkheden biedt qua beeldvorming, creatieve opties, ergonomie en betrouwbaarheid. Zo voldoet deze aan de strenge eisen van de gevorderde amateur en professionele fotografen.

De Alpha 99 combineert de recent ontwikkelde fullframe Exmor CMOS-sensor met 24,3 effectieve megapixels met een BIONZ beeldverwerkingsprocessor. Deze krachtige sensor/processorcombinatie garandeert goede beeldvormingsprestaties voor zowel foto- als HD video-opnames.

De eigenschappen van de fullframesensor wordt geoptimaliseerd met een nieuw ontwikkelde multisegment optische ‘low pass’-filter. Samen met een nieuwe LSI verwerkt de BIONZ-processor grote hoeveelheden beeldsignaalgegevens van de Exmor CMOS-sensor tegen zeer hoge snelheden. En daar komt nog een krachtig nieuw algoritme voor gebiedsspecifieke ruisonderdrukking bij, wat uiteindelijk resulteert in 14-bits RAW-output, met een ruime gradatie en nauwelijks ruis.

De nieuwe BIONZ-processor verbetert het gevoeligheidsbereik (in de ‘uitgebreide gevoeligheid’-modus) van ISO 50 tot een maximum van ISO 25600 – een bereik van 9 stops. Dankzij dit verwerkingsvermogen kan de Alpha 99 bovendien een hele reeks beelden in volledige resolutie vastleggen tegen een snelheid van 6 frames per seconde, of 10 fps in de telezoom hogesnelheidsopnamemodus.

a99 achterkantVoor het eerst wordt het AF-systeem bestaande uit 19 punten met 11 kruissensoren aangevuld met een AF-sensor voor meerpunts brandpuntsvlak fasedetectie. Deze aanvullende AFsensor met maar liefst 102 AF-punten bedekt de beeldsensor. Dankzij de ‘Translucent Mirror’-technologie laat dit Dual AF-systeem een ultrasnelle en accurate automatische scherpstelling toe, waarbij zelfs de scherpstellingsfocus behouden blijft als het onderwerp het 19-punts AF-kader verlaat.

De Alpha 99 bezit ook een geavanceerde AF-D continue autofocusmodus die bijzonder efficiënt is bij bewegende objecten. Het 19-punts AF-systeem levert betrouwbare informatie over de dieptescherpstelling, gecombineerd met de 102-punts AF-sensor weet hij moeiteloos om te gaan met onderwerpen die het brandpuntsvlak doorkruisen. De nieuwe AF-D-modus wordt vanaf de introductie ondersteund bij de volgende objectieven: SAL2470Z, SAL2875, SAL50F14, SAL300F28G2, SAL70400G en SAL500F4G. Via nieuwe firmware-updates worden in de toekomst nog meer objectieven ondersteund.

Gebruikers kunnen zelf het bereik van het AF-systeem instellen. Deze intelligente functie verbetert de bediening bijvoorbeeld wanneer de gebruiker door een hek wil scherpstellen op sportscènes op grotere afstand.

a99 voor video- en filmmakers

De Alpha 99 erft het ‘bioscoop-DNA’ afkomstig uit de door Sony al ontwikkelde professionele filmcamera’s en camcorders. Het vermogen en de gevoeligheid van de fullframesensor worden aangevuld met geavanceerde functies die geoptimaliseerd zijn voor professionele videoproductie. De Alpha 99 ondersteunt de professionele filmmaker door een fullframe Full HD 50p/25p (schakelbaar naar 60p/24p) video-opnamefunctie aan te bieden die voldoet aan de AVCHDspecificaties versie 2.0. Net als bij de Alpha 77 omvat ook deze camera een Full-time Continuous AF Movie-modus waarmee bewegende objecten vloeiend en non-stop zijn te volgen. Andere verbeteringen met het oog op filmopnames zijn de realtime Full HD video-output via HDMI, alsook de continu ‘dual-card’ opnamemogelijkheid waarbij beide mediaslots van de camera gebruikt worden.

Een geruisloze multi-controller vooraan op de body. Deze laat toe om snel en geruisloos diverse instellingen aan te passen, zoals belichtingscompensatie, ISO-gevoeligheid en metingmethode, de sluitertijd, het diafragma en de 3 geluidsopnameniveaus. In de nieuwe VG-C99AM verticale handgreep passen tot twee batterijen (en één in de body) waardoor de gebruiksduur wordt verdrievoudigd. Het is zelfs mogelijk om ‘on the fly’ de batterij te vervangen zonder de filmopname te onderbreken.

Naast een weergave van het geluidsniveau en de mogelijkheid om de geluidsopnameniveaus aan te passen, is er nu ook een hoofdtelefoonaansluiting zodat de opnames goed zijn te
volgen. De optionele XLR-K1M adapterkit voegt een mono richtmicrofoon van hoge kwaliteit en professionele XLR-aansluitingen toe voor een betrouwbare geluidsopname.
Gebruikscomfort zonder compromissen Via de XGA OLED Tru-Finder krijg je een gedetailleerd zicht op het onderwerp, met 100 procent framedekking in een uitzonderlijke helderheid, contrast en resolutie.

De beeldhoek wordt automatisch geconverteerd voor de opname en weergave van het beeld zowel in de zoeker als op het scherm, ongeacht of je een DT-objectief – geoptimaliseerd voor camera’s met een APS-C-sensor – of een fullframe objectief gebruikt.

Naast de Tru-Finder biedt deze camera ook een in drie richtingen kantelbaar XtraFine LCDscherm met 1.229.000 pixels (VGA-equivalent) met WhiteMagic-technologie, om de helderheid van het scherm bij buitenopnames te optimaliseren.

Ondanks de genoemde kenmerken is de Alpha 99 volgens Sony toch de lichtste digitale 35 mm fullframecamera met verwisselbare objectieven. Zijn beperkte gewicht van nauwelijks 733 g (zonder objectief en batterij) werd mogelijk dankzij de ‘Translucent Mirror’-technologie, terwijl de stevige magnesiumlegering van de behuizing bijdraagt tot zijn solide en tevens lichte design.

Weerbestendige dichtingen beschermen het toestel tegen stof en vocht, terwijl de bedieningselementen en knoppen verstevigd zijn om jarenlang elke opdracht te kunnen uitvoeren. De levensduur en betrouwbaarheid van de camera worden nog eens benadrukt door een nieuw sluiterblok, dat gedurende ongeveer 200.000 cycli is getest.
Ook de ergonomie van de camera is onder handen genomen. Bij de verbeteringen hoort onder andere een nieuw ontwikkelde greep en verschillende vormen schakelaars en knoppen zodat het toestel intuïtief met de vingertoppen is te bedienen. Verder is er ook een nieuwe vergrendeling voor de belichtingsmodusknop, die voorkomt dat er ongewild aan de knop wordt gedraaid.

Na dienst te hebben gedaan bij de Alpha700 en Alpha900 is de Quick Navi Pro-interface ook toegevoegd, zodat je snel met één hand toegang krijgt tot de opnameparameters.
Voor een betere studioworkflow werd de bediening op afstand via pc voorzien. Enkele van de ondersteunde functies zijn het overschakelen tussen foto- en filmopname en de automatische overdracht van foto’s van de camera naar een pc.

Nieuw objectief en accessoires

De nieuwe 300 mm F2.8 G SSM II (SAL300F28G2) lens is een supertelefoto-objectief dat werd ontworpen voor veeleisende sport- en natuuropnames, en biedt ten opzichte van het vorige model niet alleen een sterk verbeterd optisch ontwerp, maar ook een groter gebruikscomfort. De door Sony ontwikkelde Nano AR Coating op het objectief verzekert minder schittering en beeldschaduwen, een verbeterd contrast met zuiver zwarte tinten. Het nieuwe LSI besturingscircuit biedt een snellere en accuratere automatische scherpstelling en verbeterde AF-tracking. Dankzij zijn stof- en vochtbestendige design is dit objectief het ideale gereedschap voor buitenopnames onder de slechtste omstandigheden.
Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe Carl Zeiss A-objectief met breed diafragma. De Planar T* 50 mm F1.4 ZA SSM, die geoptimaliseerd wordt voor de 35 mm fullframe beeldsensor van de camera, zal verkrijgbaar zijn in de lente van 2013.

De nieuwe VG-C99AM verticale handgreep, kan in totaal drie batterijen beheren (inclusief de batterij in de body). De stof- en vochtbestendige greep is perfect voor langdurige opnamesessies in in de openlucht of in de studio.

De nieuwste HVL-F60M is een krachtige flitser (GN60, in meter volgens ISO 100) met een ingebouwde led-lamp en kan gebruikt worden voor foto- en filmopnames. Enkele intelligente functies zijn onder andere de draadloze controle voor meerdere flitsers en Sony’s unieke Quick Shift Bounce-instelling, en de Quick Navi-bediening van de flitser. De stof- en vochtbestendige HVL-F60M wordt geleverd met een terugslagadapter voor de flitser en een kleurenconversiefilter voor gebruik met led-licht. Deze HVL-F60M is ideaal voor de Alpha 99 en is voor andere camera’s uitgerust met de nieuwe Multi Interface Shoe maar kan via de meegeleverde ADP-AMA-adapter ook gebruikt worden met camera’s met een Auto-lock Accessory Shoe.

De HVL-RL1 ringflitser, die compatibel is met objectieven met een diameter van 49 mm en 55 mm, biedt een uitermate effectieve led-verlichting voor kleine onderwerpen, lees macro-opnames. Het uitgaand vermogen (ca. 700 lx/0,3 m) heeft ongeveer viermaal de helderheid dan het voorgaande model. Deze kan stapsgewijs worden ingesteld voor een accurate controle van heteffect. Verder kan er ook geschakeld worden tussen een volledige ringverlichting, zonder schaduweffecten. Of een halve ringverlichting om net wel die schaduweffecten te creëren. De optionele FA-MA1AM macrolampadapter is vereist wanneer je de ringflitser gebruikt met de SAL30M28 of SAL50F18 objectieven. De HVL-RL1 is compatibel met de Multi Interface Shoe van de Alpha 99, en kan ook gebruikt worden met camera’s met de Auto-lock Accessory Shoe als je de bijgeleverde ADP-AMA adaptor bevestigt.

De nieuwe XLR-K1M adapterkit voldoet aan de veeleisende audiobehoeften van een filmproductie. Deze kit biedt twee XLR-contacten waarmee de Alpha99 kan worden verbonden met professionele microfoons en mengpanelen. De operationele flexibiliteit wordt gemaximaliseerd door een MIC/LINE-inputselectie en een afzonderlijke instelbaarheid van de twee kanaalniveaus. De adapterkit wordt geleverd met de ECM-XM1 mono richtmicrofoon maar kan ook worden gebruikt met een groot gamma professionele microfoons. Wanneer de XLR-K1M wordt gebruikt met de Alpha 99, is een optionele beugel vereist.

Met de RMT-DSLR2 afstandsbediening kan de ontspanknop voor foto’s en de start/stopknop voor video-opnames draadloos worden bediend. Net als de a99 is ook deze afstandsbediening compatibel met andere Alpha- en NEX-camera’s die uitgerust zijn met een ontvanger voor afstandsbediening.

De LCS-BP3 rugzak werd specifiek ontworpen om de alles comfortabel te kunnen meedragen. Dankzij zijn ruime opbergcapaciteit kan je hier de a99 camera in opbergen, inclusief verticale handgreep en telefotozoomobjectief, 3 tot 4 reserve-objectieven, diverse accessoires en een 15,5” notebook.

De ADP-MAA is een nieuwe adapter die toelaat om Multi Interface Shoe-camera’s te gebruiken met accessoires die voorzien zijn van een Auto-lock Accessory Shoe. En ook het omgekeerde is mogelijk met de ADP-AMA adapter, namelijk camera’s met een Auto-lock Accessory Shoe gebruiken met Multi Interface Shoe-accessoires.

De PCK-LM14 schermfolie beschermt het lcd-scherm van de camera tegen stof en krassen. Het wordt geleverd met een afzonderlijke folie voor het bovenste schermpje.
Sony’s nieuwe SDXC UHS-I geheugenkaart, de SF-64UX (64GB) met ultrasnelle interface (UHSI)-compatibiliteit, biedt aanzienlijk hogere overdrachtsnelheden die kunnen oplopen tot 94 MB/s (lezen) en 43 MB/s (schrijven). De SF-64UX is ideaal voor snelle beeldopnames met de Alpha 99, zodat je nooit de perfecte foto mist. Verder is deze geheugenkaart ook ideaal voor snelle gegevensoverdrachten naar de pc, of het nu om zware RAW-beelden of videobestanden gaat. De nieuwe kaarten zijn door Sony onderworpen aan strikte controles, om een hoge betrouwbaarheid en gegevensintegriteit te kunnen garanderen. Verder zijn de nieuwe kaarten ook waterbestendig en kunnen ze gebruikt worden bij verschillende temperaturen. Bovendien zijn fotografen hiermee altijd zeker van hun zaak, want ze weten dat hun foto’s en video’s beschermd worden door Sony’s File Rescue Software, die kan helpen om ongewild gewiste foto’s en video’s terug te halen.

Sony SLT-A99 prijs en beschikbaarheid

De SLT-A99 body kost 2.800 euro en is beschikbaar vanaf november 2012.

Bron: Sony