CookiesSony assortiment biedt meer audio met hoge resolutie

31 maart 2014 08:53 door Hans Wind

Sony assortiment biedt meer audio met hoge resolutieHet Sony assortiment audio met hoge resolutie wordt uitgebreid met AV Home Cinema Receivers, een multi-audiospeler en een Blu-ray Disc speler. Hoge resolutie audio zorgt voor hoogwaardiger en natuurlijker geluid dat beter is dan cd-kwaliteit. Waar bij mp3-bestanden door compressie kostbare details in het originele signaal verloren gaan, behoudt audio met hoge resolutie veel meer gegevens tijdens het omzetten van analoog naar digitaal. Het resultaat is een authentieker geluid dat dichter ligt bij het oorspronkelijke geluid zoals de artiest dat wilde vastleggen.

Sony STR-DN1050 en STR-DN850

Twee nieuwe AV-receivers van Sony bieden uitgebreide functies en zorgen voor hoge resolutie audio en uitgebreide netwerkopties. De geselecteerde componenten en constructie van de Sony STR-DN1050 en STR-DN850 bieden een optimaal geluid.

Het topmodel STR-DN1050 heeft een uiterst stevig chassis dat ongewenste trillingen vermindert door een printplaat van glas en kunsthars. Dit wordt versterkt met hoogwaardige componenten zoals een grote transformator, elektrolytische condensatorblokken met een grote capaciteit.

Het 7.2-kanaals uitgangsvermogen van 165 W van de receiver en superbreedband versterkerschakelingen zorgen voor een heldere weergave van de volledige muziekcollectie. De ingebouwde 4K-upscaler geeft extra details aan videobronnen met lagere resolutie zoals bijvoorbeeld films op Blu-ray Disc. Door de Zone 2-distributie is tegelijkertijd naar audio in verschillende kamers te luisteren en met de intuïtieve visuele interface van de receiver is het eenvoudig de instellingen via het tv-scherm en vereenvoudigde nieuwe afstandsbediening aan te passen.

De Sony STR-DN1050 en STR-DN850 kan werken met hoge resolutie DSD-bestanden en 192-KHz/24-bits (WAV/FLAC)-bestanden. Beide netwerk-receivers kunnen deze audio streamen via het thuisnetwerk, maar de toestellen zijn ook op een smartphone of een USB-station aan te sluiten waar alle favoriete nummers met hoge resolutie op staan. Door de ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth is gemakkelijk draadloos verbinding te maken met andere mobiele apparaten. Bovendien beschikken beide modellen over NFC en one-touch listening (verbinden via enkele aanraking) met Xperia en andere Android-apparaten met NFC en Apple Airplay.

Met de nieuwe afstandsbediening is eenvoudig de collectie van audio-entertainment, waaronder hoge resolutie muziekbestanden, te verkennen. Daarnaast is met de gratis Sony SongPal-app (iOS6 / Android 2.3.3 of hoger) de receiver via de smartphone te bedienen. Zo is eenvoudig te bladeren door de muziek van online services zoals Music Unlimited, Spotify en Deezer.

Sony STR-DH750 en STR-DH550

Het aanbod AV-receivers van Sony is verder uitgebreid met twee instapmodellen voor audio met hoge resolutie. De STR-DH750 levert een 7.2-kanaals uitgangsvermogen van 145 W. De STR-DH550 biedt een 5.2-kanaals thuisbioscoopvullend geluid van 145 W. Beide receivers hebben een 4K-doorvoer voor Ultra HD films, terwijl de STR-DH750 ook nog het gemak biedt van One-touch draadloos verbinden via Bluetooth en NFC.

Sony MAP-S1

Sony MAP-S1De compacte MAP-S1 multi-audiospeler met een versterker van 100 W, een tuner en een cd-speler in een slank, elegant ontwerp past op een muurplank of in een boekenkast. U hoeft alleen nog maar luidsprekers aan te sluiten en u bent klaar voor een hoge resolutie audio-ervaring.

De Sony MAP-S1 speelt naast hoog resolutie geluid ook mp3 en muziek van verschillende andere bronnen en aangesloten audio apparaten af. De HX S-Master-versterker vermindert ruis en vervorming, terwijl DSEE HX de bestaande muziekcollectie, waaronder gecomprimeerde bestanden en cd’s, upscaled naar een kwaliteit die beter is dan die van cd’s.

Stream allerlei muziek via het thuisnetwerk vanaf een pc of internetservices zoals Spotify en Music Unlimited. Sluit een USB-station aan of maak verbinding met uw smartphone via de kabel, Bluetooth of Apple AirPlay. Eén aanraking met het audiosysteem met uw Xperia-telefoon of -tablet met NFC zorgt voor draadloos luisterplezier.

De Sony MAP-S1 kan bijvoorbeeld worden aangesloten op de nieuwe hoge resolutie SS-HW1-speakers. Deze compactspeakers zijn volgens de fabrikant afgestemd om het beste uit hoge resolutie audiobronnen te halen. De woofer van 13 cm heeft een conus van MRC-vezel (Mica Reinforced Cellular) die bijzonder licht maar ook bijzonder stevig is, waardoor ongewenste resonantie en kleuring wordt onderdrukt. De WD-supertweeter (Wide Dispersion) produceert de hoge frequenties.

Sony BDP-S7200

De nieuwste Sony BDP-S7200 Blu-ray Disc-speler heeft de mogelijkheid van hoge resolutie audioweergave. Dit topmodel combineert hoogwaardige beelden met zeer goed geluid, zowel bij films op Blu-Ray als bij online-entertainment services.

De snelle toegang tot online content wordt aangevuld met verbeteringen van de beeld- en geluidskwaliteit. Het is de eerste Blu-ray Disc-speler van Sony die Super Audio CD’s met hoge resolutie geluidsbestanden kan afspelen. Zelfs als naar internetvideo’s of lage resolutie mp3-nummers geluisterd wordt, geeft de digitale geluids-upscaler het geluid een extra dimensie doordat midden en hoge frequenties worden versterkt.

Als Full HD Blu-ray Disc-films via de BDP-S7200 bekeken worden, geeft de 4K-upscaler vier keer meer details dan Full HD op een Ultra HD 4K-tv. Ook de kwaliteit van internetvideo’s wordt verbeterd door de professionele ruisonderdrukking van de zeer snelle Dual Core-processor.

Door de verbeterde Wi-Fi-functie zijn video’s en muziek beter binnen het netwerk te streamen. Via het Sony Entertainment Network krijgen gebruikers toegang tot een wereld aan online entertainment en is rechtstreeks toegang tot films en muziek te krijgen. Blader zo door verschillende online kanalen of bekijk de nieuwste YouTube-video’s. Met screen mirroring via Miracast zijn persoonlijke foto’s, video’s en muziek rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet op een grootbeeld tv-scherm te delen.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe hoge resolutie audioproducten van Sony zijn vanaf mei 2014 in Europa verkrijgbaar.

• De Sony STR-DN1050 kost 650 euro en is leverbaar vanaf mei 2014

• De Sony STR-DN850 kost 500 euro en is leverbaar vanaf mei 2014

• De Sony MAP-S1 kost 800 euro en is leverbaar vanaf mei 2014

• De Sony SS-CS5 kost 200 euro en is leverbaar vanaf mei 2014

• De Sony BDP-S7200 kost 270,- euro en is leverbaar vanaf juni 2014

Bron: Sony