CookiesDe nieuwe Sony Bravia 4K Ultra HD TV lijn voor 2016

11 januari 2016 08:41 door Hans Wind

Sony Bravia Ultra HD 4K TV XD94Een groot deel van de nieuwe Sony 4K Bravia tv-lijn is voorzien van HDR-technologie en daarnaast beschikken een groot aantal televisies over Android TV. Hierdoor is alles dat op een tablet of smartphone zichtbaar is, ook op het grote scherm te bekijken.

Bijna alle nieuwe Sony 4K Bravia tv’s zijn voorzien van HDR-technologie. Dit betekent dat deze modellen een verbeterde beeldkwaliteit bieden bij HDR-compatibel beeldmateriaal. Deze HDR-content verschijnt geleidelijk in de producten van diverse filmaanbieders en bij online streamingdiensten zoals Amazon Video en Netflix.
Videomateriaal dat in HDR is opgenomen, bewerkt en gedistribueerd, biedt een breder scala aan helderheidsniveaus dan Standard Dynamic Range videomateriaal. Door het hogere contrast en gedetailleerde kleurweergave wordt het beeld levensechter.

Naast standaard HDR introduceert Sony een zogenaamde Slim Backlight Drive. De Bravia XD93 TV is als eerste voorzien van deze backlighttechnologie voorzien van X-tended Dynamic Range PRO. Het contrast, de helderheid en het kleurenpalet worden volgens Sony daarmee verder versterkt en dynamischer. Dit zorgt voor een betere beeldweergave bij een tv-toestel dat op het dunste punt slechts 11,8 mm dik is. De XD93-serie is een led-tv met randverlichting en local dimming. X-tended Dynamic Range PRO zorgt volgens de fabrikant voor driemaal hogere helderheid. De 4K Processor X1 zorgt daarnaast voor duizenden kleine beeldaanpassingen per seconden.

Sony introduceert in 2016 het Bravia concept ‘Slice of Living’. Het geometrische ontwerp speelt in op de actuele woontrends. De accenten zijn uitgevoerd in champagne, goud en zilver.

Het ontwerp van de Bravia XD93 wordt geaccentueerd door het egale, vrijwel randvrije scherm. Daarnaast houdt een nieuwe oplossing de kabels en snoeren buiten beeld en kan het toestel op slechts 3,6 cm van de muur hangen dankzij een nieuw wandbevestigingssysteem.

De Bravia SD85 brengt 4K-amusement via een gebogen scherm. Dit is de slankste ‘curved’ 4K Bravia tot nu toe.

Via Google Play heeft de gebruiker toegang tot een scala Android apps, games en amusement op het grote scherm. Tevens kan via Google Cast de content vanaf een mobiel apparaat op het grote tv-scherm bekeken worden. Door te klikken op het ‘Cast’-pictogram in bijvoorbeeld Uitzending Gemist, YouTube of één van de honderden compatibele apps, wordt de content automatisch van een Android/iOS-toestel naar de Bravia tv gestuurd. Het mobiele apparaat is vervolgens weer normaal te gebruiken voor andere toepassingen.

Voice Search maakt nu deel uit van de hoofdafstandsbediening. Door op de ‘Voice’-knop te drukken kan de gebruiker allerlei commando’s geven aan de tv. Bijvoorbeeld om een film, tv-programma, weersvoorspellingen of andere internetcontent te zoeken. Daarnaast kan via deze functie van zender of input gewisseld worden.

Beschikbaarheid

De nieuwe Sony Bravia 4K Ultra HD televisies zijn in de Benelux verkrijgbaar vanaf het voorjaar van 2016. Prijzen zijn nog niet bekend.

Bron: Sony