CookiesSony Bravia Theatre Sync in de praktijk

12 november 2007 13:05 door Hans Wind

Sony Bravia Theatre Sync in de praktijkZo langzamerhand ligt in heel wat woonkamers een flink stapeltje afstandbedieningen: voor de HDTV, de geluidsinstallatie, een HD DVD of Blu-ray speler en de HD TV- of digitale TV decoder om er zo maar eens een aantal te noemen.

Bij een combinatie van apparatuur van verschillende merken is het formaat en de indeling van die afstandbedieningen ook vaak nog eens flink verschillend waardoor een onoverzichtelijke en weinig gebruiksvriendelijke situatie ontstaat.

Met de komst van HDMI hebben veel fabrikanten van audiovisuele apparatuur de nieuwe standaard aangegrepen om de bediening van gekoppelde apparaten eenvoudiger te maken. Binnen de HDMI standaard wordt het herkennen van aangesloten apparaten en het doorgeven van bedieningssignalen (in tweerichtingen) via HDMI aangeduid als CEC (Consumer Electronics Control). Op deze wijze kunnen tot 10 apparaten met elkaar communiceren. Verschillende fabrikanten hebben hun eigen naam bedacht voor dergelijke functionaliteit wat de overzichtelijkheid niet altijd ten goede komt. Zo spreekt bijvoorbeeld Panasonic over VIERA Link, Samsung over Anynet+, Toshiba over CE-Link, LG over Simplink en Sony over BRAVIA Theatre Sync. Dat laatstgenoemde systeem nemen we in deze test eens nader onder de loep.

Om eens een beeld te vormen over het gebruik van HDMI gekoppelde apparaten kijken we in deze praktijk test naar de Sony KDL-32D3000 LCD HDTV in combinatie met het Sony DAV-IS10 Home Theatre systeem en een Sony PS3.

Sony KDL-32D3000
Als eerste halen we de 32D3000 HDTV uit de doos en en sluiten hem aan op het lichtnet en de Kabel-TV aansluiting voor Multikabel. De analoge zenders worden snel gevonden en correct gesorteerd en de TV is klaar voor gebruik. Voor analoog signaal verschijnt er een goed beeld met behoorlijk geluid.

Bij het bladeren door de menu’s valt wel op dat een deel in hoge resolutie met transparantie is uitgevoerd terwijl sommige delen duidelijk een lagere resolutie hebben en er wat rafeliger uit zien. De menu structuur is logisch ingedeeld waardoor de weg naar de verschillende functies snel gevonden wordt. Helaas wordt geen HDMI of audio kabel meegeleverd.


Sony DAV-IS10 afstandbedieningSony DAV-IS10
Nu is het de beurt aan het Home Theater systeem en bij het opzetten valt het op dat de speakertjes nog kleiner zijn dan we vanaf de foto hadden ingeschat. De 5 kleine speakers (3 voor en 2 achter) zitten al netjes gemonteerd aan lange draden met stekkertje die voorzien zijn van een kleurcode. Aan de Home Theater kant zijn duidelijke gekleurde aansluitingen aangebracht voor aansluiting van de luidsprekertjes op de gecombineerde lage- en middentonen kast. Het was overigens helemaal mooi geweest wanneer de achterste speakers draadloos waren geweest. De DVD speler van de DAV-IS10 heeft fraaie upscaling aan boord en het geluid van deze set is wonderbaarlijk goed wanneer we het formaat van de mini luidsprekers in aanmerking nemen.
De DAV-IS10 komt met een royale, duidelijke en overzichtelijke afstandbediening die is afgestemd op gebruik voor de DAV-IS10 en voor een HDTV via BRAVIA Theatre Sync.

Sony BRAVIA Theatre Sync
BRAVIA Theatre Sync is terug te vinden op een groot aantal BRAVIA LCD series, Home Theatre Systems, Home Video en receivers (STR modellen). Hiermee is het mogelijk om met een druk op de knop tegelijkertijd het beeld, geluid en menu functies te bedienen van alle toestellen.

Het koppelen van de HDTV en de DAV-IS10 moet naast HDMI ook nog gebeuren met een standaard of optische audioverbinding om BRAVIA Theatre Sync te gebruiken. Zoals gezegd worden die kabels bij geen van de geteste apparaten meegeleverd.

Na het activeren van HDMI besturing op de DAV-IS10 en de 32D3000 en een update van de apparatuurlijst op deze TV werkte de koppeling onmiddellijk. Met de afstandbediening van de DAV-IS10 kon nu de TV aangezet worden waardoor tegelijk de DAV-IS10 werd gestart en op de juiste TV instelling werd gezet. Wel is er bij het aanzetten wat vertraging voordat het TV geluid via de DAV-IS10 wordt weergegeven maar dat is alleen bij het opstarten. Om het TV geluid op de DAV-IS10 te laten weergeven is het overigens noodzakelijk om naast de HDMI verbinding ook een analoge of digitale audio verbinding tussen TV en home theater te maken.

De DAV-IS10 afstandbediening blijkt prima afgestemd te zijn op het gecombineerde gebruik van de twee apparaten waarbij de specifieke TV functies duidelijk herkenbaar zijn door een oranje aanduiding op of bij de toetsen.

Het is werkelijk een verademing om met één afstandbediening alle functies van de gekoppelde apparaten te kunnen bedienen zonder dat allerlei moeilijke codes in de afstandbediening moeten worden ingevoerd.
Nadat we ook nog eens de Sony PS3 via HDMI aan de HDTV hadden aangesloten bleek ook het geluid van de Playstation 3 keurig te worden doorgegeven aan het Home Theater systeem met werkelijk prachtig beeld en geluid. Overigens moeten we wel opmerken dat de PS3 géén ondersteuning heeft voor Bravia Sync en dat is toch wel merkwaardig te noemen voor een Sony apparaat dat bijna altijd in combinatie met HDTV en thuisbioscoop installaties wordt gebruikt.

Uiteraard konden we het niet nalaten om de ingebouwde digitale kabel ontvanger van de 32D3000 ook even te bekijken. Hoewel deze ontvanger formeel niet door kabelbedrijven wordt ondersteund leverde de tuner een prachtig plaatje op in combinatie met een Alphacrypt Classis CAM (Conditional Access Module). Dit is helemaal een ideale situatie omdat nu de TV, Hometheater en de digitale decoder met een enkele afstandbediening kunnen worden bediend. Maar nogmaals, u heeft geen ondersteuning als u voor deze oplossing kiest en geen garantie dat e.e.a. correct blijft werken. Laten we hopen dat hier snel verandering in komt in het belang van de consument.

Conclusie Sony BRAVIA Theatre Sync
• Koppeling en bediening werkt probleemloos
• De afstandbediening van de DAV-IS10 is prima geschikt om zowel HDTV als DAV-IS10 te bedienen
• Een EPG (Electronische programmagids) knop op de DAV-IS10 afstandbediening zou handig zijn. EPG moet nu worden opgeroepen via het TV menu.
• Jammer dat bij de HDTV en DAV-IS10 geen HDMI en audio kabels wordt meegeleverdSony KDL-32D3000 prijs vergelijking

Sony DAV-IS10 prijs vergelijking

Sony PS3 40GB prijs vergelijking