CookiesSony CineAlta 4K-camera’s PMW-F55 en PMW-F5

30 oktober 2012 17:16 door Hans Wind

Sony CineAlta 4K-camera's PMW-F55 en PMW-F5De nieuwe Sony PMW-F55 en PMW-F5 CineAlta 4K-camera’s vullen volgens de fabrikant een gat op tussen haar huidige camera’s voor opnames met een grote sensor: de camcorder PMW-F3 en de F65 (een CineAlta Premium 4K-camera). Hierdoor kunnen film- en tv-makers beschikken over nieuwe apparatuur voor opname en productie in HD, 2K of 4K.

De nieuwe camera’s hebben een modulaire en compacte vormgeving voor een gemakkelijke configuratie. Daarnaast zijn ze uitgerust met een nieuw type 4K Super 35 mm-beeldsensor met een resolutie van 4096 x 2160 (in totaal 11,6 miljoen pixels).

De F65 met zijn 20 megapixels blijft het vlaggenschip van Sony’s camerafamilie met grote sensor. De met een 8K-sensor uitgeruste F65 blijft zich ontwikkelen met nieuwe functies die zijn ontworpen voor de meest veeleisende high-end-toepassingen voor het vastleggen van beelden. Bij deze functies gaat het onder meer om een nieuwe modus met een hoge framesnelheid voor 4K-opname in RAW-formaat bij 120P. Dit levert verbluffende 4K-beelden op met extreem vloeiende slowmotion mogelijkheden en het vastleggen van beelden met de SR-codec bij 12 bits.

Sony PMW-F55Sony PMW-F55 en PMW-F5

De nieuwe CineAlta 4K-camera’s PMW-F55 en PMW-F5 leveren uitgebreide creatieve mogelijkheden voor productie in HD/2K/QFHD/4K (PMW-F55) en 2K/HD (PMW-F5). Beide modellen bieden multi-codecondersteuning met Sony’s nieuwe XAVC MPEG-4 AVC/H.264-formaat, de SR-codec (MPEG4 SStP) en de High Definition XDCAM 50 Mbps 4:2:2-codec, inmiddels norm in de branche. Opname in de camera vindt plaats op Sony’s nieuwe SxS-media, SxS PRO+ (Plus ). Deze media kunnen worden gebruikt voor het opnemen van XAVC in HD High Frame Rate en in 4K tot 60 fps (in de PMW- F55) en XAVC HD High Frame Rate in de PMW- F5.

Naast de opnamemogelijkheid ‘on-board’ op SxS PRO+ kunnen de PMW-F55 en de PMW-F5 ook worden aangesloten op de nieuwe AXS-R5 RAW-recorder. Slowmotion beelden met een framesnelheid tot 240 fps (PMW- F55) en 120 fps (PMW- F5) kunnen worden opgenomen als 4K RAW-bestanden op het recentelijk ontwikkelde AXS-geheugen.

De PMW-F55 is uitgerust met een sluiter systeem, waarmee het rolling-shutter- en flash-bandeffect tot het verleden behoren, en heeft een breder kleurenspectrum voor een uitzonderlijke weergave van kleuren. De camera’s onderscheiden zich verder door een grote belichtingsspeelruimte (14 stops), een hoge gevoeligheid en een minimale ruis.

Nieuwe monitoringmogelijkheden

De PMW-F55 kan worden aangesloten op de nieuwe 4K 30-inch LCD-monitor PVM-X300. Hierbij wordt gebruikgemaakt van 3G-SDI-interfaces voor het beoordelen van beelden met een resolutie van 4096×2160 bij 60p en kunnen bovendien XAVC 4K-beelden worden opgenomen en weergegeven. Daarnaast is het mogelijk de camera rechtstreeks aan te sluiten op de 84-inch BRAVIA 4K LED-TV voor het bekijken van de 4K 60P-beelden van de camera in groot formaat (bij een herschaalde horizontale resolutie van 3860 pixels).

PL-lenssysteem: de tweede generatie

Met de camera’s PMW-F55 en PMW-F5 doet Sony er opnieuw alles aan om de meest flexibele lensmogelijkheden te bieden. Dankzij een PL-vatting kunnen gebruikers kiezen voor filmtechnische lenzen van leveranciers als Angénieux, ARRI, Canon, Carl Zeiss, Cooke, FUJIFILM en Leica.

Sony introduceert bovendien een tweede generatie van zijn lenzen met PL-vatting. Elk van deze lenzen is officieel geschikt voor 4K-opnames en is ontworpen om geometrische vervorming, vignetting en breathing tot een minimum te beperken. Een 9-bladig diafragma levert fraaie bokeh en de scherpstelringen draaien over een hoek van 240°. De nieuwe serie lenzen omvat brandpuntsafstanden van 20, 25, 35, 50, 85 en 135 mm. Voor gemakkelijk wisselen van lenzen heeft elke lens dezelfde lensopening T2.0, dezelfde buitendiameter, diameter voor mattebox en opzetlocaties voor follow focus en lensopening. Alle hebben dezelfde hoogte, met uitzondering van de 135 mm-lens.

Filmers kunnen lenzen voor stilstaande beelden gebruiken door de meegeleverde PL-vattingsadapter te verwijderen, waarbij de oorspronkelijke FZ-vatting tevoorschijn komt. Zo wordt het gemakkelijk in de handel verkrijgbare adapters te plaatsen voor lenzen van derden, waaronder Canon EF-, Canon FD-, Nikon DX-, Nikon G-, Leica M- en zelfs 2/3-inch B4-lenzen. Een derde mogelijkheid is het gebruik van Sony-lenzen met FZ-vatting en met autofocus-motorzoom (model SCL-Z18X140.)

Viewfinders

Door gebruik te maken van een nieuwe digitale interface kunnen gebruikers van de PMW-F5 en PMW-F55 profiteren van een nieuwe serie OLED- en LCD-viewfinders van hoge kwaliteit. De OLED-viewfinder DVF-EL100 meet 0,7 inch, heeft een HD-resolutie van 1280 x 720 en biedt een uitmuntende helderheid, dito contrast en responstijd. De 3,5-inch LCD-viewfinder DVF-L350 biedt 10 keer het contrast van eerdere LCD-viewfinders van Sony en is voorzien van een opklapbaar oculair voor directe monitoring. Een derde mogelijkheid is de full HD-DVF-L700. Deze compacte LCD-viewfinder van 7 inch maakt een hoge resolutie mogelijk bij het maken van opnames in 2K en 4K met pixel-pixel vertegenwoordiging van HD-beelden van 1920 x 1080.

Nieuw RAW-opnamesysteem

Sony onthult ook het AXSM™ Access Memory System voor opname in 2K/4K RAW-formaat op basis van Sony’s unieke opnametechnologie. Optimaal geschikt voor dit nieuwe platform is de AXSM-geheugenkaart (capaciteit 512 GB, model AXS-512S24) die gebruik maakt van het generieke bestandssysteem exFAT. Gebruikers kunnen 4K RAW-gegevens opnemen met een framesnelheid tot 60 fps en 2K RAW tot 240 fps, met een continue overdrachtssnelheid van 300 MB/s. PC-vriendelijke bediening is mogelijk door het gebruik van de kaartlezer AXS-CR1, voorzien van USB 3.0 voor supersnelle overdracht van gegevens.

Bovendien kan de nieuwe RAW-recorder AXS-R5 rechtstreeks worden gekoppeld aan de PMW-F5 en PMW-F55. Het resultaat is een uiterst handig en compact opnamesysteem waarmee RAW-bestanden in 2K** en 4K kunnen worden opgenomen.

Nieuwe opnamemedia

De camera’s ondersteunen Sony’s nieuwe, verbeterde versies van de supersnelle SxS PRO-geheugenkaarten: de serie “SxS PRO+(PLUS)” (in capaciteiten van 128 en 64 GB, model SBP-128B en SBP-64B). De kaarten zijn gebaseerd op het formaat dat al lange tijd wordt gebruikt in Sony’s XDCAM EX-camcorders, ondersteunen XAVC 4K- en XAVC HD-opname bij hoge framesnelheid en kunnen direct in de camera worden gestoken.

Nieuwe accu en lader

De camera’s PMW-F5 en PMW-F55 profiteren van Sony’s nieuwe batterypack BP-FL75, dat gebruik maakt van Olivine (lithiumijzerfosfaat) in plaats van conventionele lithium-ionkathoden. Het resultaat is een aanzienlijke toename van het aantal laad-ontlaadcycli vergeleken met voorgaande Sony-accu’s. De Olivine-accu werkt met de snellader BC-L90 van Sony. De nieuwe accu ondersteunt een uitstekende mobiliteit voor opname op de set, laadt immers twee keer zo snel op als gangbare laders bij een maximum van 150 minuten achter elkaar opnemen.

De camera’s PMW-F5 en PMW-F55 zijn ook compatibel met Sony’s accu’s BP-GL95A, GL65A, L80S en L60S, die gebruik maken van de laders BC-L70 en L160.

Schouderstatief

De PMW-F5 en PMW-F55 kunnen worden geleverd met Sony’s nieuwste schouderstatief voor extra stabiliteit en comfort, waardoor de ergonomische eigenschappen met sprongen vooruit gaan, iets waar vooral cinematografen om hebben gevraagd. Het statief is robuust, licht van gewicht en maakt aan beide kanten gebruik van standaardrozetten voor een snelle en gemakkelijke bevestiging van handgrepen en andere accessoires van derden.

Sony PMW-F55 en PMW-F5 prijs en beschikbaarheid

De nieuwe camera’s zijn leverbaar vanaf februari 2013, de adviesprijzen worden in een later stadium bekendgemaakt.

Bron: Sony