CookiesSony Crystal LED Display TV technologie

11 januari 2012 09:53 door Hans Wind

Sony Crystal LED Display TV technologieTerwijl op de CES vele ogen gericht zijn op de OLED schermen van LG en Samsung kwam Sony als complete verrassing met een techniek die zeker ook de moeite waard is om eens nader te bekijken. We spreken dan over de Sony Crystal LED Display technologie.

Sony was in 2007 de eerste partij die OLED techniek voor TV op de markt bracht met de 11 inch XEL-1 en het bedrijf heeft OLED voor TV zeker nog niet afgeschreven en levert in de professionele sector al Trimaster referentie OLED schermen. Toch kiest het bedrijf kennelijk voor een soort twee-sporen beleid.

Simpel gesteld is de essentie van zowel “Crystal LED Display” als OLED technologie het feit dat de pixels of subpixels zelf licht uitstralen (self-emitting) en ook volledig uitgeschakeld kunnen worden.
Deze aansturing op pixelniveau zorgt voor een enorme helderheid met zeer verzadigde kleuren met behoud van volledige zwartwaarden. Daarnaast zijn deze LEDs veel sneller aan en uit te schakelen dan de huidige LCD technieken waardoor bewegingsonscherpte of naijlen van het beeld tot het verleden behoort. Ook de kijkhoek met behoud van kleur en contrast is groter dan bij een LCD TV.

Even voor de goede orde. De TV’s die momenteel LED TV’s genoemd worden zijn in feite geen LED TV’s maar LCD televisies met LED achtergrondverlichting. Dat is dus een compleet andere techniek dan die gebruikt wordt in de Crystal LED Display en OLED schermen.

Om een idee te geven van het effect van Crystal LED Display ten opzichte van LCD een paar cijfers, afkomstig van Sony gebaseerd op de huidige Sony technologie status:

• In een lichte omgeving biedt de nieuwe techniek een 3,5 maal hoger contrast

• Het kleuren spectrum wordt met een factor 1,4 vergroot

• De scherm responstijd wordt met een factor 10 verbeterd

Ook wat betreft energiegebruik is de nieuwe Sony techniek interessant aangezien het 55 inch prototype ongeveer 70 Watt verbruikt.

Al met al is de Sony Crystal LED Display technologie naar onze mening zeer de moeite waard om te blijven volgen.