CookiesSony Cyber-shot DSC-RX1 full frame compact camera

12 september 2012 07:52 door Hans Wind

Sony Cyber-shot DSC-RX1 full frame compact cameraDe nieuwe Sony Cyber-shot DSC-RX1 past in de palm van je hand en biedt de creatieve mogelijkheden van een fullframe-sensor. Ondanks zijn gewicht van nauwelijks 482 gram (inclusief batterij en geheugenkaart) bevat deze compacte camera een 35 mm fullframesensor en een F2 vast objectief.

Deze Cyber-shot RX1 is volgens Sony kleiner en lichter dan welke fullframe DSLR dan ook en biedt een beeldkwaliteit die voorheen alleen tot de mogelijkheden behoorde van de dure, professionele reflexcamera’s. De volledig handmatige bedieningsopties zijn aangevuld met een intuïtieve bediening, zodat iedere enthousiaste amateurfotograaf met gemak zijn creatieve visie kan realiseren zonder te moeten inboeten aan draagbaarheid of gebruiksgemak.

Het feit dat deze Cyber-shot RX1 uitgerust is met een 35 mm fullframe Exmor CMOS-sensor is primeur voor de wereld van digitale compacte camera’s. De Cyber-shot RX1 biedt een resolutie van 24,3 effectieve megapixels, wat tweemaal zoveel is als de resolutie van de APS-C sensor zoals bij de zwaardere reflexcamera’s. Deze fullframesensor kan de fijnste beelddetails en de meest subtiele texturen vastleggen. Dit garandeert natuurgetrouwe en diepe kleuren en een ruim dynamisch bereik.

Verder helpt de grote sensor ook om het gevoeligheidsbereik van de camera uit te breiden tot een ruime ISO 100 – 25600. In uitgebreide modus is de gevoeligheid zelfs te verminderen tot ISO 50. Op dezelfde manier kunnen ISO-instellingen tot maximaal 102400 worden bereikt via Multi 2 Frame Noise Reduction. Hierdoor kan de Cyber-shot RX1 vanuit de hand natuurlijke beelden met weinig ruis maken in donkere omstandigheden zonder dat een flitser vereist is.

Sony DSC-RX1 achterkantDe fullframesensor wordt aangevuld met een snel en helder Carl Zeiss Sonnar T-objectief met vaste brandpuntsafstand van 35 mm: een veelzijdige keuze voor portret-, straat- en dagelijkse fotografie. De naam Sonnar, die is afgeleid van het Duitse woord “Sonne” (“zon”), weerspiegelt het vermogen van het objectief om zoveel mogelijk licht op te vangen. Dit hoogwaardig objectief omvat enkele optische elementen die pas onlangs zijn ontworpen, waaronder een Advanced Aspherical (AA) glaselement. Dit draagt bij tot het bijzonder compacte zakformaat van de camera, zonder in te leveren aan optische prestaties.

Het grote F2 maximumdiafragma en het cirkelvormige diafragma met 9 lamellen van het objectief bieden de mogelijkheid om mooie ‘bokeh’-effecten (vervaging) te realiseren. Een Macroschakelring op de objectiefbehuizing zorgt ervoor dat de minimale afstand voor de scherpstelling onmiddellijk wordt verminderd tot nauwelijks 20 cm (vanaf het beeldvlak) voor scherpe close-ups van kleine voorwerpen.

De gegevens van de Exmor CMOS-sensor worden verwerkt door een nieuwe versie van de BIONZ-processor, die opeenvolgende fotoreeksen in volledige resolutie tegen maximaal 5 frames per seconde mogelijk maakt. De BIONZ-processor kan beeldgegevens in 14-bits RAW-formaat genereren, waardoor professionele gebruikers de nodige vrijheid krijgen om bij het ontwikkelen, nabewerken en beheren van hun RAW-bestanden hun persoonlijke creatieve visie uit te kunnen drukken.

De Cyber-shot RX1 biedt verschillende handmatige bedieningsmodi. Dankzij specifieke objectiefringen zijn de scherpstelling en het diafragma met de vingertoppen te bedienen, terwijl een scherpstellingsknop in DSLR-stijl aan de voorkant van de camera het toelaat snel te wisselen tussen de scherpstellingsmodi. De belichtingscompensatie- en modusknoppen bovenaan op de camera zijn ergonomisch geplaatst zodat ze makkelijk te gebruiken zijn, terwijl de aangepaste functie- en AEL-knoppen in de hand passen zodat ze je werkwijze niet verstoren.

De DSC-RX1 beschikt over de Quick Navi-modus die een snelle en intuïtieve aanpassing van de camera-instellingen mogelijk maakt en is daarmee een handig hulpmiddel voor gebruikers van de optionele beeldzoeker. Daarnaast beschikt de camera over een Memory Recall (MR)-modus. Hiermee zijn tot drie reeksen camera-instellingen op te slaan om indien nodig meteen te kunnen resetten.

Andere handige functies zijn onder andere een MF Assist-functie die een deel van het beeld vergroot, zodat de fijne scherpstelling eenvoudig is aan te passen. En ook een professionele Peaking-functie die scherp ingestelde zones van het beeld benadrukt op het scherm.

Als optie is de FDA-EV1MK elektronische beeldzoekerkit te monteren, die een nog grotere handmatige scherpstellingsprecisie mogelijk maakt.

Dankzij de ‘By Pixel Super Resolution’-technologie kan het beeldformaat vergroot worden zonder in te boeten aan het aantal pixels, terwijl zo toch een veel betere kwaliteit wordt gerealiseerd dan met een conventionele digitale zoom. Verder is er ook een Smart Teleconverter-functie die een centraal gedeelte van de beeldsensor bijsnijdt, waardoor de effectieve vergroting toeneemt met 1.4x of 2x. Dankzij het bijzonder grote aantal pixels van de fullframesensor blijven zelfs zoom- en bijgesneden beelden uitermate gedetailleerd bij vergroting tot grote afdrukformaten.

Naast perfecte foto’s kan de Cyber-shot RX1 ook kwalitatief Full HD filmmateriaal met weinig ruis vastleggen tegen verschillende framesnelheden van 50p/60p of 25p/24p. 24p-opname zorgt voor een uitstekend filmmateriaal. Zelfs bij weinig licht (zoals in de schemering) zijn bijzonder mooie buitenopnames te maken. En er zijn ook de PASM-belichtingsmodi om fotografen absolute creatieve flexibiliteit te bieden tijdens hun video-opnames.

Fotografen met artistieke ambities kunnen hun beelden bewerken dankzij een aanbod van 13 Creative Styles, alsook een grote hoeveelheid Picture Effect-behandelingen waarvoor geen pc meer nodig is.

Nog meer mogelijkheden voor je compositie krijg je dankzij enkele opnamemodi waaronder Auto HDR en D-Range Optimiser, Bracket Shooting (belichting, DRO of witbalans) en Auto HDR. Er is ook een digitale waterpas die de pitch en roll van de camera weergeeft op het lcd-scherm, zodat je landschaps- en architecturale foto’s steeds recht en gelijkmatig zijn. De opnamemogelijkheden voor foto’s en video’s zijn uitgebreid met de Multi Interface Shoe, waarmee je een toenemend aantal accessoires kunt gebruiken. Enkele opties zijn een krachtige flitser, een elektronische en optische beeldzoeker, en een clip-on lcd-scherm. Ook verkrijgbaar zijn een kwalitatief hoogstaand etui, een objectiefkap en een duimgreep om veilig en aangenaam te werken.

De Cyber-shot RX1 wordt geleverd inclusief vooraf geïnstalleerde PlayMemories Home (Lite Edition)-software, waarmee je vlot beeldbestanden kunt overzetten naar een pc om ze te beheren, te bewerken en af te drukken. In de volledige versie van PlayMemories Home, die verkrijgbaar is als gratis download, is ook filmbewerking en op schijf branden toegevoegd. Verder is ook PlayMemories Studio verkrijgbaar als gratis download. Hiermee zijn foto’s en video’s op je PlayStation 3 te bewerken.

Sony DSC-RX1 prijs en beschikbaarheid

De Sony DSC-RX1 kost 3.100 euro en is beschikbaar vanaf medio november.

Bron: Sony