CookiesSony Cyber-shot RX1R fullframe compactcamera

27 juni 2013 08:55 door Hans Wind

Sony Cyber-shot RX1R fullframe compactcameraDe Sony Cyber-shot RX1R is een nieuwe fullframe compactcamera met 24,3 megapixels en een Carl Zeiss Sonnar T F2-objectief. Het is de opvolger van de Sony Cyber-shot RX1 fullframe compactcamera en de ‘R’ in de naam duidt op een verdere verbetering van de resolutie.

Net als veel DSLR-camera’s is de eerste generatie Cyber-shot RX1 uitgerust met een optisch lowpassfilter (OLPF) voor de sensor, om ongewenste moiré- en kleureffecten tegen te gaan. Bij de RX1R is dit filter verwijderd. Zo komen ook de fijnste details haarscherp en zonder verstrooing in beeld. Om de afwezigheid van de OLPF te compenseren zijn de verwerkingsfuncties van de camera geoptimaliseerd om de scherpte te behouden zonder de prestaties van het objectief of de sensor te belemmeren (in bepaalde fotografeersituaties kunnen zich moiré- en/of verkleuringeffecten voordoen. De kleurweergaveprestaties zijn gelijk aan die van de RX1).

Het gewicht en de afmetingen blijven gelijk aan die van de RX1, maar de Special Edition RX1R beschikt over extra functies voor veeleisende fotografen.

Extra functies op de Sony RX1R

De compatibiliteit met TRILUMINOS Colour-technologie zorgt volgens Sony voor rijkere, natuurgetrouwere kleurweergave in combinatie met de nieuwe generatie BRAVIA-televisies met TRILUMINOS Display. Videografen kunnen kiezen voor een optionele stereomicrofoon voor Full HD-films met gelijkwaardige soundtracks.

De Cyber-shot DSC-RX1 is in september 2012 geïntroduceerd als eerste compactcamera met een vaste lens en een 35mm-grootformaatsensor van 24.3 effectieve megapixel.

Sony Cyber-shot RX1R prijs en beschikbaarheid

De Sony DSC-RX1R kost 3.100 euro en is vanaf half juli 2013 verkrijgbaar.

Bron: Sony