CookiesSony Cyber-shot serie vernieuwd

28 februari 2012 19:00 door Hans Wind

Sony Cyber-shot serie vernieuwdDe nieuwste Sony Cyber-shot digitale camera’s beschikken over extra zoomkracht voor foto’s vol details. En voor mooie close-ups is het niet meer nodig om grote, en zware camera’s mee te dragen.

De nieuwste Cyber-shots zijn:

• DSC-HX20V (afgebeeld): compact, krachtig en ideaal voor op reis, met 20x optische zoom en Exmor R CMOS-sensor van 18,2 effectieve megapixels
• DSC-WX100: Zeer kleine en lichte camera met 10x optische zoom en Exmor R CMOS-sensor van 18,2 effectieve megapixels
• DSC-HX200V: 30x optische zoom met Exmor R CMOS-sensor van 18,2 effectieve megapixels en handmatige instellingen
• DSC-TX20: water-, vorst-, stof- en schokbestendig met Exmor R CMOS-sensor van 16,2 effectieve megapixels
• DSC-W690: slank en gebruiksvriendelijk met 10x optische zoom en 16,1 megapixels
• DSC-HX10V: 16x optische zoom en Exmor R CMOS-sensor van 18,2 effectieve megapixels
• DSC-H90: 16x optische zoom en 16,1 effectieve megapixels

De Cyber-shots HX20V, WX100 en W690 hebben voor het eerst een ‘Advanced Aspherical’-objectief (AA), dat het zoombereik vergroot. Dit terwijl de objectiefbehuizing juist kleiner is geworden. Het optische ontwerp is voorzien van een dun lenselement, zodat de maximale vergroting verhoogd wordt zonder de beeldkwaliteit of optische prestaties te verminderen.
Bij de WX100 leidt dit tot een 10x optisch zoombereik, terwijl deze camera op zijn dunste punt ongeveer 17,5 mm meet.

De ‘By Pixel Super Resolution’-technologie (met uitzondering van de W690 en H90) verdubbelt het optische zoombereik zonder dat, volgens de fabrikant, de beeldkwaliteit of resolutie afneemt. Dit zorgt voor gedetailleerde close-ups – met de max. 60x ‘Clear Image’-zoom op de HX200V – zonder de zichtbare blokkerigheid die de conventionele digitale zoom soms ontsiert.

Naast de zoomprestaties van deze nieuwe camera’s is ook de ‘Optical SteadyShot’-functie verbeterd: voortaan zijn ingezoomde beelden nog stabieler, zowel bij foto’s als bij filmpjes. Door een gyrosensor te combineren met een geoptimaliseerde verwerking, zijn mogelijke trillingen bij iedere scène in de juiste mate effectief te compenseren. Zo krijg je scherpere, ruisvrije foto’s en films, zelfs wanneer de brandpuntsafstand groot is, dus wanneer het trillen van de camera het meeste merkbaar is.

Snelle autofocus bij weinig licht

De ‘Extra High Sensitivity’-technologie2 van de ‘Superior Auto’-modus (met uitzondering van de W690 en H90) verbetert de fotografie prestaties, vooral in omstandigheden wanneer er weinig licht is. De maximale gevoeligheid is verhoogd tot ISO 12800 zodat onder slechte lichtomstandigheden eerder uit de hand te fotograferen is, dus zonder flitser of statief. Dankzij de Exmor R CMOS-sensor en de snelle BIONZ-processor zijn ook de ruisniveaus aanzienlijk teruggebracht, ook in vergelijking met eerdere Cyber-shot-modellen. Dit zorgt voor scherpe foto’s zowel landschappen of interieurfoto’s, ook bij weinig licht.

De opties voor spontane foto-opnames zijn verder uitgebreid dankzij de snelle autofocus die zich bij daglicht in 0,13 seconden tijd vast pint op het te fotograferen onderwerp (behalve voor W690, H90 en TX20). Ook in het halfduister zijn de AF-prestaties verbeterd met 0,20 seconden (voor WX100 bij 3EV; de eigenlijke AF-snelheid is afhankelijk van het model en de opnameomstandigheden). Voortaan zijn dus nog meer speciale momenten vast te leggen, wanneer andere camera’s het moeilijk hebben om te focussen.

Dankzij de ‘Superior Auto’-modus (behalve bij de W690 en H90) kom je praktisch in elke situatie tot een goed resultaat. Gissen of zoeken naar de gewenste instelling is niet meer nodig. De nieuwe Cyber-shot detecteert de actuele scène- en opnameomstandigheden, waarna de belichting en de andere instellingen automatisch worden aangepast om te komen tot de optimale fotoresultaten. Vrij van ruis en met een hoog dynamisch bereik.

Sony DSC-HX20V

De nieuwe serie Cyber-shot digitale camera’s wordt aangevoerd door de compacte en krachtige HX20V. Deze stijlvolle en makkelijk mee te nemen camera is voorzien van opnamefuncties zoals het AA-objectief. De efficiënte Exmor R CMOS-sensor met zijn 18,2 effectieve megapixels is gecombineerd met de nieuwste BIONZ-processor. Door elk deel van het beeld te bewerken om het beste evenwicht tussen ruis en detail te vinden, zorgt de ruisonderdrukkingstechnologie voor natuurlijke beelden. De snelle opnamereactie en vlotte autofocuswerking (ongeveer 0,13 s bij daglicht en 0,21 s bij 3 EV) zijn ideaal voor actiebeelden, vluchtige opnames en close-ups, en helpen om ‘split-second’-opnames vast te leggen.
Andere kenmerken van de HX20V zijn onder andere de 20x optische zoom, AVCHD Full HD 50p video-opname voor vloeiend HD filmmateriaal, artistieke ‘Picture Effect’-modi, 3D-opname en een gps-functie. De handmatige functies zorgen voor creatieve controle, wat gedetailleerde video’s en foto’s in Full HD oplevert.

Verder is er ook nog de Cyber-shot HX10V, een toegankelijk model qua prijs, waarmee veelzijdige opnames worden gemaakt dankzij de 18,2 effectieve megapixels en het 16x optische zoombereik.

Sony DSC-WX100Sony DSC-WX100

Met een “dikte” van nauwelijks 17,5 mm (op het dunste punt) is deze gestileerde Cyber-shot WX100 op dit moment ’s werelds kleinste en lichtste camera met een krachtig 10x optisch zoombereik. Dit is de perfecte reiscamera die een grote hoeveelheid aan opnamemogelijkheden biedt, van groothoekfoto’s tot gedetailleerde close-ups.

Sony DSC-HX200V

Met een 30x optisch zoombereik en een gebruiksvriendelijke handmatige bediening in DSLR-stijl biedt de HX200V de prestaties van een grote camera, gecombineerd met de draagbaarheid van een compact model. Dit model geeft een mooi beeld van de vele Cyber-shot-technologieën zoals Full HD 50p video, Superior Auto, ultrasnelle autofocus, Picture Effect, 3D-opname en snelle autofocus (ongeveer 0,13 s bij daglicht en 0,21 s bij 3 EV).

Sony DSC-TX20

De slanke en stijlvolle TX20 beschikt over moderne Cyber-shot-technologieën en is ideaal voor uiteenlopende activiteiten, of je nu gaat skiën, naar het strand of het zwembad gaat. Dit model is waterbestendig (tot 5 m), stofvrij, vorstbestendig en kan tegen een stootje want deze camera mag zelfs van een hoogte van 1,5 m vallen.

Sony DSC-W690

De DSC-W690 brengt veraf gelegen objecten makkelijk dichtbij dankzij zijn 10x optische zoomobjectief. De verbeterde ‘Optical SteadyShot’-functie biedt nu een verbeterde beeldstabilisatie, zowel voor foto’s als filmpjes. 360 Sweep Panorama laat met één druk op de knop panorama/beelden maken, terwijl iAUTO instaat voor het aanpassen van de camera-instellingen, eenvoudig mooie resultaten te bereiken.

Sony DSC-H90

Met een 16x optisch zoombereik en een groothoek van 24 mm kan de Cyber-shot H90 de meeste opnamesituaties aan, van landschappen tot framevullende close-ups. En ook de creatieve opties zijn uitgebreid met een verbeterde Optical SteadyShot, iAUTO, 360 Sweep Panorama voor 360 graden rondom panoramabeelden en Picture Effect voor een handige directe bewerking van de foto op de camera.

Sony Experience UHS-I 30MBExperience UHS-I 30MB/s SDHC-kaart

De Experience UHS-I 30MB/s SDHC geheugenkaart van Sony is ideaal voor wie zich bezighoudt met snel opeenvolgende opnames, Full HD-video’s en 3D-beeldvorming. Deze is bestand tegen water, Röntgen-stralen op bijvoorbeeld luchthavens, de drukkende hitte in de zomer en vriestemperaturen in de winter.

De Experience-reeks ondersteunt datasnelheden tot 30 MB/s4 en wordt geleverd inclusief gratis download van de File Rescue-software, die het mogelijk maakt om per ongeluk gewiste foto-/videobestanden terug te vinden en te herstellen.

Sony Recycled Plastic

De nieuwe Cyber-shot HX20V is deels vervaardigd met ‘SoRPlas’ (Sony Recycled Plastic), een brandvertragend polycarbonaatplastic dat voor 99% bestaat uit gerecycleerde materialen. SoRPlas vertoont een uitstekende sterkte, evenals de beste hittebestendigheid en duurzaamheid ter wereld.


Prijs en beschikbaarheid Sony Cyber-shot camera’s

• DSC-HX20V 420 Euro eind april 2012
• DSC-HX10 350 Euro april 2012
• DSC-HX200V 500 Euro eind april 2012
• DSC-H90 240 Euro eind april 2012
• DSC-TX20 350 Euro midden mei 2012
• DSC-W690 200 Euro midden mei 2012
• DSC-WX100 250 Euro midden mei 2012

Bron: Sony