CookiesSony lens-style camera Cyber-shot DSC-QX100 en DSC-QX10

7 september 2013 12:00 door Hans Wind

Sony lens-style camera Cyber-shot DSC-QX100 en DSC-QX10De Sony lens-style camera Cyber-shot DSC-QX100 en DSC-QX10 zijn nieuwe producten die de kwaliteit van foto en video opnamen met smartphones drastisch kunnen verbeteren door een goede compactcamera te combineren met het gemak van de smartphone.

Met de nieuwe Sony DSC-QX100 en DSC-QX10 kun je nu gedetailleerde foto’s en HD-video’s maken en delen met je smartphone, de foto’s hebben dezelfde beeldkwaliteit als die van een goede compact camera. De lens-style camera’s zijn zeer geschikt voor de nieuwe Xperia Z1 maar ook voor andere smartphones en ze veranderen deze in een krachtige compactcamera.

Hoewel ze eruitzien als losse objectieven, zijn de DSC-QX100 en DSC-QX10 gewoonweg complete, volwaardige Cyber-shot camera’s maar dan zonder eigen LCD scherm.

De DSC-QX100 en DSC-QX10 kunnen eenvoudig op een smartphone bevestigd worden met de meegeleverde adapter die past op een groot aantal populaire smartphones (breedte 54-75 mm/max. dikte 13 mm).
Sony DSC-QX10Via wifi en nieuwste versie van de Sony’s PlayMemories Mobile App wordt verbinding met je smartphone gemaakt. Voor gebruikers van een NFC-compatibele smartphone is het zelfs nog gemakkelijker, dankzij de eenvoudige One-touch verbinding, die makkelijker dan ooit gemaakt wordt ‘door alleen even aan te raken’, dus zonder ingewikkelde instellingen.

Het scherm van de smartphone fungeert als een real-time viewfinder en met de knoppen bedien je functies als start/stop filmen en de sluiterknop, en pas je de instellingen aan. Gebruik het touchscreen van je smartphone om opnames te bekijken, instellingen aan te passen en opgeslagen materiaal onmiddellijk te delen via je gebruikelijke apps. Je hoeft de telefoon en de camera niet eens aan elkaar te bevestigen. Richt de camera op je onderwerp en druk op de virtuele ontspanknop van je smartphone – ideaal voor het maken van opnames vanuit een hoge hoek of voor zelfportretten, de zogenaamde selfies.

Sony Cyber-shot DSC-QX10

Met een gewicht van 105 gram (inclusief batterij en Memory Stick Micro) heeft de Cyber-shot DSC-QX10 een 18,2 effectieve megapixel Exmor R CMOS-sensor met een Sony G Lens van superieure kwaliteit. Dankzij een 10x optische zoom, kun je er sprekende close-ups mee maken. De ingebouwde Optical SteadyShot zorgt ervoor dat foto’s en video’s die vanuit de hand worden gemaakt scherp zijn en geen beeldruis hebben, zelfs bij weinig licht.

Sony Cyber-shot DSC-QX100

De Cyber-shot DSC-QX100 heeft een 1.0-type Exmor R CMOS-sensor met 20,2 effectieve megapixels. De 1-inch beeldsensor maakt het verschil en geeft mooie sfeervolle beelden met weinig beeldruis, zelfs binnenshuis of bij schemerlicht, waar veel camera’s en telefooncamera’s moeite mee hebben. Je kunt – via het grote touchscreen van je smartphone – eenvoudig opnames kaderen en de camera instellen naar je eigen smaak, zoals het diafragma, de belichtingscompensatie en foto/video-opnamestand. Er zijn volgens Sony veel meer creatieve instellingsmogelijkheden dan je op de camera van je smartphone zult aantreffen. Zo kan je bijvoorbeeld mooie scherpte-diepte opnames maken (‘bokeh’). Alles is onder handbereik dankzij de fysieke knoppen op de camerabody om de zoom en sluiter te bedienen. Dit alles wordt gecombineerd met een Carl Zeiss Vario-Sonnar T objectief met grote diafragmaopening en 3.6x optische zoom met Optical SteadyShot, die ervoor zorgt dat je opnames de kwaliteit hebben die je zou verwachten van een compactcamera uit het betere segment.

De BIONZ-processor in de DSC-QX100 en DSC-QX10 verfijnt het beeld voor natuurlijke foto’s en HD-video’s met de kleinste details. Superior Auto helpt om het beste uit elke scène te halen: deze herkent automatisch tientallen verschillende opname-omstandigheden en zorgt ervoor dat de camera-instellingen daar automatisch op worden aangepast. Als handige extra is de DSC-QX100 verfraaid met een bedieningsring waarmee je handmatig kan scherpstellen en inzoomen, net zoals op een conventionele fotocamera.

Optionele accessoires zijn een flexibele draagtas en een speciale hoes voor de camerabevestiging die perfect passen bij de nieuwste smartphones van Sony Mobile, waaronder de nieuwe Xperia Z1.

Sony Cyber-shot DSC-QX100 en DSC-QX10 prijs en beschikbaarheid

• De Sony DSC-QX10 is vanaf eind september 2013 beschikbaar in zwart of wit en heeft een consumentenadviesprijs van 200 euro.

• De DSC-QX100 is vanaf eind september 2013 beschikbaar in zwart en heeft een consumentenadviesprijs van 450 euro.

Bron: Sony