CookiesSony komt met E-mount NXCAM camcorder

4 december 2010 13:37 door Hans Wind

Sony komt met E-mount NXCAM camcorderSony Professional heeft de ontwikkeling aangekondigd van een nieuw type E-mount 35 mm camcorder. Deze camcorder wordt een van de nieuwe modellen in de NXCAM-serie en is bedoeld voor professionele filmmakers die gebruik willen maken van een Super 35 mm groot formaat CMOS-sensor. Hiermee speelt Sony in op de groeiende markt van instapmodellen voor digitale cinematografie.

Sony Professional is geen onbekende in de markt voor 35 mm digitale cinematografie met de enthousiast ontvangen Cinealta F35 en SRW-9000PL voor high-end productie van digitale films. Daarnaast heeft Sony kortgeleden zijn assortiment in deze categorie aangevuld met de PMW-F3-camera. Met de nieuwe NXCAM HD-camcorder wil Sony zijn positie in het segment voor instapmodellen verder versterken. Het nieuwe model biedt een betaalbare en professionele oplossing voor talloze toepassingen waarbij materiaal van bioscoopkwaliteit wordt verwacht.

Prestaties
De NXCAM HD-camcorder die nu wordt ontwikkeld, is voorzien van een Super 35 mm sensor. Dit is een algemeen gebruikte maat in de filmindustrie die bij uitstek geschikt is voor het maken van speelfilms. Deze nieuwe sensor levert buitengewone prestaties op het gebied van beeldkwaliteit en gevoeligheid, en biedt beheersing van de scherptediepte en flexibiliteit dankzij een scala aan lensopties.

Geschikt voor verschillende lenzen
De verwisselbare E-mount-lens is identiek aan het lenssysteem van de ╬▒-serie dat is gebruikt voor de NEX-3, NEX-3 en NEX-VG10. Dat betekent dat de huidige en toekomstige E-mount-lenzen geschikt zijn voor deze nieuwe camcorder. Door de zeer korte flange back distance (de afstand tussen de lensvatting en het sensoroppervlak) kunnen met behulp van een lensadapter (LA-EA1) bovendien verschillende A-mount-lenzen worden gebruikt. Ook is het mogelijk om met adapters van andere leveranciers een reeks andere lenzen te gebruiken.

AVCHD
Het opnameformaat voor deze nieuwe HD-camcorder wordt AVCHD, een formaat dat breed wordt ondersteund door een groot aantal leveranciers van NLE-software. Daarnaast is dat hetzelfde formaat als van de HXR-NX5E NXCAM-camcorder. Op korte termijn zullen ook 1080p (50p / 25p) opnamemodi worden geïmplementeerd.

De camcorder is naar verwachting in de vroege zomer van 2011 verkrijgbaar voor een richtprijs van 6.000 euro (excl. BTW).

Bron: Sony Professional