CookiesSony F65 professionele 4K videocamera

8 september 2011 14:14 door Hans Wind

Sony F65 professionele 4K videocameraTijdens IBC vindt de Europese lancering plaats van de F65 CineAlta Digital Motion Picture-camera. De kern van de F65-camera is Sony’s nieuwe 8K-sensor die kristalheldere HD-, 2K- en ware 4K-resolutie levert. De F65 heeft uitstekende beeldprestaties die veilig worden weg geschreven op een zeer veilig opnamemedium. De open platform registratie is file based waardoor een echte 4K-workflow mogelijk wordt. Sony wil hiermee alliantiepartners de mogelijkheid geven een F65 op bestanden gebaseerde workflow in hun systemen te integreren. Ook onthult het bedrijf op IBC nieuwe producten binnen de SRMASTER-reeks voor interessante nieuwe mogelijkheden op het gebied van productie.

In de toekomst zal de resolutie nog veel verder gaan dan 4K, naarmate de behoeften van de industrie zich verder ontwikkelen. De toegepaste unieke 8K-beeldsensor, met in totaal 20 megapixels, biedt een hogere beeldkwaliteit dan enig andere camera.
Dit kan dankzij een combinatie van uitstekende resolutie, 14 stops totale belichtingsspeelruimte, ISO800-gevoeligheid en een brede kleurreproductie die bij een IIF-ACES*-workflow past. Met 16-bits RAW-output is de F65 ook de toegangspoort tot een volledige end-to-end master 4K-workflow voor de ultieme beeldkwaliteit.

Andere belangrijke kenmerken zijn:
• Bijzonder veilig opnemen op SRMemory™-media met een SR-R4 SRMASTER™ Dockable Recorder
• 60 minuten RAW-opname op een 1TB SRMemory-kaart bij 24FPS
• Roterend sluiterl om bewegingsartefacten te elimineren. Ingebouwde 4 ND-filter
• Wifi voor afstandbediening vanaf tablet (Android Sony S1 en iPad)
• HD-SDI-output met te raadplegen LUT voor monitoren op de set met focus assist-zoom

F65: krachtige nieuwe functies voor HD-acquisitie

Op IBC laat Sony een nieuwe vaardigheid van de F65/SR-R4 zien; de mogelijkheid om bij het opnemen te schakelen tussen 16-bit lineaire RAW en MPEG-4 SStP-modi. Gebruikers kunnen de camera per project configureren door ofwel 16-bit lineaire RAW te selecteren voor ultieme opnames met hoge snelheid tot 120FPS. Of door MPEG-4 SStP (HDCAM SR native) te selecteren voor uitzonderlijke HD-opnames. MPEG-4 SStP biedt ook volledige compatibiliteit voor kijken, offline en postproductie. Dit gebeurt met behulp van de gratis Sony PC of MAC-viewer of producten die gebruik maken van de Sony SDK (Software Development Kit).

RAW, op bestanden gebaseerde workflow met open platform

Om end-to-end-workflows in 4K mogelijk te maken verschaft Sony SDK’s om fabrikanten van alliantiepartners de mogelijkheid te geven F65 RAW-workflow te integreren in hun uitgebreide reeks hulpmiddelen voor productie en postproductie. De SDK’s geven de gebruiker de mogelijkheid om de vereiste resolutie uit het originele RAW-bestand te onttrekken, bijvoorbeeld HD voor offline en 4K voor de finale postproductie. Belangrijke partners die deze RAW-workflow implementeren zijn onder andere Adobe® Premiere® Pro,
AJA, Apple, ASSIMILATE, Avid’s Media Composer®, Blackmagic Design, Colorfront, Digital Film Tree, FilmLight, Fotokem Nextlab, Image System™,LightIron, Quantel, Sony Vegas™ Pro, The Foundry, The PixelFarm®, YoYotta.

Nieuwe aanvullingen op de SRMASTER™-reeks

De SR-PC4 is ontworpen om op de set opgenomen materiaal te verwerken vanaf SRMemory™-media, SDI-monitoring uit te voeren en dailies te genereren. Er wordt een groot aantal standaard gegevensinterfaces zoals GbE, 10GbE en eSATA verschaft voor eenvoudige integratie.

Ook worden de volledige details van de reeks SRMemory™-kaarten bekend gemaakt. De reeks bestaat uit zes kaarten:
• SR-256S15 met een capaciteit van 256GB en een gegarandeerde schrijfsnelheid van 1,5Gbps
• SR-512S25 en SR-1TS25 met een capaciteit van 512GB & 1TB en een gegarandeerde schrijfsnelheid van 2,5Gbps
• SR-256S55, SR-512S55 en SR-1TS55 met capaciteiten van 256GB, 512GB en 1TB en een gegarandeerde schrijfsnelheid van 5,5Gbps

Alle kaarten hebben een leessnelheid van 5,5Gbps.

De eerste leveringen van de F65/SR-R4 staan gepland voor januari 2012, die van de SR-R1000 en de SRMemory-kaartreeks in oktober 2011.

* IIF-ACES: Image interchange framework, Academy colour encoding specification

Bron: Sony Professional