CookiesSony FDR-AX100E Ultra HD 4K Handycam – compact en licht

7 januari 2014 11:28 door Hans Wind

Sony FDR-AX100E Ultra HD 4K Handycam - compact en lichtDe Sony FDR-AX100 is een nieuwe Ultra HD 4K Handycam geschikt om video in de hoogste resolutie vast te leggen. De compacte behuizing is 75 procent kleiner en 66 procent lichter dan de eerder geïntroduceerde 4K Handycam (FDR-AX1E) maar zit vol technologie van Sony. De Sony AX100 is geschikt voor opnames met één hand.

Dit is de eerste Sony 4K Handycam met een Exmor R CMOS-sensor type 1 (13,2×8,8 mm). Deze sensor is veel groter dan de sensor in normale (consumenten)camcorders. Het resultaat daarvan is bijna professionele 4K Ultra HD-beelden (3.840 x 2.160 pixels) met vier maal meer details dan Full HD en een mooie scherpte-diepte (bokeh-effect).

De 4K-beeldsensor is gecombineerd met Sony’s BIONZ X beeldprocessor met zonespecifieke ruisonderdrukking en detailweergavetechnologie voor optimale resultaten. Samen met de Cinematone Gamma/Colour-functie en progressieve 25p-opname levert dit volgens de fabrikant warme, rijk gekleurde beelden op.

Sony type 1 sensorDe Sony FDR-AX100E is voorzien van een nieuw ontwikkelde Zeiss Vario-Sonnar T-lens met 12x optische zoom, speciaal afgestemd op 4K-opnamekwaliteit. De opname is tot in de hoekjes van het scherm uiterst gedetailleerd dankzij het objectief met 11 groepen en 17 elementen, inclusief AA (Advanced Aspherical)- en ED-lenselementen.

Het objectief werkt optimaal samen met de type 1 sensor, de BIONZ X-beeldverwerker en de Zeiss-lens met 7-schijvendiafragma. Daardoor kun je rekenen op scherpe video- en foto’s, plus de mogelijkheid om professionele scherpte-diepte (bokeh-effecten) te creëren. Optical SteadyShot houdt de beelden stabiel en schokvrij wanneer je vanuit de hand opneemt.

Sony FDR-AX100E Dual Video Recording

Dual Video Recording – nog een primeur voor deze 4K Handycam – stelt de filmer in staat om tegelijk hoogwaardige filmbeelden en onmiddellijk uitwisselbare MP4-bestanden te creëren. Leg films vast in XAVC S (tot 4K/60Mbps of HD/50Mbps) of AVCHD om ze later in de hoogste resolutie te bekijken of te bewerken. Tegelijkertijd wordt een compactere versie in lagere resolutie opgeslagen, in MP4-formaat. Raak na het filmen je NFC-compatibele smartphone of tablet aan om de webvriendelijke MP4-clips vanaf je AX100E over te brengen. De leukste filmpjes kun je dan meteen online delen met je vrienden.

Sony FDR-AX100EVoor nog meer creatieve mogelijkheden is er High Frame Rate Recording, waarmee je een actie vastlegt in maar liefst 120 progressieve frames per seconde[i] in HD-kwaliteit (1280×720). Bekijk deze beelden op je pc in een professionele vloeiende slow motion – net als wanneer op tv die beslissende penalty langzaam in de herhaling wordt overgedaan.

Ultra HD 4K-video’s en -foto’s op je 4K-tv bekijken, is nu simpeler dan ooit: sluit gewoon de meegeleverde HDMI-kabel aan. En als je niet via een 4K-tv kijkt, worden de 4K-beelden automatisch aangepast naar 2K Full HD via Super-Sampled Full HD Playback. De enorme hoeveelheid data in elk 4K-frame wordt ook dan optimaal benut.

Als extraatje kun je het display van de camcorder tijdens 4K-weergave aanraken. De directe omgeving van de aangeraakte zone wordt dan aangepast naar Full HD.

Handige functies

De Handycam Sony FDR-AX100E geeft je alle controle over de 4K-opnames. Beelden kadreren gaat plezieriger dankzij de heldere, contrastrijke OLED Tru-Finder met een grote kijkhoek. Er zijn meerdere filters – Clear, 1/4 filter, 1/16 filter of 1/64 ND (Neutral Density) – waarmee je bepaalt hoeveel licht in het objectief binnenkomt. Zo kun je de sluitertijd en het diafragma perfect afstemmen voor nog meer creatieve mogelijkheden. In combinatie met de grote beeldsensor van de camcorder kun je zo een professionele bokeh-achtergrond (scherpte-diepte) creëren zonder de sluitertijd in te korten – ook buiten, zelfs als de zon schijnt.

Een comfortabel geplaatste lensring kan worden gebruikt om de focus, zoom en belichting met je vingertoppen aan te passen. Videoliefhebbers zullen ook blij zijn met de controleschijf aan de zijkant, waarmee bijvoorbeeld de helderheid kan worden aangepast. Alles is binnen direct handbereik, ook terwijl je door de elektronische zoeker kijkt met het lcd-scherm uitgeschakeld.

My Voice Cancelling is een nieuwe functie waarmee geluidsfrequenties van vlak achter de camera automatisch worden gedempt, terwijl de stem van de hoofdrolspeler volledig wordt vastgelegd. Onbedoeld geluid en opmerkingen komen nu niet meer op de geluidsopname terecht. Alle focus ligt op de spreker zelf.

NFC aanraakverbinding

Via de ingebouwde wifi en NFC maak je verbinding door middel van een simpele aanraking en verstuur je filmclips en foto’s draadloos van de Handycam naar je smartphone of tablet. Download de gratis PlayMemories Mobile App voor je iOS- of Android-toestel om direct van start te gaan.

Dankzij de wifi kun je ook content vanaf je Handycam draadloos op je tv met wifi-verbinding afspelen (DLNA-compatibele tv en wifi-toegang noodzakelijk. Niet compatibel met XAVC S-formaat).

Raak je Handycam aan met je NFC-compatibele mobiele toestel en de Smart Remote Control wordt geactiveerd. Daarmee start en stop je de opnames via je mobieltje. Ideaal voor solo-opnames of groepsscènes waarbij je subtiel deelneemt en niet heen en weer wilt rennen tussen de groep en de camcorder.

Specificaties kunt u vinden op de Sony website.

Sony FDR-AX100E prijs en beschikbaarheid

De Sony FDR-AX100E 4K camcorder is beschikbaar in zwart vanaf april 2014 met een consumentenadviesprijs van 2000 euro

Bron: Sony