CookiesSony FDR-X1000VR 4K Ultra HD Action Cam

9 januari 2015 08:36 door Hans Wind

Sony-FDR-X1000VMet de nieuwe Sony FDR-X1000VR Action Cam is het mogelijk om 4K Ultra HD-beelden vastleggen in een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Bevestig de Action Cam bijvoorbeeld aan je helm registreer levendige, zeer gedetailleerde beelden vast met een vier maal zo hoge resolutie als Full HD.

Met de Sony FDR-X1000VR kun je Full HD-video’s (1080p) opnemen met 120p (120 beelden per seconde) en HD-video’s (720p) met 240p (240 beelden per seconde).

De Sony FDR-X1000VR is volgens de fabrikant ook de eerste Action Cam die opnames met een hoge bitrate in 4K 30p 100/60Mbps kan vastleggen. Deze Action Cam gebruikt daarvoor het XAVC S-formaat, dat ontwikkeld is op basis van het professionele XAVC 4K/HD-formaat.

Sony FDR-X1000V in behuizingNaast de 4K FDR-X1000VR annonceerde Sony ook de Full HD HDR-AS200VR en beide nieuwe Action Cam’s zijn uitgerust met een ultra groothoek van 170°. De Zeiss Tessar ultragroothoeklens biedt een panoramisch perspectief. Verbeterde, geavanceerde SteadyShot (4K-opnamemodus van de FDR-X1000V niet ondersteund) zorgt voor heldere, stabiele beelden – ook terwijl je wandelt of fietst. Deze nieuwe stabilisatie is driemaal zo effectief als bij haar voorgangers (HDR-AZ1, HDR-AS100) met name de correctie van snelle trillingen is praktisch bij luchtopnames waarbij de Action Cam op een drone is vastgezet.

De nieuwe functie Loop Recording van de Sony FDR-X1000VR en de HDR-AS200VR zorgt ervoor dat je bijna nooit meer een onverwacht videomoment misloopt. Net als veel professionele uitzendcamera’s legt de Action Cam continu videobeelden vast op de geheugenbuffer. Druk op de opnameknop wanneer er plotseling iets gebeurt – zoals een onverwachte supergolf – en de camera heeft het begin van de scène al vastgelegd.

Beide action cam’s hebben nu een stereomicrofoon met windruisonderdrukking aan boord.

De nieuwe, ingebouwde Highlight Movie Maker (Smartphone / tablet met PlayMemories Mobile Versie 5.1 vereist) selecteert zelf de beste scènes en stelt een reeks hoogtepunten samen. Daarna kun je meteen de videoresultaten (MP4) vanaf je smartphone te uploaden naar Facebook of YouTube.

Live-View horloge Remote

Via de ingebouwde wifi kun je beide camera’s draadloos koppelen op de nieuwe RM-LVR2 Live-View Remote (horloge/ 4K mode wordt niet ondersteund). Met dit spatwaterdichte polsaccessoire, dat overigens niet is ontworpen voor continue onderdompeling of zware omgevingssituaties, kun je op afstand de opnamehoek wijzigen, de opname starten of stoppen, opgenomen beelden bekijken (zonder geluid) en ongewenste scènes wissen. Je kan vanaf de pols de camera bedienen en je hoeft dus niet meer aan de camera te komen die op je helm of je fietsstuur vastzit. Met deze RM-LVR2 kan je tot maximaal vijf camera’s draadloos bedienen vanaf de pols, inclusief de weergave op het LCD van de verbonden camera’s. Dit geldt niet alleen voor Action Cams maar ook voor Sony’s QX1- en QX30-lens style fotocamera’s. Multi Camera Control zal beschikbaar zijn in de PlayMemories Mobile App versie 5.2 (vrijgave in het voorjaar van 2015). Multi Camera Control is niet beschikbaar voor de HDR-AS15. De HDR-AS30 camerasysteemsoftware moet versie 3.00 of later zijn.

Een uitgebreide reeks accessoires biedt je nog meer mogelijkheden om de grote en kleine avonturen van het leven aan te gaan. De VCT-HSM1 Helmet Side Mount kan gemakkelijk worden aangepast voor de perfecte opnamehoek terwijl je aan het skiën of fietsen bent. De VCT-BDM1 Board Mount zet je camera stevig en veilig vast, of je nu in de sneeuw of in de branding en golven actief bent. De meegeleverde SPK-X1 waterdichte hoes is geschikt voor watersportactiviteiten. Voor onderwateractiviteiten zal de autofocuswerking niet worden ondersteund. Exclusief voor de Sony FDR-X1000VR – houdt de Action Cam waterdicht tot 10m. Wanneer je de standaard hoesopening vervangt door de optionele AKA-DDX1 Dive Door (voor de FDR-X1000VR) kun je de Action Cam tot op diepten van wel 60m gebruiken.

Sony FDR-X1000VR en HDR-AS200VR prijs en beschikbaarheid

Beide action cams zijn beschikbaar vanaf maart 2015.

• De Sony FDRX1000VR heeft een prijs van 550 euro

• De Sony HDRAS200VR heeft een prijs van 400 euro

• De Sony HDRAS200VB heeft een prijs van 450 euro

• De Sony HDRAS200VT heeft een prijs van 450 euro

Bron: Sony