CookiesSony HXR-MC1P HD videocamera introductie

4 december 2008 14:36 door Hans Wind

Sony HXR-MC1P HD videocamera introductieDe nieuwe Sony HXR-MC1P is een nieuwe high-definition compacte point-of-view(POV)-camera. In het ontwerp van de camera is de camerakop van de besturingseenheid gescheiden waardoor het professionele gebruikers meer flexibiliteit biedt.

De camera is geschikt voor het vastleggen van beelden waarbij meer mobiliteit nodig is dan bij het gebruik van traditionele draagbare camera’s of schoudercamera’s. Zoals bij extreme sporten, reality TV, documentaires en bij het filmen van natuur.

Sony HXR-MC1P camera en besturingseenheidDe nieuwe camera heeft een compacte omvang, is lichtgewicht en bezit een hoogwaardige beeldkwaliteit. Deze kenmerken zijn te danken aan het ontwerp en opnameformaat die gelijkwaardig zijn aan die van Sony’s camcorders voor consumenten. De HXR-MC1P kan maximaal zes uur opnemen op een 16GB ‘Memory Stick PRO™ media’ door gebruik te maken van AVCHD-compressie.

De gebruikte compressie is een MPEG Long GOP codec die reeds wordt gebruikt in videoproducten voor consumenten en door aanbieders van videotechnologie ook wordt erkend als een professionele standaard.

Ook de SD-modus van de HXR-MC1P gebruikt de MPEG Long GOP-compressie, waardoor klanten een langere opnametijd per GB hebben en lagere mediakosten per minuut. Deze aanpak is consistent met Sony’s huidig assortiment van MPEG professionele camcorders waaronder de HDV™, XDCAM® HD Optical en de XDCAM EX™ Series.

Hoge resolutie en laag ruisniveau
De HXR-MC1P camera heeft volledige HD 1920 x 1080 resolutie (1080i) en beschikt over Sony’s ClearVid CMOS Sensor™ systeem verbeterd door de Exmor™-technologie. Deze technologie wordt ook toegepast in Sony’s professionele camcorders en digitale SLR camera’s. Met een geroteerde pixel-layout van 45 graden biedt dit type beeldgenerator voldoende pixeloppervlak naast het behoud van hoge resolutie. De Exmor-technologie beschikt over een unieke analoog-digitaal-conversietechniek in parallelle kolommen en een dubbele ruisonderdrukking. Dit resulteert in digitale signalen van hoge kwaliteit met een uiterst laag ruisniveau.

HXR-MC1P flexibel in gebruik
Zelfs met de 10x optische zoom en een ingebouwde microfoon is de omvang van de camera slechts 37 x 42,5 x 86,5 millimeter. Hierdoor is de camera geschikt om gemonteerd te worden op verschillende zaken zoals een helm of in een auto. Een schroefgat aan de onderkant van de camera vereenvoudigt de montage. De HXR-MC1P camera is tevens spatwaterdicht zodat hij gebruikt kan worden in de regen of in de buurt van water.
Opnemen en afspelen gebeurt binnen de besturingseenheid van de HXR-MC1P, waardoor er verder geen externe opnameapparatuur of -faciliteiten nodig zijn. De combinatie van Exmor en CMOS-sensortechnologieén zorgen voor laag energieverbruik en maximale accuwerking tot 405 minuten.
De besturingseenheid heeft een 16:9 LCD-scherm van 2,7-inch (kijkoppervlak, diagonaal gemeten) en 210.000 pixels dat gebruik maakt van ClearPhoto LCD plus. Tevens is het uitgerust met een opnameknop, zoomregelaar en een manuele regelknop om de camera te kunnen bedienen op afstand terwijl de gebruiker naar de beelden kijkt. Externe monitoren of afstandsbedieningen zijn niet nodig.

De Sony HXR-MC1P zal beschikbaar zijn in februari 2009.

Bron: Sony